fbpx

Paardenbloemwortel eten gezond

Paardenbloemen staan bekend als een onkruid. Wist je echter dat zowel paardenbloemwortel als paardenbloembladeren rijk zijn aan voedingsstoffen en een groot aantal voordelen voor je gezondheid bieden – net als paardenbloemthee?

Paardenbloemwortel eten gezond

Paardenbloem bevat weinig calorieën, maar veel vezels en vitamine K, vitamine A en vitamine C. De wortel en de bladeren hebben ook een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Naast dat het rijk is aan veel vitaminen en mineralen, is paardenbloem ook gemakkelijk verkrijgbaar, gemakkelijk toe te voegen aan je dieet en rijk van smaak.

Wanneer kun je de paardenbloemwortels plukken?

Wist je dat de herfst de beste tijd van het jaar is voor het plukken van deze  geneeskrachtige wortels?

Planten, die in de zomer en lente groeien, zoals klis, valeriaan, cichorei, smeerwortel en paardenbloem hebben lange hoofdwortels.

Zodra de herfst komt, slaat de hoofdwortel alle voedingsstoffen en medicinale potentie van de plant op. Deze wortels kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, meestal medicinaal, maar ook culinair.

Vandaag lees je over hoe je paardenbloemwortel kan plukken, een van de gemakkelijkst te vinden en meest voorkomende  medicinale planten. Ook lees je meer over de voordelen van deze wortel.

We weten allemaal wat paardenbloemen zijn, toch? Ze zijn het beste voorbeeld van een makkelijk te plukken, eetbare en medicinale plant.

Het oogsten van de paardenbloem

Ten eerste moet je eigenlijk bij de wortels komen, wat geen gemakkelijke taak is. Er zaten nog een paar paardenbloemen rond ons terrein, dus ik ging erop uit om ze te plukken. Vaak krijg ik maar een deel van de wortel, maar dat is goed. Dat betekent dat de paardenbloem volgend jaar weer volop kan groeien.

In de herfst zijn er meestal niet veel bloemen over. Het hangt allemaal af van je klimaat, maar het is nog steeds vrij eenvoudig om ze te herkennen aan hun rozet van bladeren.

Wat zijn de voordelen van Paardenbloemwortel?

Paardenbloemwortel heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder een krachtige antioxidant. Het heeft ook een positief effect op het spijsverteringsstelsel en het ondersteunt de levergezondheid.

De lever is essentieel voor vele aspecten van de gezondheid, van het filteren van gifstoffen tot het metaboliseren van medicijnen. Paardenbloemwortel is goed voor je lever, helpt hem te beschermen en werkt effectief.

Een studie toonde aan dat het extract van paardenbloemwortel de leverbeschadiging door alcoholtoxiciteit in zowel levercellen als muizen heeft voorkomen. (1)

Deze beschermende effecten zijn waarschijnlijk te wijten aan de hoeveelheid antioxidanten die wordt gevonden in paardenbloemwortel en aan het vermogen ervan om schade veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen.

2. Bestrijdt bacteriën
Paardenbloemwortel heeft ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen de groei van ziekteverwekkende bacteriën te stoppen. Een studie toonde aan dat paardenbloemwortel vooral effectief is tegen bepaalde bacteriestammen die verantwoordelijk zijn voor stafylokokbesmettingen en door voedsel overgedragen ziekten. (2)

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan paardenbloemwortel een nuttige natuurlijke methode zijn om bacteriële infecties te bestrijden.

3. Rijk aan antioxidanten
Vrije radicalen zijn verbindingen die zich in je lichaam vormen als gevolg van stress, vervuiling en een slecht voedingspatroon. Na verloop van tijd kan de accumulatie van vrije radicalen leiden tot celbeschadiging en chronische ziekte. Antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en hebben aangetoond dat ze het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker verminderen. (3)

Studies tonen aan dat paardenbloesemwortel vooral veel antioxidanten bevat, wat de vele krachtige gezondheidsvoordelen verklaart.

4. Voor de huid
De gedroogde paardenbloemwortel wordt vaak gemalen tot een pasta en gemengd met water om een pasta te creëren tegen acne, eczeem, psoriasis, huiduitslag en steenpuisten.
Paardenbloemwortel heeft milde ontstekingsremmende en jeukwerende eigenschappen. Onderzoek toont ook dat het kan bijdragen aan het voorkomen van schade door de zon.
Een onderzoek  meldde dat paardenbloem extract de schadelijke UV-B-straling (UVB) kan blokkeren wanneer ze op de huid worden aangebracht

Hoe gebruik je Paardenbloemwortel als kruidengeneesmiddel?

Het wordt een heerlijke thee, afkooksel, infusie, oxymel of tinctuur, of nog beter, zet het in paardenbloemwortelbitters voor de spijsvertering. Lees hier meer over kruidengeneesmiddelen.

Paardenbloemwortel recepten

Heb je de paardenbloemwortels geoogst, spoel ze eerst goed af.

Snijd de paardenbloem wortels in kleinere stukjes voor gebruik in een thee, of droog voor later gebruik.

Je kunt ook de gedroogde wortels roosteren en gebruiken om een heerlijke koffiesurrogaat te maken of probeer ze in een geroosterde paardenbloemwotel thee. Je kunt ze zelfs gebruiken in handgemaakte paardenbloemzeep. Hier zijn enkele andere geweldige recepten voor paardenbloemwortel:

• Geroosterde paardenbloem wortel koffie cake
• Paardenbloemwortel muffins
• Paardenbloemwortel honing
• Paardenbloemwortel thee
• Paardenbloemwortel bitter

Paardenbloem is echt een wonderplant op zoveel manieren en de wortel is geen uitzondering. Het is absoluut een kruid dat je kan gebruiken.