fbpx

pitta voeding

Pitta dosha is de biologische energie en bestaat uit de elementen vuur en water. Het is warm, scherp en daarom zal elke toename van deze pitta dosha (vuur) vergelijkbare eigenschappen in lichaam en geest bevorderen.

Als je een pitta type bent of je hebt te veel pitta (vuur) in je lichaam hebt, dan kan je hier ontdekken welke soorten voedsel het best bij jou passen en welke minder.

Pitta staat voor heet, scherp, vochtig, vettig, zuur en licht. Lees hier meer over in ayurveda pitta dosha type.

Welk voedsel eet je graag?

Elke type eet graag voeding die zijn eigen type versterkt, als ze uit balans zijn. Als pitta heb je de voorkeur voor hete, pittige gerechten, wat pitta (vuur) alleen nog maar doet aanwakkeren.

Als je een overmaat aan hitte wilt verminderen, kies dan voedingsmiddelen die deze kwaliteiten neutraliseren. Dat wil zeggen pitta voeding is droog, mild, koel, zwaar.

Inhoudsopgave artikel
– Kwaliteiten die de pitta voeding balanceren
– Smaken die pitta diet balanceren
– Het pitta dieet
– Pitta balancerende voeding (ayurveda pitta voeding of pitta verlagende voeding)
– Anti pitta voeding (pitta verhogende voeding)
– Pitta thee recept
– Pitta ontbijt recept
– Pitta voedingslijst

Kwaliteiten om te gebruiken en te vermijden

Pitta staat voor heet, scherp, vochtig, vettig, zuur en licht. Een beter begrip van deze kwaliteiten kan je helpen bij het kiezen van voeding die pitta ondersteunt.

Pitta is olieachtig, heet, licht, scherp en bevochtigend, dus het eten van voedsel dat deze eigenschappen neutraliseert, zal de overtollige pitta te balanceren. Dat zijn voedingsmiddelen die droog, mild, verkoelend, stabiliserend zijn.

Olieachtig/vloeibaar – Kies droog
Vanwege pitta’s vloeibare aard en neiging tot overtollige olie, kan je beter kiezen voor droge of samentrekkende voedingsmiddelen zoals bonen, aardappelen, haver, pasta, popcorn en de meeste groenten.
Gebruik bij het koken een matige hoeveelheid van een kwaliteitsolie of ghee. Verminder het gebruik van vettig voedsel zoals eieren, harde kazen, olijven, noten, zure room en dergelijke.

Kies liever droog voedsel in plaats soep. Bijvoorbeeld basmati rijst met linzen en gestoomde groenten in plaats van groente soep.

Heet – Kies koel
Een van de kwaliteiten van Pitta is heet. Hete, scherpe maaltijden kunnen pitta’s verergeren.
De koele kwaliteit kan worden benadrukt door het eten van voedsel dat koel is in temperatuur of een afkoelende werking heeft en door kruiden te gebruiken die koel van aard zijn.

Rauw kost heeft van nature een koude aard en pitta kan ze beter verteren dan de vata mens of kapha mens. Rauw kost is over het algemeen ondersteunend voor je, vooral in de warmere maanden.

Gebruik liever weinig vurige gerechten, voedingsmiddelen met een sterk verwarmende energetische werking, alcohol en cafeïne; al deze invloeden zullen pitta (vuur) in je lichaam verhogen.

Licht – Kies aardend (zwaar)
Een andere kwaliteit van pitta is licht. Zij zouden zwaar voedsel moeten eten. Maar Ayurveda leert ons dat erg zwaar voedsel (zoals gefrituurd voedsel, taart en gebak) een optimale gezondheid niet ondersteunt.

Met zwaar voedsel wordt bedoeld, voedingsmiddelen die voedend en aardend zijn voor het lichaam. In het algemeen zullen deze levensmiddelen van nature zoet smaken.

De meeste granen, melk, wortelgroenten, zaden, en koelende oliën zijn goede voorbeelden. Maar, de pitta heeft soms een onverzadigbare honger, dus het is belangrijk om hier niet te veel van te eten.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals ingeblikt voedsel, kant-en-klaarmaaltijden en gebak hebben vaak geen prana (vitale levenskracht), zijn te zwaar en moeten worden vermeden.

Scherp – Kies mild
Een andere kwaliteit van pitta is scherp. Scherpe smaken zoals ananas, augurken, azijn en oude kazen kan je beter vervangen met mildere, zachtere smaken. Deze komen voor in appels, komkommers, limoensap en zachte kazen.

Ook stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine en sterke drank zijn te scherp en zullen pitta verergeren. Vervang ze voor meer stabiele en ondersteunende energiebronnen.

Welke smaken bevat de pitta voeding?

Samen met de belangrijkste kwaliteiten van pitta, is het ook nuttig om te weten welke smaken pitta verhogen en diegenen die pitta verminderen.

Pitta komt in balans door de zoete, bittere en samentrekkende smaak en wordt verergerd door de scherpe, zure en zoute smaak. Als we deze smaken begrijpen, kan je beter omgaan met een pitta-pacificerend dieet zonder voortdurend naar uitgebreide lijsten met voedingsmiddelen te moeten verwijzen.

Het beste is om hete, scherpe, zure voedingsmiddelen met mate te gebruiken. Als je teveel vuur (pitta) in je lichaam hebt, kan dit leiden tot verzuring en dunne ontlasting. Kies daarom de tegenovergestelde smaken: zoete, wrange en bittere smaken, want die zijn koud in temperatuur.

Zoete smaak
De zoete smaak is verkoelend en zwaar maar ook ontstekingsremmend. Het kalmeert de hitte, bevredigt de dorst, komt ten goede aan de huid en het haar en heeft de neiging om te aarden, te voeden, kracht te bouwen en bevredigend te zijn.

Gebruik natuurlijk zoet voedsel zoals zoet fruit, de meeste granen, pompoenen, wortelgroenten, melk, ghee en verse yoghurt.

Het benadrukken van de zoete smaak wil niet zeggen dat je geraffineerd suikerhoudend voedsel en dranken moet gebruiken. De van nature zoete smaak die wordt aangetroffen in veel granen, pompoenen, natuurlijke zoetstoffen en fruit is het meest geschikt en kan helpen bij het in balans houden van pitta.

Een pitta kan meer eiwitten eten dan de vata en kapha. Maar het hoeft niet te betekenen dat het eiwit van dierlijke oorsprong moet zijn. Ayurveda raadt pitta mensen vegetarisch eten aan, omdat vlees de lichaamswarmte verhoogt.

Daarom is het beste soort eiwit voor pitta, van plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld boneneiwit. Als je toch vlees wilt eten, vermijdt liever rood vlees.

Pitta types hebben een zeer sterke spijsvertering. Als ze honger hebben moeten ze eten. Het is essentieel voor pitta om regelmatig te eten en houd altijd een snack bij de hand. (Wel een gezonde snack).

Bitter
Een kwaliteit van pitta is olieachtig en vochtig. De tegenovergestelde smaak is droog. Gebruik daarom liever de bittere smaak. Deze smaak is uitzonderlijk droog en koel.

De bittere smaak vind je in bittere groene groenten, bijvoorbeeld in bittere meloen, donkere chocolade en specerijen zoals komijn, neembladeren, hop, paardenbloemwortel en kurkuma.

Bitters verbeteren de smaakzin. Ze brengen de huid en spieren in evenwicht, verlichten brandende en jeukende sensaties, bevredigen de dorst, brengen de eetlust in balans, ondersteunen de spijsvertering en helpen vocht, zweet en overtollige pitta te absorberen.

Een gemakkelijke manier om de bittere smaak te krijgen, is door tijdens het koken fenegriekzaden aan je voedsel toe te voegen.

Een theelepel fenegriekzaad per dag is een geweldige manier om meer van de bittere smaak te krijgen.

Je kunt ze in ghee bakken en vervolgens toevoegen aan je groenten of een theelepeltje direct in de kookpot van een stoofschotel of bonenschotel toevoegen.

Samentrekkend
De samentrekkende smaak is eigenlijk een droge smaak – een kalkachtige smaak die de mond droogt en kan doen samentrekken.

De samentrekkende smaak vind je terug in peulvruchten: kikkererwten, bruine bonen, linzen, sojabonen.

Sommige soorten fruit, zoals appels, veenbessen, granaatappels hebben ook deze smaak.

Voorbeelden van groenten die deze smaak bevatten: artisjokken, broccoli, bloemkool en sla.

De samentrekkende smaak is zwaar, koud en droog.

Probeer deze smaak dagelijks in je dieet op te nemen. Kurkuma is zowel bitter als samentrekkend. Het wordt beschouwd als een bloedzuiverend middel en een antioxidant. Gebruik een theelepel per dag bij je maaltijden. Het is een uitstekende en goedkope gewoonte die een uitstekende manier is om je inname van antioxidanten te verhogen.

Gebruik met mate scherpe, zure en zoute smaken:

Scherp
Pitta is heet en licht. De scherpe smaak is bijzonder warm en licht, beide eigenschappen die pitta verhogen.

De scherpe smaak is een pittige, warme smaak. Deze smaak komt voor in pepers, zoals cayenne, radijs, rapen, rauwe uien en veel met name verwarmende specerijen.

Te veel scherpe smaak kan overmatige dorst, branderige gevoelens, bloeding, duizeligheid en ontsteking veroorzaken (vooral in het darmkanaal).

Zuur
Pitta neemt toe in je lichaam door de hete, lichte en olieachtige eigenschappen van de zure smaak.

Gebruik met mate zure voedingsmiddelen zoals azijn en andere gefermenteerde voedingsmiddelen, harde kazen, zure room, groene druiven, ananas, grapefruit en alcohol. Je hoeft het niet helemaal op te geven, gebruik het met mate.

Te veel zure smaak veroorzaakt dorst, veroorzaakt warmte en geeft aanleiding tot brandende gevoelens in de keel, borst of hart. Het kan zelfs zure gevoelens bevorderen, zoals jaloezie of afgunst.

Zout
Net als de zure smaak is het de lichte, hete en olieachtige aard van zout die pitta verergert.

Het wordt aangetroffen in zout (zoals zeezout en steenzout), zeegroenten (zoals zeewier en kelp), brandnetels en voedingsmiddelen waaraan grote hoeveelheden zout worden toegevoegd (zoals noten, chips en augurken)

Het kan ook ons verlangen naar sterkere smaken intensiveren, waardoor pitta nog verder kan worden uitgelokt.

Symptomen van te veel pitta in je lichaam:

Pitta dosha is de biologische energetische kracht die voortkomt uit de vuur- en waterelementen. Het is warm, scherp en doordringend en daarom vertoont elke onbalans van Pitta vergelijkbare eigenschappen.

Volgens Ayurveda kan voeding een krachtig hulpmiddel zijn bij het behandelen en voorkomen van stoornissen en ziekten.

Als je pitta persoon bent of misschien heb je teveel aan pitta in je lichaam, dan kan je de volgende symptomen ervaren:

Overmatige warmte in het lichaam
Ontsteking in het lichaam
Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, acne
Migraine
Brandend maagzuur
Scherpe, grote eetlust
Lage bloedsuikerspiegel
Hyper-metabolisme
hoge bloeddruk
Gemakkelijk geïrriteerd, gefrustreerd of boos worden
Kritisch of veroordelend

In Ayurveda is voeding een vitaal hulpmiddel bij het bestrijden van ziekten, het voorkomen van ziekten en het vinden van balans in je dagelijks leven.

Verminder teveel vuur in je lichaam met enkele belangrijke voedingsrichtlijnen:

Het vuur in je lichaam wordt verminderd door een dieet van vers, ongeraffineerd voedsel die koelend van aard is, stevig, relatief droog en rijk zijn aan koolhydraten.

Deze voedingsmiddelen kalmeren de pitta door interne warmte te verminderen, ontstekingen te voorkomen, het spijsverteringsvuur in balans te houden, het lichaam te aarden en door overtollige vloeistof en olie te absorberen.

Omdat pitta gerelateerd is aan het vuurelement in het lichaam, zijn deze voedingsrichtlijnen vooral belangrijk in de late lente en de zomermaanden.

Tips voor een pitta verlangd dieet:

Pitta, eet weinig van:
• De zure, zoute en scherpe (kruidig-hete) smaken in het dieet.
• Vet, gefrituurd voedsel.
• Rood vlees.
• Nachtschade, zoals tomaten, paprika’s en aubergines. Deze verhogen de warmte en veroorzaken ontstekingen in het lichaam.
• Citrusvruchten
• Gefermenteerd voedsel en dranken met uitzondering van zelfgemaakte yoghurt en zoete lassi.
• Noten, vooral wanneer ze worden geroosterd en gezouten.
• Geraffineerde suiker, geraffineerde granen en bewerkte voedingsmiddelen.
• Cafeïne, alcohol en tabak omdat deze allemaal overmatige hitte en ontstekingen in het lichaam veroorzaken.

Heet, gekruid voedsel, extreem zuur voedsel en te gezouten voedsel zijn vooral pitta veroorzakend. En hoewel het misschien onmogelijk is om alle pitta verhogende voedingsmiddelen te vermijden, kan het schadelijke potentieel van deze voedingsmiddelen tot een minimum worden beperkt door ervoor te zorgen dat ze in kleine hoeveelheden worden ingenomen en worden geserveerd met verkoelende kruiden en specerijen (koriander, koriander, komijn, venkel, munt, enz.).

Met deze 7 tips wordt een pitta gelukkig

1. Sla geen maaltijden over
Als het gaat om het pacificeren van pitta, is hoe we eten even belangrijk als wat we eten. Zoals de meeste mensen met pitta-vertering weten, kan pitta’s scherpe eetlust leiden tot een algemene intolerantie voor het overslaan van maaltijden.

Sla geen maaltijden over. Pitta-types neigen naar een lage bloedsuikerspiegel en overslaan van maaltijden kan leiden tot prikkelbaarheid en je wordt chagrijnig. Een kleine snack tussen de maaltijden wordt aanbevolen.

Om deze reden doet pitta er goed aan vast te houden aan een regelmatig eetpatroon en elke dag ten minste drie maaltijden te eten.

Eten op consistente tijdstippen helpt om een overactief spijsverteringsvuur in balans te brengen.

2. Eet in een vredige omgeving
Het is ook erg belangrijk om te eten in een vredige omgeving en om je volle aandacht te geven aan de daad van gevoed worden, zodat je lichaam zich tevreden voelt. Dit zal helpen om overeten te voorkomen, wat een veelvoorkomende bijwerking is van de grote eetlust van pitta.

3. Geen chemische voeding (schadelijke E nummers)
Deze voedingsmiddelen staan niet alleen bekend om het veroorzaken van spijsverteringsproblemen, maar ze zijn ook extreem heet en ontstekingsgevoelig voor het maag-darmkanaal.

Enkele bewerkte voedingsmiddelen zijn: witte suiker, wit brood, witte pasta en alles met kunstmatige conserveermiddelen, kleuren en smaken. Je dieet kan je enorm steunen of een vernietiger zijn op je weg naar welzijn.

Als je verwerkte, onherkenbare voedingsmiddelen in je systeem stopt, wordt de spijsvertering zwak, beginnen toxines te vormen (ama). Het maken van een verandering zoals deze zal een enorm positieve invloed hebben op je slaapcyclus, emoties, energie en algeheel welzijn.

4. Vervang de bovengenoemde voedingsmiddelen door ongeraffineerde granen
Ongeraffineerde granen zijn geweldig voor pitta’s krachtige metabolisme en intense honger, omdat ze je langdurig gedurende uren tevreden houden. Het eten van  ongeraffineerde voedingsmiddelen ondersteunt je spijsvertering en eliminatie.

5. Gebruik warme, goed gekookte maaltijden in het dieet.
Warme maaltijden eten is een geweldige manier om een gevoel van aarding in het lichaam te bevorderen, de bloedsuikerspiegel in balans te brengen en de overactiviteit van de vuur mens te verminderen.

6. Kruiden
Gebruik kruiden om je pitta te balanceren. Brahmi , hop, triphala, roos, lavendel en neembladeren zijn 6 van de primaire kruiden die worden gebruikt om overtollige pitta uit het lichaam te verwijderen en de balans te bewaren.

7. Gebruik met mate cafeïne (inclusief cafeïne houdende thee).
Cafeïne heeft een zeer penetrerend effect op het zenuwstelsel en een negatief effect op slaapstoornissen. Probeer om alle cafeïne na 12 uur en op een lege maag te vermijden. Een nuttig ayurvedisch middel om de negatieve cafeïne-effecten in evenwicht te brengen, is door een beetje kaneel of kardemom aan de koffie of thee toe te voegen.

Vervang liever cafeïne houdende drank door een smakelijke kruidenthee waarvan je geniet.

Maak je eigen paardenbloem koffie.

Cafeine vrije chai recept voor de vuur mens:

Ingrediënten:
Venkelzaad 
Heemst 
Kamille 
• Kaneel
• Kokosmelk

Kook de kruiden in heet water gedurende 5 minuten. Hoe langer je het kookt, hoe sterker de thee. Zeef de kruiden. Voeg  kokosmelk naar smaak toe aan de thee. Serveer het warm met een beetje honing.

Pitta ontbijt recept

Begin je dag met veel energie met een lekkere ontbijtrecept voor het balanceren van de pitta.

Kardemom muffins

1 middelgrote courgette, geraspt
2 appels, geraspt
1 grote rijpe bananen, gepureerd
¼ kopje rozijnen
1 kop volkoren meel
1 kop haver
½ kopje melk
2 eetlepels bruine suiker
2 theelepels bakpoeder
½ eetlepel kardemon, kaneel en asafoetida 

Bereiding:

Verwarm de oven voor.
Meng en zeef de droge ingrediënten in een kom. Voeg melk toe, en alle vruchten. Roer goed.
Beboter de muffinbak en bak 15-20 minuten.

Algemene voedingslijst voor pitta voeding

Groenten
Zoete en bittere groenten: Asperges, broccoli, spruitjes, groene bladgroenten, sla, champignons, kool, bloemkool, selderij, komkommer, oker, peterselie, erwten, aardappelen, zoete aardappelen, courgette.

Weinig van: Bieten, wortelen, aubergine, knoflook, hete pepers, uien, radijs, spinazie, tomaten.

Fruit
Rijpe en zoete vruchten: appels, avocado, kersen, kokos, druiven, mango’s, meloenen, sinaasappelen, peren, pruimen, rozijnen, dadels, mandarijn.

Weinig van onrijpe en zure vruchten: Abrikozen, bananen bessen, veenbessen, grapefruit, papaja.

Granen
Aanbevolen: Gerst, Haver, Tarwe, Witte rijst (voorkeur basmati rijst)
Weinig: Bruine rijst, maïs, gierst, rogge

Melk en melk producten
Wel: Ghee (tenzij je verhoogd cholesterolgehalte hebt) en melk.
Weinig: Kaas, zure room en yoghurt

Vlees
Met mate: Kip, garnalen en kalkoen.
Liever niet: Rood vlees en zeevruchten in het algemeen

Bonen
Aanbevolen: Kikkererwten, mung bonen, tofu en andere sojaproducten, lima bonen, adzuki bonen.
Weinig: Linzen

Olie
Wel: Kokosolie, olijfolie, avocado olie
Weinig: amandelolie, sesamolie, maisolie.

Noten
Kokosnoot, pompoenpitten, zonnebloemzaden, chiazaden, walnoten, cashewnoten

Dranken
Aanbevolen: water, verdund verse sappen (van de aanbevolen groenten en fruit), kokosmelk en pitta thee.
Weinig: groene thee, koffie, bier, witte en rode wijn, frisdrank en sterke drank.

Suikers
Aanbevolen: kokossuiker, dadelsuiker, zachte gedroogde vruchten, ahornsiroop
Niet aanbevolen: jonge honing, geraffineerde suiker, melasse

Kruiden
Zoete en samentrekkende kruiden: kardemom, koriander, kaneel, dille, venkelzaad, mint, saffraan, kurkuma, basilicum, kaneel, vanille, anijs, astragalus, ashwagandha, gotu kola, brahmi, roos, lavendel , goudsbloem, kamille, weegbree.

Weinig: scherpe kruiden en specerijen.

Ook interessant:
Vata karakter en persoonlijkheid
Pitta karakter en persoonlijkheid
Kapha karakter en persoonlijkheid
Vata-voeding
Kapha-voeding
Ayurveda-voeding

Bron:
The complete book of Ayurvedic Home Remedies van Vasant Lad, M.A.Sc
The Ayurvedic Vegan Kitchen.