fbpx
opgezette buik tijdens menstruatie

Opgezette buik menstruatie Ayurvedische tips

De kans is groot dat je wat ongemak ervaart voor en tijdens je menstruatie. Misschien heb je last van een opgezette buik, constipatie of sterke krampen voor je menstruatie. Je kan je ook angstig, gefrustreerd en geïrriteerd voelen. Soms krijg je huiduitslag (acne) of houd je vocht vast.

Wat veroorzaakt PMS volgens de Ayurveda?

Ayurveda beschouwt PMS niet als een ziekte, het is een symptoom van een dosha onbalans en het zal bij elke vrouw anders zijn.

Als je dosha balans in evenwicht is, zal je geen symptomen van PMS ervaren, zoals een opgezette buik voor je menstruatie.

Een opgezette buik, winderigheid, krampen, acne die de meesten van ons op zijn minst een beetje doorstaan, zijn volgens ayurveda een teken van onevenwichtigheid. Dat wil zeggen dat je misschien teveel aan vata (wind), pitta (vuur) of kapha (water) in je lichaam hebt.

De symptomen die je ervaart zijn afhankelijk van welke dosha uit balans zijn en hoeveel ama (gifstoffen) in het lichaam aanwezig is. Dit is de reden waarom de combinatie van symptomen varieert voor elke vrouw en zelfs voor dezelfde vrouw van cyclus tot cyclus.

Een onbalans kan veroorzaakt worden door je algemene gewoonten, voedingspatroon, levensstijl, omdat al deze dingen met elkaar verbonden zijn en je gezondheid beïnvloeden.

In Ayurveda zijn eten, yoga, ademhalingsoefeningen en eenvoudige kruiden de belangrijkste aanbevelingen. Alle opties voor behandeling, of het nu gaat om kruiden of lichaamsbeweging of ademhaling, zijn eenvoudig uit te voeren.

Soorten PMS
Identificeer je PMS-type en neem afscheid van je symptomen. In de Ayurveda komt het begrip van PMS voort uit het begrijpen van het soort symptoom dat je voor de menstruatie ervaart.

In Ayurveda kunnen PMS-symptomen worden geclassificeerd als:
• vata
• pitta
• kapha

Dit heeft niets te maken met de samenstelling van de persoon (jou dominante dosha). Je kan elke vorm van PMS ervaren, afhankelijk van welke dosha op dat moment is toegenomen in je lichaam.

Met andere woorden, sommige symptomen van PMS zijn gerelateerd aan een vata-onbalans, sommige aan een pitta-onbalans en sommige aan een kapha-onbalans.

Door aandacht te schenken aan de nuances van hoe je je voelt in de dagen voorafgaand aan je cyclus, kan je bepalen welke dosha uit balans is en deze dosha weer in harmonie brengen.

Het resultaat is een comfortabelere tijd en een gemakkelijke cyclus.

Elke vata, pitta of kapha dosha veroorzaakt zijn eigen specifieke symptomen als je er teveel van hebt:

Vata pms symptomen:
Teveel vata (wind) in je lichaam veroorzaakt: opgeblazen buik, constipatie, pijn, angst, slapeloosheid, krampen, lage rugpijn, stemmingswisselingen, onbedwingbare trek naar zoetigheid,
onregelmatige menstruatiecyclus

Dit zijn allemaal tekenen dat je ongemak wordt veroorzaakt door teveel vata in je lichaam. Enkele van de kwaliteiten van vata (wind) zijn droog, koud, ruw en mobiel, dus in het algemeen kun je vata-type PMS behandelen met het tegenovergestelde: warm, soepel en aardend.

Tips om vata-type PMS-symptomen te vermijden:

Vertragen
Omdat vata de energie van wind heeft, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen over-stimulatie door wat meer tijd voor jezelf te nemen. Kies ervoor om binnen te blijven, te lezen of te mediteren om je systeem te kalmeren.

Massage
Droogheid, obstipatie, opgezette buik kunnen het beste worden beheerd door regelmatige warme oliemassages met sesamzaadolie minstens een week voordat de menstruatie begint.

Een zelfmassage of abhyanga met warme sesamolie zal de vata-zenuwen kalmeren en wat broodnodige aarding geven. Tijdens je menstruatie is het echter het beste om deze oliemassage niet uit te voeren

Eet warm
Eet warme en aardende gerechten, zoals stevige soepen of het Ayurvedische hoofdvoedsel dat bekend staat als kitchari.

Neem de volgende smaken in je dieet op: zoet, zuur, zout. Met zoet wordt niet bedoeld suiker en geraffineerde en bewerkte, chemische (schadelijke E nummers).

Beweging
Doe aan langzame lichaamsbeweging zoals yoga of wandelen.

Vata thee tegen uitgezette buik
Deze kruiden vata thee kalmeert de rusteloze vata type.
2 cm verse gember (gestampt)
4 kardemompeulen
¼ theelepel zoethout

Kook de gemberwortel en kardemompeulen 6 minuten in 2 kopjes water. Haal van het vuur, voeg zoethout toe en laat het 5 minuten intrekken met een deksel. Zeef en serveer.

Pitta pms symptomen:

Acne, huiduitslag, opvliegers, gevoelige borsten, frustratie, woede, prikkelbaarheid, brandend maagzuur, misselijkheid en pijn, geeft aan dat er teveel pitta (hitte) in je lichaam is.

Pitta, wordt bestuurd door het vuurelement. Enkele van de kwaliteiten van pitta zijn hitte, scherp, olieachtig en licht, dus in het algemeen kan je pitta-type PMS behandelen met alles wat het tegenovergestelde is: koelend en aardend.

Tips om pitta PMS-symptomen te vermijden:

Kalmeer
Pitta-individuen, en degenen met een teveel aan pitta moeten hun ervaring van intensiteit kalmeren. Je neiging tot zelfgerechtigheid (alleen jou standpunt is gerechtvaardigd) kan het voor jou een uitdaging maken om een stap terug te doen en het grote plaatje te zien.

Daarom is meditatie het beste middel voor je. Meditatie helpt je te pauzeren voordat je reageert.

Aromatherapie
Het gebruik van geur en wierook – jasmijn, roos, sandelhout en gardenia helpt je ook te kalmeren.

Massage
Voetmassages met warme kokosolie helpen bij het wegwerken van overtollige warmte uit het lichaam. Oliemassages met roos olie zijn verfrissend

Eten
Eet zoete, koelende voedingsmiddelen: rijst, kokosmelk, geweekte en gepelde amandelen, granaatappels en paarse druiven. Ghee smeert het lichaam, koelt overtollige pitta af en helpt het bloed en voortplantingsweefsels te voeden.

Vermijd intense kruiden, zuur of gefermenteerd voedsel, zoals knoflook, pepers, tomaten en alcohol.

Hou je koel
In de zomer, spray jezelf met rozenwater om af te koelen. Focus op kalmerende activiteiten en geef jezelf toestemming om te rusten. Breng tijd door in het koelende licht van de maan en in de buurt van watermassa’s, want deze zijn beide zeer rustgevend voor het vuurelement van pitta.

Bewegen
Doe kalmerende lichaamsbeweging, zoals yoga, zwemmen of wandelen.

Chai voor pitta
Deze heerlijke pitta thee chai kalmeert de boze pitta.

2 kopjes kokosmelk
½ tl kurkuma
½ tl kardemom
1 tl ghee

Kook de kurkuma en kardemon en ghee 5 minuten in 2 glazen kokosmelk. Het kalmeert het systeem terwijl het alle weefsels van het lichaam voedt.

Kapha pms symptomen:

Een teveel aan kapha (water) in je lichaam merk je door gevoelens van depressie, zwaarte, vochtretentie, opgezwollen borsten, vermoeidheid, onbedwingbare trek in koffie of zout, gewichtstoename en lethargie wanneer de menstruatie begint.

Kapha, bestaat uit de elementen water en aarde. De kwaliteiten van water en aarde zijn: koud, langzaam, zwaar en olieachtig, dus in het algemeen kun je kapha-type PMS behandelen met alles wat het tegenovergestelde is: opwarmend en activerend.

Tips om kapha PMS-symptomen te vermijden:

Beweeg
Kapha heeft stimulatie nodig, dus meer krachtige bewegingen om het in balans te houden. Zorg ervoor dat je de elke dag een beetje beweegt. Een vorm van beweging kan bestaan uit een stevige wandeling, de snelle surya namaskar, dansen of fietsen.

Eten
Focus op het eten van voedsel dat het scherp (pittig), bitter en samentrekkend is. De scherpe smaak komt voor in knoflook, radijs en chilipepers. Eet boerenkool en donkere chocolade voor de bittere smaak. Gebruik adstringerende bestanddelen in je dieet en eet meer appels, veenbessen, granaatappels en artisjokken.

Vermijd voedingsmiddelen die kapha-gifstoffen (slijm) in je lichaam opbouwen. De belangrijkste boosdoeners hier zijn gluten en zuivelproducten, zoals melk.

Chai voor kapha pms
Deze kapha thee stimuleert de trage kapha
Warm water
Gemberpoeder
Zwarte peper
Citroen

Om je lichaam van binnenuit te stimuleren en te activeren, drinkt elke ochtend warm water met een ½ theelepel droge gember en een citroen.

De dosha en je cyclus

Elk deel van je cyclus wordt bestuurd door een andere dosha.
• Kapha: regeert de eerste helft van de cyclus tot de eisprong, omdat het lichaam de bekleding van de baarmoeder dikker maakt ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap.
• Pitta: markeert de fase na de eisprong, wanneer de bloedtoevoer naar de bekleding van de baarmoeder toeneemt.
• Vata: Als geen ei wordt bevrucht, neemt de vata toe, waardoor je baarmoeder haar bekleding verliest.

Het westen en PMS

In de westerse geneeskunde wordt PMS beschouwd als veroorzaakt door hormonale veranderingen, met name de verandering in het niveau van oestrogeen dat kan optreden rond de menstruatiecyclus.

Sommigen geloven dat PMS-stemmingswisselingen verband kunnen houden met tekortkomingen in vitamine B6 en magnesium. Eén theorie van PMS suggereert dat de symptomen ervan te wijten zijn aan een hormonale disbalans in het hormoon oestrogeen of progesteron.

Hoe beïnvloeden toxines PMS?
Een andere mogelijke reden voor PMS waar westerse vrouwen zich zorgen over moeten maken, is blootstelling aan gifstoffen:
• schadelijke e nummers in je voeding (chemische voeding)
schadelijke ingrediënten in cosmetica
• anticonceptiepillen
• en pesticiden
Zodra deze “xeno-oestrogenen” het lichaam binnenkomen, creëren ze een hormonale onbalans, imiteren oestrogeen en leiden tot een hoop symptomen en aandoeningen.

Algemene tips voor ongemakken van PMS

Wat je type dosha onbalans je ook hebt, je kunt de ongemakken van PMS verder door enkele algemene regels te volgen. In het algemeen is je levensstijl 1 week voor de cyclus erg belangrijk.

Spijsvertering
Optimaliseer je spijsvertering. Drink 8-10 glazen water per dag om je lichaam te ontgiften. Een juist werkende spijsvertering is belangrijk om PMS en een uitgezette maag, constipatie, pijnen te vermijden.
Spijsvertering is de hoeksteen van gezondheid in Ayurveda. Als je lichaam gifstoffen opslaat, zal je eerder ernstige PMS-symptomen ervaren.

Naast levensstijl en veranderingen in het dieet, raadt Ayurveda Panchakarma (detox) aan, het ontgiftings- en verjongingsproces dat al duizenden jaren wordt gebruikt om ziekten te behandelen en het lichaam weer in balans te brengen.

Drink regelmatig warm water gedurende de dag. Dit helpt het lichaam om gifstoffen te verteren en te elimineren (ama in Ayurveda genoemd), zodat je interne balans voortdurend kan worden hersteld en onderhouden.

Wanneer je lichaam voorafgaand aan je cyclus gifstoffen verliest, is je lichaam niet overbelast met de taak om gifstoffen te verwijderen tijdens je menstruatie, waardoor het zijn werk van opruimen en het reinigen van je baarmoederslijmvlies effectiever kan doen.

Verminder koude gerechten
Je dieet kan beter warme en voedzame lichte gerechten bevatten. Gekookte en half gekookte groente en veel fruit is altijd goed, zorg er gewoon voor dat je ze niet in een maaltijd mengt. Lees hier meer over verkeerde voedselcombinaties.

Kruiden
De ongemakken van PMS kan je verder verlichten door kurkuma aan je eten toe te voegen en venkelthee te drinken.

Verminder suiker
Suiker kan een verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken waarop het lichaam dan moet reageren door stresshormonen vrij te maken uit de bijnieren. Constante verstoring van de normale stroom van hormonen in het lichaam kan bijdragen aan algemene onevenwichtigheden. Probeer in plaats daarvan rauwe honing of kokossuiker te gebruiken.

Verminder koffie en alcohol
Het is de taak van je lever om zich te ontdoen van gifstoffen in het lichaam, maar deze normale, dagelijkse taak kan moeilijker worden volbracht als de lever constant overbelast wordt door giftige stoffen zoals koffie en alcohol. Drink in plaats daarvan kruidenthee, zoals pepermunt thee en gebruik tijdens deze periode liever geen alcohol.

Beweeg
Bewegen is belangrijk voor het in balans houden van hormonen en het verbeteren van de stemming. Probeer te bewegen, 4 tot 5 keer per week. Tijdens je menstruatie is het echter belangrijk om de cyclus van je lichaam te eren en zo nodig te rusten.

Stress aanpakken
Omgaan met stress is ook van cruciaal belang. Neem ‘s nachts een warm bad, neem een massage, probeer yoga en leer diep ademhalen of mediteren. Deze technieken en andere stres verlagende strategieën kunnen helpen om je hormonale fluctuaties te kalmeren en je geest en lichaam in balans te houden.

Rust
Rust voldoende uit. De ideale tijd om te gaan slapen is tussen 22:00-23:00 uur. Breng minstens 30 minuten door in een rustige omgeving zonder elektronica. Streef ernaar om elke nacht minstens 7 uur te slapen.

Tijdens de menstruatie

Rust
Doe het rustig aan tijdens je menstruatie. Probeer minstens één dag te rusten. Je hebt waarschijnlijk toch geen zin om iets te doen. Probeer dingen te vermijden die je van streek maken.

Probeer een lichter schema in te plannen of neem geen extra taken op tijdens de dagen van de menstruatie.

Je verteringsvuur is zwakker gedurende deze tijd, dus probeer het niet te belasten.

Rusten is geen teken van zwakte. Het is een natuurlijk gedrag gekoppeld aan natuurlijke cycli. In traditionele culturen steunden families de vrouwen tijdens hun maandelijkse cyclus. Dit betekent echter niet dat moderne werkende vrouwen deze tijd van de maand niet kunnen respecteren door een lichter schema in te plannen rond de tijd van de maand.

Bron:
http://science.nationalgeographic.com/science/health-and-human-body/human-body/skin-article/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16982574
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25628581
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15834840
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251939
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022480485711602
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354898/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2989371