fbpx
opgeblazen gevoel inslikken lucht

Opgeblazen gevoel lucht inslikken

Waarom lucht slikken een opgeblazen gevoel veroorzaakt en hoe verhelp je het, wat zijn de tips? Een mogelijke oorzaak van een opgeblazen gevoel en darmgas is ingeslikte lucht. Het is normaal om kleine hoeveelheden lucht te slikken bij het drinken, eten en slikken van speeksel, maar bij sommige mensen zijn de hoeveelheden groot genoeg om problemen te veroorzaken.

De meeste ingeslikte lucht verlaat het lichaam door boeren. Ingeslikte lucht die niet vrijkomt door oprispingen passeert het spijsverteringskanaal en wordt vrijgegeven als gas (flatus).

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het inslikken van lucht.

In dit artikel:
Waarom ingeslikt lucht een veel voorkomende oorzaak is van een opgeblazen gevoel.
Wat zijn de oorzaken van teveel lucht inslikken.
Hoe voorkom je het inslikken van lucht.

Boeren of het passeren van gas (flatus) is natuurlijk en gebruikelijk. Overmatig boeren of winderigheid, vergezeld van een opgeblazen gevoel, pijn of uitzetting, kunnen af en toe interfereren met je dagelijkse activiteiten of schaamte veroorzaken.

Maar deze tekenen en symptomen vertegenwoordigen meestal geen ernstige onderliggende aandoening en worden vaak verminderd met eenvoudige leefstijlmaatregelen.

Wanneer boeren, gas of een opgeblazen gevoel interfereren met je dagelijkse activiteiten, kan er iets mis zijn. Lees hier meer tips om een opgeblazen gevoel te verhelpen.

8 redenen waarom lucht terecht komt in je lichaam

1. Te snel eten of drinken kan ervoor zorgen dat je te veel lucht inslikt, vooral wanneer je eet met je mond open of als je praat tijdens het eten.

2. Het drinken van koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank of bier, stuurt koolstofdioxide rechtstreeks naar je maag (en eenvoudige suikers die meer darmbacteriën stimuleren). Probeer enkele dagen geen frisdrank of bier te drinken en kijk welk effect dit heeft op je symptomen.

3. Drinken met een rietje of slurpen van vloeistoffen en drinken uit een waterfontein zullen ervoor zorgen dat je extra lucht inslikt.

4. Kauwgom, zuigen op harde snoepjes en het roken van sigaretten kunnen allemaal leiden tot het inslikken van overtollige lucht. Langzamer eten betekent minder ingeslikte lucht in je buik.

5. Chronisch boeren kan gerelateerd zijn aan een ontsteking van de maagwand (gastritis) of aan een infectie met Helicobacter pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor sommige maagzweren. In deze gevallen gaat het boeren gepaard met andere symptomen, zoals brandend maagzuur of buikpijn.

6. Het drinken van veel vloeistof tijdens een maaltijd is ook de moeite waard om te vermijden, omdat het een optimale spijsvertering belemmert. Het drinken van vloeistoffen tijdens een maaltijd verdunt de spijsverteringssappen, waardoor een deel van het eten onverteerd in de darmen terecht komt. Onverteerd voedsel voedt de bacteriën in de dikke darm die ook een belangrijke oorzaak zijn van overmatige winderigheid.

7. Veel mensen, met name mensen met het prikkelbare darm syndroom of angst, kunnen een grotere gevoeligheid hebben voor abdominale symptomen en darmgas.

8. Sommige mensen slikken lucht als een nerveuze gewoonte, zelfs als ze niet eten of drinken. Dit wordt aerofagie genoemd.

6 Tips om ingeslikte lucht voorkomen

Boeren
Boeren of oprispingen is de manier van je lichaam om overtollige lucht uit je bovenste spijsverteringskanaal te verdrijven. De meeste oprispingen worden veroorzaakt door het inslikken van overtollige lucht. Deze lucht bereikt meestal niet eens de maag, maar hoopt zich op in de slokdarm.

Vermijd koolzuurhoudende dranken en bier. Koolzuur introduceert kooldioxide in je spijsverteringsstelsel, ongeacht hoe je het drinkt.

Eet liever geen kauwgom. Wanneer je kauwgom kauwt, slik je vaker lucht in dan normaal.

Controleer je kunstgebit. Slecht passende kunstgebitten kunnen ervoor zorgen dat je overtollige lucht inslikt wanneer je eet en drinkt.

Eet mindfull (= langzaam eten)
Het is zeer voordeling om langzaam te eten en goed te kauwen. Dit is uiterst belangrijk, niet alleen voor het inslikken van lucht, hikken en boeren, maar ook voor een goede vertering en het kan de hoeveelheid onverteerd voedsel in de dikke darm sterk verminderen.

Snel, onbewust en zonder aandacht eten, praten tijdens het eten, kan zorgen voor veel lucht in de maag en leiden tot een opgeblazen gevoel en krampen in de buik. Geniet van het eten en neem de tijd om het te proeven.

Door je tijd te nemen, zal je minder lucht inslikken. Eten als je gestrest bent verhoogt de lucht die je inslikt.

Eet niet vlak voor het slapen
Haastig eten is al erg genoeg voor de spijsvertering. Doe dit vlak voor het slapengaan en je vraagt echt om problemen. Het zorgt voor een slechte spijsvertering wat leidt tot winderigheidsproblemen. Eet liever minstens twee uur voor het naar bed gaan.

Sommige mensen slikken lucht als een nerveuze gewoonte, zelfs als ze niet eten of drinken. Dit wordt aerofagie genoemd.

Wanneer we angstig, nerveus of gespannen zijn, kunnen we lucht inslikken zonder het te beseffen. Stress op het werk of in persoonlijke relaties is ook vaak een factor.

Aerofagie is een aandoening waarbij grote hoeveelheden lucht worden ingeslikt. Het komt het meest voor bij mensen die erg angstig zijn of die psychische problemen hebben.

Te snel praten is een ander stressgerelateerd gedrag dat kan leiden tot mondademhaling en te veel lucht doorslikken. Dit wordt meestal onbewust gedaan. Adem liever door de neus en word je bewust van het gedrag.

Waarom niet door de mond ademhalen?

Mondademhaling verhoogt niet alleen aanzienlijk de kans dat lucht in je maag komt, het is ook een veel minder gezonde manier om te ademen.

Adem liever door de neus. Wanneer je door je neus ademt, wordt de lucht opgewarmd en gefilterd van mogelijke verontreinigingen.

Neusademhaling helpt ook bij het genereren van stikstofmonoxide, dat veel belangrijke functies in ons lichaam heeft, waaronder het vernietigen van pathogenen in ons ademhalingssysteem, het reguleren van de bloedstroom, het afgeven van hormonen en het spelen van een rol in veel neurologische functies.

Mondademhaling, aan de andere kant, vermindert de zuurstofopname en kan bijdragen aan slechte slaap- en slaapstoornissen, algemene vermoeidheid, luid snurken en slaapapneu (geassocieerd met hartaanvallen), en een hele reeks gezondheidsproblemen.

Als je gestresst bent, kan dit leiden tot mondademhaling en dus een opgeblazen gevoel door de ingeslikte lucht.

Waarom letten op je ademhaling?

Veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van onze adem vanwege de enorme rol ervan speelt. De ademhaling is niet alleen essentieel in de cultivatie van prana (levensenergie), maar het kalmeert ook je zenuwstelsel en ondersteunt je balans en focus.

Elke onbalans in het ademhalingsmechanisme vermindert je vermogen om prana te verkrijgen van de adem.

De adem heeft twee zeer belangrijke hoofdfuncties: het voedt het lichaam met zuurstof en het reinigt het lichaam van gasvormige en giftige afvalstoffen.

We zijn bedoeld om te ademen zoals baby’s; de buik die van nature op en neer gaat bij elke ademhaling.

Volwassenen verliezen deze vorm echter vaak en ademen alleen de borst in. Als gevolg hiervan wordt niet alleen de onderrug belast, maar worden de inwendige organen ook verstoken van maximale zuurstof. En zonder goede adem is het lichaam kwetsbaar voor ziekten, omdat het langzaam is of niet in staat om giftige afvalstoffen te verdrijven.

Op het niveau van de geest zijn adem en emotie zeer verbonden. Ademhaling snel en ondiep in de borst creëert het gevoel van angst; terwijl langzaam, diep ademhalen zorgt voor het gevoel van rust en vrede. Het beheersen van de onbewuste handeling van ademhaling overbrugt de kloof tussen het bewuste en de onbewuste geest, zodat je je emoties en mentaal welzijn positief kan beïnvloeden.

Buikademhaling kan beter je natuurlijke en regelmatige ademhaling zijn. Het is de meest voordelige en efficiënte manier om te ademen. Door volledig gebruik te maken van de longen verhoogt het de oxygenatie van het bloed en de inwendige organen, verbetert de bloedsomloop en masseert het de lever, longen en maag.

Na verloop van tijd wordt buikademhaling je natuurlijke, dagelijkse ademhaling. Zodra je slechte gewoonten corrigeert en leert om goed te ademen, begin je verbetering te zien in je algehele fysieke en mentale welzijn.

Hoe onbewuste ademhaling te stoppen

Een remedie voor onbewuste mondademhaling of om aerofagie te verhelpen is meestal te vertragen en kalmeren.

Hier zijn 4 methoden die je kunnen helpen om te ontspannen, los te laten en gemakkelijk in slaap te vallen.

Meditatie
Meditatie vermindert stress, kalmeert de geest en is een effectieve methode om negatieve emoties op te lossen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het kalmerende en ontspannende effect van meditatie kan helpen om de ademhalingspatronen te reguleren en de longfunctie te verbeteren.

Himalaya zoutlamp
Gebruik een himalaya zoutlamp. Het verbeteren van de kwaliteit van de lucht in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt, is een geweldige manier om verhoogde cortisolspiegels te verlagen die gepaard gaan met zowel hoge stress- als gezondheidsproblemen.

Ik gebruik een himalayazout lamp. De hoge niveaus van negatieve ionen die het produceert, is vergelijkbaar met de lucht op het strand of naast een waterval, helpt zeker bij spanningen en kalmeert je geest.

Yoga
Regelmatige beoefening van yoga verbetert de houding en houdt de kanalen van het lichaam open en vrij stromend. Het koppelen van ademhaling en beweging is een optimale manier om ruimte uit te nodigen en de vitaliteit in de weefsels en organen van het lichaam te vergroten.

Asana of houdingen die de ribbenkast bewegen en helpen de longen gezond te houden. Door meer flexibiliteit in de ribben, rug en schouders te brengen, kunnen de longen vollediger uitzetten.

Pranayama
Pranayama is een uitstekende manier om prana nieuw leven in te blazen in het lichaam. Pranayama is een oefening in het beheersen van de ademhaling. Pranayama reinigt en versterkt het fysieke lichaam terwijl het de geest kalmeert en reinigt. Het is belangrijk om met de juiste houding te oefenen om de adem vrij in het lichaam te laten bewegen.

Pranayama is misschien wel het ultieme hulpmiddel om een gezonde longfunctie te ondersteunen. Het conditioneert het diafragma terwijl het helpt om het bloed vollediger te oxygeneren.

Een goede nachtrust maakt een groot verschil. Wanneer we de dag al moe beginnen, duurt het niet lang voordat de stresshormonen het overnemen om ons in leven te houden.

Als je eenmaal goed slaapt, kan het je gebruik van koffie vervangen. Cafeïne blijft verrassend lang in het lichaam zitten en het is erg moeilijk om kalm en vredig te blijven na een sterke kop koffie.

Vertragen is iets waar je je echt een tijdje bewust van moet zijn totdat het een gewoonte wordt. Probeer jezelf overdag te bekijken en zie alle manieren waarop je jezelf ertoe brengt om rond te rennen. Er zit een bepaalde energie aan vast, maar geeft veel stress en veroorzaakt veroudering, vergrijzing van ons haar en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Hoe eet je?

Niet alle opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door ingeslikte lucht, maar als je dieetfactoren hebt aangepakt en maatregelen hebt genomen om je spijsvertering te verbeteren, neem dan deze week om je meer bewust te worden van de manier waarop je eet, drinkt en vooral ademhaalt.

Vertragen en de tijd nemen met al deze tips kan helpen om een opgeblazen gevoel veroorzaakt door het slikken van lucht te verhelpen.