fbpx

Paardenbloemzalf maken

De lente is een prachtige tijd van het jaar, vooral na het koude, donkere en sombere weer van de winter. Ik ben altijd zo blij om de eerste paardenbloemen tevoorschijn te zien komen, want dat betekent dat er warmer weer op komst is en ik binnenkort een paardenbloemzalf kan maken met verse paardenbloemen.

Leer hoe je het onkruid dat in je achtertuin groeit, kunt gebruiken om een paardenbloemzalf te maken die nuttig is voor pijnlijke spieren en ruwe, schrale huid.

Paardenbloemzalf is met name ideaal voor mensen die buitenshuis werken en veel met hun handen doen.

paardenbloem zalf maken

Ik vind het niet fijn om te zien hoe mensen ijverig herbiciden spuiten (sommige zijn gekoppeld aan kanker) op paardenbloemen.

Maar wie heeft besloten dat paardenbloemen lelijk zijn?

Er zijn zoveel prachtige dingen die je kan maken met paardenbloemen, omdat elk deel van het kruid zowel eetbaar als medicinaal is, zelfs de wortel. Deze zalf is gemaakt met geplukte paardenbloemen.

Kun je geen paardenbloemen plukken, dan kan je droge paardenbloemen bestellen in de ayuhuid shop.

paardenbloemen met bladeren

Paardenbloemen herkennen

Paardenbloem herkennen en plukken is niet moeilijk, omdat het een van de meest voorkomende en gemakkelijk te identificeren ‘onkruid’ is die er is.

Terwijl het zoeken naar paardenbloemen een gemakkelijke taak is, moet je oppassen dat wat je verzamelt, niet is besproeid met herbicide.

Omdat ze als een onkruid (!) worden beschouwd, worden paardenbloemen op openbaar terrein helaas vaak bespoten. Ik blijf meestal bij het verzamelen van paardenbloemen op mijn eigen terrein, of vrienden, gewoon voor de zekerheid.

paardenbloembladeren

En zelf paardenbloem zalf maken, heeft het grote voordeel dat je precies weet wat er wel en niet in een zalf zit. Het geeft je dus meer controle op wat je op je eigen huid smeert.

Nu naar het paardenbloemzalf recept

Paardenbloemolie

De eerste stap in het maken van paardenbloemzalf is het maken van paardenbloem olie. Nadat je je paardenbloemen hebt verzameld, is het goed om ze een dag of twee te drogen om het overtollige vocht te verwijderen.

paardenbloem drogen

De tuin van mijn buren was volledig bedekt met paardenbloemen, dus vroeg ik of ik wat kon plukken. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je het eerst vraagt en bevestig dat ze niet zijn bespoten met iets giftigs.

Nadat je paardenbloemen zijn opgedroogd, doe je ze in een pot en bedek ze met olie. De grootte van de pot hangt af van hoeveel olie u wilt maken.

Het soort olie dat je gebruikt is aan jou, maar ik gebruik graag een mix van gelijke delen olijfolie, sesamolie en zoete amandelolie.

Paardenbloem met olie doordrenken

Laat je paardenbloemolie een week of twee op een zonnige plek zitten, maar niet te lang. Zeef de bloemen en pers goed, zodat je echt alle medicinale eigenschappen van de paardenbloem eruit kunt persen. Je zult eindigen met een mooie gouden olie.

Paardenbloemzalf Recept

Ik geef er de voorkeur aan om een mengsel van olijfolie, sesamolie en zoete amandelolie als drageroliën te gebruiken bij het maken van mijn paardenbloemolie, omdat ze allemaal op verschillende manieren de huid voeden.

Sheaboter geeft het wat meer rijkdom en bijenwas zorgt ervoor dat het de olie tot een vaste massa verandert.

Hoe paardenbloem zalf gebruiken

Paardenbloem bloemen hebben pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, dus deze zalf is goed voor allerlei soorten pijntjes en kwalen. Het is vooral goed voor pijnlijke en vermoeide spieren en gewrichten.

Paardenbloem zalf is ook rustgevend en hydraterend voor de droge, gebarsten en jeukende huid. Het werkt ook goed als een lippenbalsem voor gesprongen lippen.

Ik hou echt van het resultaat van deze paardenbloemzalf. Het ruikt heerlijk en is perfect voor mijn droge handen en voeten. Het is ook heel gemakkelijk om te maken.

Paardenbloem is zo’n geweldige plant, het is jammer dat ze zo vaak als een onkruid worden gezien. Wat is je favoriete manier om paardenbloemen te gebruiken in de lente?

Recept paardenbloemzalf

Ingrediënten

Paardenbloem kruidenolie
30 gram paardenbloemen
250 gram dragerolie; ik gebruik graag een mix van gelijke delen  olijfolie, sesamolie en zoete amandelolie.

Paardenbloemzalf
250 ml paardenbloemolie
25 gram bijenwas
10 gram shea butter

Bereiding
Paardenbloemolie

1. Doe de paardenbloemen in een 450 ml pot en bedek ze met olie.
2.Laat je paardenbloemolie een week of twee op een zonnige plaats zitten.
3. Zeef de paardenbloem olie.

Paardenbloemzalf
1. Doe de paardenbloemolie en bijenwas in een pan tot de bijenwas is opgelost.
2. Voeg de shea butter toe en roer tot hij volledig oplost.
3. Giet het mengsel voorzichtig in kleine potten of blikken en laat het zitten totdat de zalf volledig vast is geworden.