fbpx
paardenbloem voordelen

Paardenbloem voordelen

Kruidendeskundigen houden van paardenbloemen. Ze groeien niet alleen over de hele wereld, elk deel van de plant biedt ons voedsel of medicijnen.

Het drinken van paardenbloementhee met geroosterde paardenbloemwortel is mijn favoriete manier om van deze plant te genieten.

Niet alleen is het lekker, maar de paardenbloemwortel zit boordevol voedingsstoffen en mineralen en wordt  vaak gebruikt door kruidkundigen voor een groot aantal gezondheidsvoordelen. Hier is een blik op enkele van de specifieke manieren waarop paardenbloemwortel voordelig is.

Pre-biotics
De wortels van de paardenbloem bevatten zetmeelhoudende substantie die inuline wordt genoemd. Inuline wordt niet verteerd door mensen, maar wanneer het wordt gegeten, gaat het naar de dikke darm waar het voedsel en voedingsstoffen voor een gezonde darmflora verschaft.

Veel pro-biotische formules gebruikten inuline. Met paardenbloemwortels kun je pillen vermijden en je voedsel je medicijn laten zijn.

Levergezondheid
Kruidengenezers vertrouwen al geruime tijd op de eenvoudige paardenbloemwortel voor een betere levergezondheid. Omdat onze levers betrokken zijn bij veel fysiologische functies, betekent dit dat paardenbloem voor veel verschillende kwalen kan worden gebruikt.

Hier zijn enkele voorbeelden:
• Om een gezonde hormoonspiegels te ondersteunen (slechte levergezondheid is geassocieerd met ongebalanceerde hormonen).
• Om huidontsteking aan te pakken (slechte metabole routes kunnen leiden tot ontstekingen in het lichaam die kunnen optreden als acne, eczeem, enz.).
• Om de spijsvertering te verbeteren (een gezonde lever produceert gal die wordt opgeslagen en vervolgens wordt vrijgegeven uit de galblaas om vetten te verteren).

Talrijke studies hebben aangetoond dat paardenbloem de levergezondheid verbetert.

Kanker
Kruidendeskundigen hebben lange tijd paardenbloemwortel gebruikt om de gezondheid van mensen met kanker te ondersteunen. Wetenschappers onderzoeken dit nu en er zijn studies met veelbelovende resultaten.

Paardenbloemwortel en paardenbloembladeren

Zowel de wortel als de bladeren van de paardenbloem zijn rijk aan voedingsstoffen en worden vaak gebruikt als natuurlijke remedies en veelzijdige ingrediënten.

Paardenbloembladeren kunnen worden gestoomd, gebakken of zelfs rauw worden gegeten. Ze hebben een aardse, bittere smaak die een verscheidenheid aan gerechten kan aanvullen. De wortel van de paardenbloem, aan de andere kant, wordt vaak gepoederd en geroosterd voor gebruik als koffiesurrogaat of als toevoeging aan rauwe thee.

Hoewel ze anders worden gebruikt, bieden ze allebei een reeks indrukwekkende en diverse voordelen voor de gezondheid.

Voordelen Paardenbloemwortel

1. Kan kankercellen doden
Interessant genoeg laten verschillende onderzoeken zien dat paardenbloemwortel nuttig kan zijn bij het voorkomen en behandelen van kanker.

Een studie uit 2011 van de Universiteit van Windsor in Canada behandelde huidkankercellen met paardenbloemwortelextract en ontdekte dat het kankercellen binnen 48 uur na de behandeling vernietigde. (1)

Een andere studie met Oncotarget toonde aan dat het paardenbloemwortelextract binnen twee dagen 95 procent van de dikke darmkankercellen kon doden. (2)

Ander onderzoek heeft aangetoond dat paardenbloesemwortel kan helpen bij de behandeling van leukemie, pancreaskanker, borstkanker en prostaatkanker. (3, 4, 5)

2. Cholesterol
Hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste oorzaken van coronaire hartziekten. Deze wasachtige substantie kan zich ophopen in de bloedvaten, waardoor de bloedvaten verhard en smal worden en het voor bloed moeilijker wordt om door te stromen.

Het veranderen van uw dieet is een van de gemakkelijkste manieren om een hoog cholesterolgehalte te voorkomen. Samen met het beperken van uw inname van bewerkte voedingsmiddelen, kan het cholesterolgehalte helpen verlagen.

Aangetoond is dat paardenbloemwortel het cholesterolgehalte verlaagt. In één onderzoek kregen konijnen een dieet met een hoog cholesterolgehalte en aangevuld met paardenbloemwortel. Paardenbloem leidde tot een verlaging van triglyceriden en slecht LDL-cholesterol, evenals een toename van gunstig HDL-cholesterol. (6)

In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon, inclusief een portie paardenbloemwortel, kan helpen je hart gezond te houden en hartaandoeningen te voorkomen.

3. Rijk aan antioxidanten
Vrije radicalen zijn verbindingen die zich in uw lichaam vormen als gevolg van zaken als stress, vervuiling en een slecht voedingspatroon. Na verloop van tijd kan de accumulatie van vrije radicalen leiden tot cel beschadiging en chronische ziekte. Antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en aangetoond is dat ze het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker verminderen. (7)

Studies tonen aan dat de paardenbloemwortel vooral veel antioxidanten bevat, wat de vele krachtige gezondheidsvoordelen verklaart.

4. Levergezondheid
Van het filteren van gifstoffen tot het metaboliseren van medicijnen, de lever is essentieel voor vele aspecten van de gezondheid. Paardenbloemwortel is goed voor je lever, helpt het te beschermen en werkt effectief.

Een studie van het Department of Food and Nutrition aan de Chonnam National University in de Republiek Korea toonde aan dat het extract van paardenbloem leverbeschadiging door alcoholtoxiciteit in zowel levercellen als muizen heeft voorkomen. (8)

Deze beschermende effecten zijn waarschijnlijk te wijten aan de hoeveelheid antioxidanten die wordt gevonden in paardenbloemwortel en aan het vermogen ervan om schade veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen.

5. Bacteriën
Naast de vele andere gezondheidsvoordelen, heeft paardenbloemwortel ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen de groei van ziekteverwekkende bacteriën te stoppen. Een in Ierland gepubliceerd onderzoek in Phytotherapy Research toonde aan dat paarden vooral effectief is tegen bepaalde bacteriestammen die verantwoordelijk zijn voor stafylokokbesmettingen en door voedsel overgedragen ziekten. (9)

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan paardenbloemwortel een nuttige natuurlijke methode zijn om bacteriële infecties te bestrijden.

paardenbloembladeren

Voordelen van paardenbloembladeren

1. Ooggezondheid
Paardebloembladeren zitten boordevol vitamine A en voldoen aan de dagelijkse behoefte in elke kop. Vitamine A is een belangrijke voedingsstof als het gaat om de gezondheid van het oog. Vitamine A-tekort kan in sommige gevallen zelfs leiden tot blindheid.

Een studie in het Journal of the American Medical Association, bestaande uit 5.836 oudere volwassenen, toonde aan dat een hogere inname van vitamine A gekoppeld was aan een significant lager risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een oogziekte die visie verlies veroorzaakt. (10)

2. Waterretentie
Als je op zoek bent naar een vermindering van waterretentie, kunnen paardenbloembladeren je helpen. Dankzij hun natuurlijke diuretische eigenschappen kunnen paardenbloembladeren het plassen bevorderen om waterophoping voorkomen.

In een studie aan het Tai Sophia Institute in Maryland bleek dat het consumeren van een extract van paardenbloembladeren de frequentie van urineren bij 17 deelnemers verhoogde. (11)

De diuretische eigenschappen kunnen de lever ook helpen om gifstoffen efficiënter te verwijderen en urineweginfecties voorkomen.

3. Gewichtsverlies
Paardenbloem bladeren bevatten extreem weinig calorieën met slechts 25 calorieën per kopje. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid vezels, waardoor u zich vol kunt voelen. Het opnemen van een paar porties paardenbloembladeren in je dieet kan de honger verminderen en verzadiging bevorderen, wat gewichtsverlies kan helpen verminderen.

Een onderzoek toonde ook aan dat paardenbloembladeren de vet absorptie op dezelfde manier als sommige medicijnen om af te vallen konden remmen. Het werkt door de activiteit van pancreaslipase, een enzym dat vetmoleculen in het lichaam afbreekt, te blokkeren. In het onderzoek verminderde paardenbloemextract pancreaslipase-activiteit met maar liefst 86 procent, wat leidde tot een grotere uitscheiding van vet. (12)

4. Lagere triglyceriden
Naast het helpen bij gewichtsverlies, kan het remmen van de activiteit van pancreaslipase ook helpen verlagen triglycerideniveaus.

Triglyceriden zijn een soort vet dat in je bloed wordt aangetroffen. Het hebben van hoge triglyceriden in je bloed is een van de risicofactoren voor hartziekten.

Van paardenbloembladeren is aangetoond dat ze de activiteit van pancreaslipase verminderen, het enzym dat triglyceriden afbreekt tot vetzuren. Dit leidt tot een verhoogde uitscheiding van triglyceriden en een verlaging van de bloedtriglycerideniveaus.

5. Lever
Net als paardenbloemwortel, is aangetoond dat paardenbloembladeren krachtige leverbeschermende eigenschappen hebben. Een dierstudie uit 2010 toonde aan dat het paardenbloembladeren extract oxidatieve schade heeft voorkomen en zowel ontsteking als schade aan de lever bij Sprague-Dawley-ratten verminderde. (13)

Er is ook toenemend bewijs dat suggereert dat het eten van voedingsmiddelen met een hoge antioxidant, zoals paardenbloem, de schade kan helpen verminderen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen en het voorkomen van leveraandoeningen. (14)

Voedingswaarde paardenbloem

Paardenbloem is rijk aan veel voedingsstoffen en bevat weinig calorieën. Het bevat een goede hoeveelheid vezels, evenals vitamine K, vitamine A en vitamine C.  Paardenbloembladeren bevatten ook een kleine hoeveelheid thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat, magnesium, fosfor, kalium, zink en koper. (15).

Hoe paardenbloem gebruiken

Je kunt de bladeren en de wortel van de paardenbloem gebruiken in een breed scala aan recepten, van sauzen tot soepen en meer. Ook kan je kruidengeneesmiddelen maken van paardenbloem, zoals een tinctuur, glyceriet of kruidenazijn maken met paardenbloem.

Paardenbloem is goed voor sauteren en stomen, maar ook voor het mixen van stoofschotels, maïsbroodjes of quiches. Het kan ook rauw worden gebruikt in plaats van andere groenten om een bittere, aardachtige smaak aan salades toe te voegen.

Ondertussen kan je van de paardenbloemwortel, thee, tinctuur , een infusie of ander kruidenmiddel maken. Als je het roostert kan je het zelfs gebruiken als vervangingsmiddel voor koffie.

paardenbloemkoffie

Recept Paardenbloemwortel koffie

Dit is een heerlijke, rijkelijk geroosterde drank die perfect is tijdens de koudere maanden. De toevoeging van boter maakt dit een romige en schuimige drank, vergelijkbaar met een latte. De combinatie van paardenbloemwortel en hoogwaardige boter biedt vele potentiële voordelen voor de lever en het hart.

Waarom boter?

Een essentieel onderdeel van dit recept is een  gezond vet, dat langdurige energie levert en de drank romig en schuimig maakt.

Dit recept maakt een schuimende romige paardenbloemkoffie met behulp van boter. Om de meeste voordelen van boter te krijgen, raad ik aan om biologische, met gras begroeide boter te kopen.

Terwijl van boter vroeger werd gezegd dat het een ongezond vet was, weten we nu dat boter van hoge kwaliteit een goede bron is van belangrijke vetzuren en vet oplosbare vitamines (A, K2) die de gezondheid van het hart  kunnen bevorderen.

Ghee of kokosolie
Als je geen boter eet, kun je vergelijkbare effecten krijgen door in plaats daarvan ghee of kokosolie te gebruiken. Je kunt de boter ook helemaal weglaten en zelf genieten van de geroosterde paardenbloemwortel.
Maar het gebruik van de boter geeft deze paardenbloemkoffie een romige smaak.

Ingrediënten
• 2 eetlepels fijngesneden, gedroogde en geroosterde paardenbloemwortels (15 gram)
• 1 kopje water
• 1 eetlepel boter of ghee of kokosolie

Bereiding
• Plaats de paardenbloemwortels en water in een kleine pan.
• Breng aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten sudderen.
• Zeef het geheel.
• Doe de boter en de paardenbloemthee in een blender.
• Meng gedurende 10 seconden op hoge stand.
• Giet in een kopje en geniet ervan.

Voorzorgsmaatregelen / bijwerkingen

Paardenbloem kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken wanneer ze worden gegeten of op de huid worden aangebracht. Als je symptomen ervaart zoals zwelling, jeuk of roodheid, moet je het gebruik onmiddellijk staken.

Paardenbloem bevat veel vitamine K, wat de bloedstolling kan beïnvloeden. Het kan ook de absorptie en effectiviteit van bepaalde antibiotica verminderen.

Voor de meesten zijn paardenbloembladeren en paardenbloemwortel bijwerkingen echter minimaal en kan paardenbloem een veilige en gezonde voedingssupplement zijn.

Samenvatting

• Ondanks dat het door velen als een onkruid wordt beschouwd, heeft paardenbloem een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen.
• Zowel de wortel als de bladeren van paardenbloem hebben aangetoond de lever te beschermen, cholesterol en triglyceriden te verlagen, bacteriën te bestrijden en je ogen gezond te houden.
• Paardenbloem kan worden toegevoegd aan alles van salades tot sauzen en soepen of worden gebruikt om een warme kop koffie of thee te zetten.
• Overweeg deze voedzame planten eens te proberen.