fbpx
pepermunt thee tegen opgeblazen gevoel

Pepermunt thee tegen opgeblazen gevoel

Wat zijn de positieve effecten van pepermuntthee op opgeblazen gevoel en winderigheid

Het opgeblazen gevoel van de maag wordt veroorzaakt wanneer er een gevoel van volheid in je buik is door de opbouw van darmgas. Te veel eten, stress, menopauze, niet eten volgens je dosha, koffie drinken, veel inslikken van lucht, lactose intolerantie enz. kunnen het opgeblazen gevoel van de buik veroorzaken.

Een opgeblazen gevoel is niet alleen een gênante aandoening, maar veroorzaakt ook fysiek ongemak. Het zijn eigenlijk vroegtijdige waarschuwingssignalen dat er meer aan de hand is. Lees hier meer over in oorzaken en tips opgezwollen buik.

Er zijn veel natuurlijke huismiddeltjes die je ontlasten van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Muntthee is zo’n middel dat goed is voor het spijsverteringsstelsel en dus helpt om problemen zoals, winderigheid en een opgeblazen gevoel te verlichten.  Als je het nog nooit hebt geprobeerd, zou ik echt aanraden om het eens te proberen, niet alleen voor de gezondheidsvoordelen, maar ook voor de verfrissende smaak.

Behalve muntthee zijn er zijn er ook andere natuurlijke remedies tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid, zoals kamille-thee, komijn, kurkuma, anijs, koriander en venkel.

Maar eerst, wat is pepermunt? Nou, het is veel meer dan alleen de smaak van je favoriete tandpasta of kauwgum. Het is een kruid waarvan het werkzame bestanddeel menthol is. De menthol is wat verantwoordelijk is voor de super frisse smaak van pepermunt.

Pepermuntthee verfrist je lichaam en geest. Vanwege het kalmerende effect helpt het ook tegen hoofdpijn, huidirritatie, stress en menstruatiepijnen.

De belangrijkste actieve stof in pepermunt, menthol, verhelpt belemmeringen omdat het ook slijm verdunt zodat het bij hoest los kan komen. Commercieel is het grootste gebruik van pepermuntolie in het aroma van kauwgom.

Nog belangrijker is dat pepermuntthee erg nuttig kan zijn voor je spijsverteringsstelsel en kan helpen bij het verlichten van problemen zoals opgeblazen gevoel en winderigheid.

Hier zijn enkele van de eigenschappen die je een idee geven over hoe het werkt voor helpen bij een uitgezette buik en winderigheid.

Voordelen pepermunt uitgezette buik

Je kan het gebruiken om spijsverteringssappen te stimuleren en maagkrampen en buikpijn te verlichten. Het is gebleken dat het een antibacterieel, antispasmodisch en een kalmerende werking heeft op het gehele maagdarm kanaal.

1. Antispasmodisch (krampstillend)
Muntthee drink je om de maag te kalmeren of de spijsvertering te versterken.Omdat het een ontspannend en krampstillend middel is, kan het helpen bij het ontspannen van spier spasmen.

Als je problemen hebt met het vrijgeven van winden, ontspant het de soepele spieren in je lichaam om lucht, vloeistoffen of voedsel dat vastzit vrij te laten gaan. Doordat het helpt je spieren te ontspannen zal je opgespaarde gas of winderigheid makkelijker kunnen los laten.

Onderzoek heeft aangetoond dat pepermunt ook erg goed helpt bij het verlichten van prikkelbare darm syndroom.

2. Antibacterieel
Munt heeft een sterke antimicrobiële werking. Het remt de groei van schadelijke bacteriën en schimmels en kan het zelfs voorkomen.Hierdoor het helpt om de balans van de darmflora terug te draaien ten gunste van de ‘goede’ bacteriën. Deze goede bacteriën produceren over het algemeen minder winden.

3. Ontgift de lever
De vluchtige olie menthol kan ook de stroom van gal en andere spijsverteringssappen verhogen, die helpen bij de vertering van vetten. Een warme muntthee voor een grote maaltijd is een geweldig hulpmiddel om later spijsverteringsproblemen te voorkomen.

En een matige inname van deze thee lijkt een ontgiftende werking op de lever te hebben. Een goed werkende lever is van vitaal belang voor de algehele gezondheid van de spijsvertering en daarom voor het verminderen van een opgeblazen gevoel.

Ook stimuleert de thee de speekselklier, hierdoor worden enzymen gestimuleerd. Deze enzymen versoepelen de spijsvertering.

Munt en ayurveda

Er zijn veel verschillende soorten munt. Groene munt en pepermunt zijn twee veel voorkomende variëteiten. Mint is een verkoelend kruid, met een zoete smaak en een scherpe nasmaak.

Het wordt op grote schaal gebruikt om lassi en chutneys te maken. Munt wordt samen met andere kruiden zoals kaneel, kruidnagel en zwarte peper, gebruikt om rijst te kruiden.

Volgens ayurveda bestaat elk individu bestaat uit drie vitale energie-elementen die bekend staan als dosha’s, vata (wind), pitta (vuur) en kapha (water). Deze bepalen de persoonlijkheid, het karakter, het gedrag en de gezondheidstoestand van een persoon.
Van een persoon wordt gezegd dat hij gezond is als er een perfecte balans is tussen alle drie de dosha’s.

De meeste soorten munt zijn balancerend voor alle drie de dosha’s.
• Zijn verwarmende scherpte droogt kapha
• Het zoete koeleffect vermindert pitta
• Zijn ontspannende zoete effect vermindert vata. Het stimulerende effect van hoge doses kan vata verergeren.

Wat betreft energetica is de hoeveelheid en sterkte die je gebruikt belangrijk.

Een lage dosis ontspant, ten voordele van een vata gestagneerde vernauwing;
Een gemiddelde dosering (bij voorkeur bij een koele temperatuur) komt de ontstekingsremmende behoeften van pitta ten goede
En een hoge dosis warme muntthee maakt kapha schoon.

Volgens ayurveda gaat het allemaal om de persoon: Jou individuele constitutie en conditie.

Hoe maak je verse pepermuntthee?

De thee is zeer verfrissend, het hoeft niet te worden gezoet wanneer je het drinkt.

Van een plantje

Als je thuis je eigen pepermuntplant hebt, kun je ongeveer tien bladeren plukken. Was deze bladeren en maak ze fijn , zodat de werkzame oliën vrijkomen.

Doe de muntblaadjes in een 3 kopjes water en kook het gedurende ten minste 2 minuten

Hoe langer je het kookt, hoe sterker de kop thee. 3-4 minuten wordt aanbevolen als je het gebruikt om een opgeblazen gevoel of darmpijn veroorzaakt door spijsverteringsproblemen te verlichten.

Zoeten is niet nodig. Het smaakt geweldig zoals het is.

Biologische munt bladeren

Je kan ook losse biologische munt bladeren kopen en koken gedurende een paar minuten in heet water.
• Voeg 1 theelepel gedroogde en biologische pepermuntblaadjes toe in een theepot.
• Vul de theepot met heet water en laat het ongeveer 10 – 15 minuten trekken.
• Roer goed.

Uit een theezakje
Munttheezakjes zijn handig als je niet veel tijd hebt en je kan het makkelijk mee nemen naar je werk. Gebruik een biologische muntthee, zo voorkom je de belasting van pesticiden.

Giet heet water over de mok en plaats het munttheezakje in. Laat het 10 – 15 minuten trekken door het met een bord af te dekken.

De beste pepermuntthee combinaties tegen een uitgezette maag en winderigheid
Probeer ook een aantal combinaties zoals gemberthee, karwij-thee, venkelthee, kamille-thee, met munt tegen een uitgezette maag.

Deze kruiden gaan heel goed samen met munt thee, zowel vanuit een therapeutisch perspectief als in de manier waarop ze samen smaken.

Munt met kurkuma is goede combinatie voor problemen met de spijsvertering. Kurkuma verbetert de spijsvertering door de activiteit van spijsverteringsenzymen te vergroten. Het is een heerlijke combinatie.

Venkel is een ander kruid dat buitengewoon heilzaam is bij het verlichten van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het heeft een lichte dropsmaak, is krampstillend, werkt als een ontstekingsremmer en beschermt het spijsverteringsstelsel. Samen met munt is het de perfecte combinatie als je je te vol of opgeblazen voelt.

Of gebruik het met gember. Gember stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.

Dit zijn enkele opties om muntthee te maken en te genieten van de vele gezondheidsvoordelen en positieve effecten op je spijsvertering. Het is ook een heerlijk alternatief voor koffie.

Wanneer pepermuntthee drinken?

Hoewel je niet te veel vloeistof mag drinken tijdens de maaltijd, hoef je alleen maar 1 kopje muntthee te drinken 30 minuten voor of tijdens de maaltijd om je spijsvertering te optimaliseren om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Hoeveel kopjes pepermuntthee per dag?
Een kop of twee per dag is waarschijnlijk genoeg om de spijsverteringvoordelen van pepermuntthee te krijgen zonder te overdrijven. Gebruik niet meer dan drie tot vijf koppen van deze thee per dag.

Zoals met de meeste kruiden en supplementen, moet je je bewust zijn van hoe je je voelt, met name ongeveer een uur of twee nadat je ze hebt gebruikt.

Wanneer Pepermunt niet zal helpen

Pepermunt heeft een effect op de spijsvertering en andere fysiologische processen. Voor de meeste mensen is dit effect positief, maar net als bij elk kruidensupplement is het logisch om je bewust te zijn van de invloed die het heeft op je gezondheid.

Hoewel het nuttig kan zijn bij de behandeling van indigestie en prikkelbare darm syndroom, moeten mensen met brandend maagzuur en zure oprispingen geen pepermunt en andere vormen van het kruid gebruiken, omdat het relaxerend effect de symptomen kan verhogen. De klachten verergeren dan, omdat pepermunt de spier ontspant tussen de maag en de verbinding met de keel.

Bijwerkingen muntthee

Zwangere vrouwen, zeer jonge kinderen en mensen met een hartaandoening worden ook geadviseerd om het te vermijden. Ook mensen met galstenen houden zich het beste verre van pepermunt.

Pepermuntthee die rond dezelfde tijd wordt ingenomen als bepaalde medicijnen kan de absorptie verstoren, dus wees hiervan bewust en raadpleeg een deskundige professionele zorgverlener als je twijfelt.

Het kan ook de ijzerabsorptie verstoren als het tegelijkertijd met ijzerhoudende voedingsmiddelen of supplementen wordt ingenomen.

Raadpleeg een deskundige professionele zorgverlener als u niet zeker weet of je munt moet nemen voor de spijsvertering of winderigheid.

 Bron:
Medical Center Univ. Maryland, American Chemical Socie
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/176407-is-muntthee-gezond.html