fbpx
pepermunt olie tegen uitgezette maag en winderigheid

Pepermuntolie middel tegen uitgezette maag en winderigheid

Pepermuntolie wordt al duizenden jaren in het oude Griekenland, Egypte en Rome gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen (1).

Het is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit een extract van gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant Mentha piperita of Mentha avensis. Pepermuntolie is een nagenoeg kleurloze vloeistof met een scherpe, frisse en muntachtige geur.

Werking pepermunt olie

Het is een zeer nuttige stof om de spijsvertering te bevorderen, winderigheid en een opgeblazen gevoel te verlichten, de symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS) te verminderen, misselijkheid te voorkomen, stress los te laten, te helpen met ademhalingsproblemen en een slechte adem te stoppen.

Pepermunt olie prikkelbare darm syndroom + opgeblazen gevoel

Pepermuntolie bevat 35 tot 60% menthol. De olie werkt lokaal in je darm en ontspant de spierspanning van spierweefsel en remt zenuwcellen in de darmwand waardoor je minder last kan hebben van verschillende darmklachten.

De olie is een van de beste natuurlijke behandelingen als het gaat om prikkelbare darm syndroom (PDS) (5). Onderzoekers geloven dat het vermogen om de gastro-intestinale wand te ontspannen een rol speelt in de effectiviteit ervan (2).

Studies tonen ook aan dat de olie een significant effect heeft op buikpijn en uitzetting, evenals op gas (3).

Pepermunt olie laat je scheten beter ruiken
Door de gunstige invloed die het kan hebben op je spijsvertering en verschillende andere redenen, is het ook een effectief middel tegen winderigheid.

Als je de olie inneemt, zullen je winden vaak beter ruiken. Dit komt omdat een klein deel van de olie helemaal door je spijsverteringskanaal gaat.

Zelfs op minuscule niveaus kan de olie de stinkende bestanddelen (voornamelijk waterstofsulfide) in je winden op zijn minst verminderen.

Als je problemen hebt met slecht ruikend gas, kan het echt helpen als je een capsule met pepermuntolie in de vorm van een darmcapsule neemt.

Pepermuntolie en spijsvertering

Menthol, een van de belangrijkste bestanddelen in pepermunt, heeft aanzienlijke ontstekingsremmende, krampstillende en pijnstillende effecten. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen spierpijn te verminderen en ontstekingen te verminderen, terwijl het ook je pijndrempel verhoogt (4).

Omdat het een ontspannend en krampstillend middel is voor het spijsverteringskanaal, kan de olie ervoor zorgen dat  maag gas gemakkelijker door je lichaam stroomt en kan het helpen pijnlijke krampen en een opgeblazen gevoel te verminderen.

De vluchtige olie menthol kan ook de stroom van gal en andere spijsverteringssappen verhogen om de spijsvertering te helpen verbeteren. En telkens wanneer de spijsvertering wordt verbeterd, wordt de ervaren hoeveelheid winderigheid vaak verminderd.

Hoewel het nuttig kan zijn bij de behandeling van indigestie en PDS, moeten mensen met gastro-oesofageale refluxziekte de olie en andere vormen van het kruid vermijden omdat het relaxerende effect hun symptomen kan verhogen.

Pepermunt en stress

De olie is populair in de aromatherapie vanwege de ontspannende en verfrissende effecten. Studies tonen aan dat het een effectieve behandeling kan zijn tegen zenuwaandoeningen en mentale vermoeidheid, waardoor het een uitstekende optie is om overtollige stress te verminderen (5).

Adem de geur van pepermunt in voor een boost van energie en helderheid, of plaats een paar druppels in je diffuser om de dampen in te ademen.

Naast de capsules, kan je ook pepermuntthee en onverdunde pepermunt essentiële olie toevoegen aan je bad voor een ontspannend effect.

Intestinale bacteriën en pepermuntolie

Onderzoeken hebben aangetoond dat de olie effectief is tegen maximaal 22 stammen van bacteriën en schimmels, waardoor het een uitstekende keuze is om infecties te bestrijden (6).

De olie heeft een sterke antimicrobiële werking die kan helpen de balans van de darmflora terug te draaien ten gunste van de ‘goede’ bacteriën. Deze goede bacteriën zullen over het algemeen minder gassen produceren.

Zelfs als je enig gas ontwikkelt, zullen de winden door het innemen van de pepermuntolie capsules je scheten beter laten ruiken. Winden die naar pepermunt ruiken, ruiken beter dan naar rotte eieren.

Pepermunt capsules inwendig gebruik

Je kan pepermuntolie gebruiken in capsulevorm voor inwendig gebruik. Volg de doseerinstructies op de fles. Je kan ook enkele druppels gemengd in sesam olie of kokosolie en het mengsel wrijven op je buik.

Als je de olie specifiek gebruikt tegen een uitgezette maag en winden, zijn de capsules met enterische coating de beste die je kan kopen.

Deze capsules hebben een speciale coating om ze te helpen de zure omgeving in de maag te omzeilen. In plaats daarvan wordt de olie afgegeven in het maag-darmkanaal.

Beste dosering en bijwerkingen

Voorgestelde dosering voor het behandelen van winderigheid en andere spijsverteringsproblemen met de olie is één capsule een half uur voor een hoofdmaaltijd, niet meer dan twee keer per dag.

Begin langzaam met slechts één, vóór het eten voor de eerste paar dagen om te zien hoe goed je ze verdraagt. Voor veel mensen is slechts een, een half uur voor het avondeten, genoeg voor gunstige effecten op hun spijsvertering.

Je hebt er niet veel van nodig om het effect van te voelen. Gebruik de capsules alleen tijdelijk wanneer je het nodig hebt met regelmatige pauzes van minstens een week.

Behalve pepermunt olie kan je ook pepermunt thee gebruiken.

Andere voordelen van natuurlijke pepermuntolie

De olie is uitgebreid bestudeerd en bleek ook te helpen bij de volgende problemen:

10 andere voordelen van natuurlijke pepermuntolie

1. Bevordert de haargroei
Studies tonen aan dat het masseren van de olie op je hoofdhuid kan helpen de haargroei te bevorderen.(7). Haaruitval tegengaan kan dus met deze olie. Let wel op dat je de olie goed verdund. Een mengsel met ongeveer drie procent olie is ideaal.

2. Tegen roos
De olie heeft antischimmel- en antimicrobiële eigenschappen die het uitstekend geschikt maken voor het bestrijden van roos (8).

3. Tandvlees
Munt behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Zowel muntblaadjes als muntthee en muntolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Een heerlijke kopje muntthee is bijvoorbeeld een ideaal medicijn bij ontstekingen van je tandvlees of van de luchtwegen.

4. Tegen slechte adem
Kauwen op muntblaadjes zal slechte adem direct verhelpen. Het kauwen op muntblaadjes verfrist ook sterke geuren zoals knoflook en andere sterke, vervelende geuren.

Pepermunt is een ingrediënt in veel tandpasta’s en mondspoelingen en niet zonder reden. Niet alleen ruikt pepermunt heerlijk, maar het heeft ook krachtige antibacteriële eigenschappen die de slechte adem helpen te verlichten (9). Maak je eigen tandpasta met neem en munt olie.

5. Voor de huid
Onderzoek heeft aangetoond dat de afkoelende en ontstekingsremmende eigenschappen van de olie jeuk kan kalmeren (10).

Menthol heeft een verkoelende werking. Hierdoor kan de olie in verdunde vorm helpen bij brandwonden, insectenbeten, allerlei huiduitslagen en irritaties van de huid kalmeren. Verdun de olie anders kan het zelf ook voor huidirritaties zorgen.

6. Acne
De olie bevat verschillende antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, die helpen de hoeveelheid bacteriën op je huid te verminderen (11). De verkoelende menthol zal ook helpen om de ontsteking te verminderen. Meng een druppel muntolie met kokosolie en dep twee keer per dag op het aangetaste gebied.

7. Gezond afvallen
Wil je gezond afvallen? Veel mensen zweren bij de olie als een natuurlijke manier om onbedwingbare trek te verlichten door de eetlust te verminderen en je sneller voller te laten voelen. Dit heeft met name te maken met de sterke geur van munt. Een heerlijke muntthee zal ervoor zorgen dat je na je maaltijd minder snel zal grijpen naar snacks.

9. Insecten
Essentiële oliën worden al duizenden jaren gebruikt als natuurlijke insecten werend middel. Veel van de vluchtige stoffen in oliën (zoals munt) zijn overweldigend voor insecten zoals muggen, waardoor ze de perfecte natuurlijke optie zijn om insecten op een afstand te houden.

Om muggen van je lichaam af te weren, verdun enkele druppels in neem olie en wrijf over je lichaam.

10. Hoofdpijn verlichten
Onderzoek toont aan dat de olie een aanzienlijk ontspannend effect heeft op hoofdpijn. In één onderzoek verminderde de olie de gevoeligheid die gepaard ging met hoofdpijn (12).

Pepermunt olie bijwerkingen
Als je allergische bent voor munt, menthol of als je al last hebt van brandend maagzuur of als je een middenrif breuk hebt, last van galstenen of je lever, kan je beter niet beginnen met muntoliecapsules.

Voor de zekerheid ook niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent, jonge kinderen en mensen met een hartaandoening of zweren worden geadviseerd om de olie te vermijden. Raadpleeg een deskundige professionele zorgverlener als je niet zeker weet of je pepermunt moet gebruiken.

 

Bron:
1. https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
3. https://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607906/
5. http://www.ajpcr.com/Vol2Issue2/187.pdf
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8893526
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054083/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8893526
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813175/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8893526
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7954745