fbpx
opgeblazen buik stress

Opgeblazen buik stress

Voor sommige mensen vertaalt stress zich in een droge huid, huidveroudering of acne, maar bij anderen lijkt stress een opgeblazen buik te veroorzaken.

Vooral de vata type (wind type) heeft hier last van. Hoewel, ook de pitta type en kapha type kan een teveel aan wind in haar lichaam ervaren.

De vata mens is van nature enthousiast, vrolijk en creatief, maar teveel vata (wind) in het lichaam en de vata type reageert op stress door nerveus, angstig en onrustig te worden.

Bij de vata type heeft stress de volgende klachten tot gevolg op de spijsvertering: gasvorming, een opgezette buik en obstipatie.

Studies hebben symptomen van een opgeblazen gevoel ook in verband gebracht met stress.

Wanneer we ergens bang voor zijn of als we overweldigd worden door de vele verplichtingen of zorgen, zou je het meteen in je buik kunnen voelen. Als je gestrest bent kan je eetlust dalen en kan je misschien je  eten niet verteren zoals het hoort. En nu kan je genieten van een opgezwollen buik.

Kalmeer je hersenen, kalmeer je buik

Drink deze heerlijke anti stress tulsi smoothie. Het helpt je zenuwen te kalmeren en de rommel uit je hoofd te verwijderen.

Hoe werkt deze smoothie tegen stress?

Tulsi
Tulsi of Heilige Basilicum, wordt in ayurveda gebruikt voor zijn helende en verjongende eigenschappen. In India wordt het beschouwd als een heilige plant met sattvische kenmerken. Het is scherp, verwarmend, droog en licht, en bevordert gelijktijdig mentale helderheid en kalmeert het zenuwstelsel.

Studies bevestigen de vele therapeutische voordelen, waaronder het gebruik als adaptogeen. Adaptogenen verbeteren het vermogen van je lichaam om zich aan te passen aan stress.

Ook is aangetoond dat tulsi je helpt bij angst en vermoeidheid en het biedt ondersteuning bij het spijsverteringsstelsel.

Kurkuma poeder
Curcumine, het pigment dat kurkuma zijn geeloranje kleur geeft, wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor veel van zijn medicinale effecten. Onder hen heeft curcumine neuroprotectieve eigenschappen en kan de stemming verbeteren en mogelijk helpen bij stress en depressie. Lees hier meer over de voordelen van kurkuma.

Gember
Recent onderzoek heeft aangetoond dat gember kan helpen bij pijnverlichting, waaronder hoofdpijn als gevolg van stress. Van gember is ook aangetoond dat het maagklachten en menstruatieproblemen helpt verlichten. Lees hier meer over de voordelen van gember.

Amandelen
Selenium tekort is geassocieerd met depressie, vermoeidheid en angst. Noten zoals amandelen zijn een uitstekende bron van selenium, magnesium, zink en vitamine E, die allemaal helpen om je immuunsysteem te stimuleren.

Bananen
Onderzoek toont aan dat bananen tryptofaan bevatten, een soort eiwit dat het lichaam omzet in serotonine, waarvan bekend is dat het je helpt te ontspannen, je humeur verbetert en ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt.

Bananen zijn ook rijk aan B-vitamines, waaronder vitamine B6, die je zenuwstelsel helpt kalmeren, en magnesium, een andere voedingsstof die geassocieerd wordt met een positieve gemoedstoestand.

Maak een tulsi kurkuma smoothie tegen stress en je kan je dag weer aan

Ingrediënten:

¼ kopje gepelde amandelen
½ theelepel tulsi poeder
½ theelepel kurkumapoeder
2 cm verse gember
1 banaan
1 theelepel rauwe honing
2 kopjes water

Bereiding:

Hak de amandelen en banaan fijn in een blender samen met het water tulsi, kurkuma, gember en honing, tot een glad en romig mengsel.

Dit recept balanceert de vata mensen of als je teveel aan vata (wind) in je lichaam hebt. De pitta typen en kapha typen kunnen de banaan vervangen.

Gebruik het meteen na het maken voor de beste smaak en werking tegen stress.

Bron:
1 Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons, by Marc Maurice Cohen, J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec; 5(4): 251–259. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
2 Anti-stress activity of Ocimum sanctum Linn, by Bhargava KP, Singh N., Indian J Med Res. 1981 Mar;73:443-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7275241
https://edition.cnn.com/2013/11/26/health/upwave-food-mood/index.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9743511