fbpx
opgeblazen buik lactose melk

Opgeblazen buik lactose melk verhelpen

Als je een opgeblazen buik hebt, last van winderigheid of constipatie, zou melk wel de boosdoener kunnen zijn. En dan gaat het voornamelijk om het melksuiker lactose en de kwaliteit van de melk. Lees hier meer tips tegen een opgeblazen gevoel.

Melk is in het afgelopen decennium zowel verheerlijkt als gedemoniseerd.

Is het echter melk dat het probleem veroorzaakt of ligt het probleem in het lichaam waar je het in stopt, of ligt het aan de soort melk?

Hoe kan een natuurlijk, volledig voedsel dat generaties heeft gevoed zo problematisch zijn en problemen veroorzaken zoals voedselallergie en lactose-intolerantie?

Is melk goed of juist niet? Voorstanders van beide zijden van het melkdebat zijn onvermurwbaar in hun argumenten.

Melk het ayurvedisch perspectief

Grappig genoeg is Ayurveda het eens met beide partijen. Volgens het oude Ayurveda-boek, de Charika Samhita, verandert het onjuist gebruik van melk de aard van melk van sattvisch in tamasic.

Sattva is een staat van lichtheid, balans en helderheid en in termen van voedsel, versterking en voedend.

Tamas, aan de andere kant, weerspiegelt verwarring. Door de essentiële eigenschappen van melk in gevaar te brengen, kunnen we een voedsel dat de gezondheid ondersteunt, veranderen in een dieet dat kan leiden tot een slechte gezondheid, diarree, een opgeblazen buik, winderigheid, constipatie en allergieën.

Ayurveda-experts wijzen erop dat veel van de problemen in verband met het verteren van melk in feite verband houden met:
• de manier waarop melk wordt geconsumeerd
• en hoe het wordt verwerkt

Ondanks de vele voordelen van melk, keren veel gezondheidsbewuste mensen zich af van melk. Meer en meer mensen merken dat ze zich niet goed voelen na het drinken van melk en zuivelproducten.

Dit is geen illusie. Lees hier waarom.

Melk ongezond wetenschappelijk

1. Zuivel kan problematisch zijn om te verteren
Melk is rijk en zwaar en als je een slecht werkende spijsvertering hebt, kan het problemen zoals opgeblazen gevoel en darmgassen presenteren.

Het onvermogen om melk te verteren is deels te wijten aan zwakke spijsvertering (bij vata mensen en kapha mensen) en deels aan de slechte kwaliteit van melk die vinden zijn in de supermarkten.

2. Zuivelproducten zijn in de loop der jaren in negatieve zin veranderd
Veel zuivelproducten komen van koeien uit een fabrieksboerderij. Dit betekent vaak dat de koe een onnatuurlijk dieet kreeg, geen vrije beweging of zonlicht en werd behandeld met antibiotica en hormonen. Sommige merken melk bevatten additieven zoals carrageen waarvan bekend is dat ze irritatie van de spijsvertering veroorzaken.

De melk die algemeen verkrijgbaar is, is behoorlijk giftig.

Melk wordt gepasteuriseerd. Pasteuriseren van melk is het verhitten van melk gedurende minimaal 15 seconden bij 72°C. Daardoor sterven alle bacteriën, de goede en de slechte.

Door het pasteuriseren verdwijnen de onverzadigde vetzuren maar ook de vitaminen. Vitamine B12 verdwijnt helemaal, vitamine C voor 50%. De beschikbaarheid van de mineralen en sporenelementen wordt een stuk minder door verhitting en het verandert de structuur van lactose waardoor de melksuiker sneller in het bloed komt.

Pasteurisatie verandert ook de aminozuren lysine en tyrosine, waardoor het eiwitcomplex minder makkelijk opneembaar wordt. Na pasteurisatie worden er vaak chemicaliën toegevoegd om de smaak te herstellen en geurtjes te verhullen.

Pasteurisatie transformeert de fysieke structuur van de eiwitten in melk zoals caseïne, en verandert de vorm van het aminozuur waar het lichaam niet voor is uitgerust om het te verteren.

Volgens Ayurveda zal het langzaam verwarmen van de melk tot het begint te koken de bacteriën en ziekteverwekkers doden, maar de goede bacteriën en de enzymen achterlaten. De melk te snel verwarmen bij hoge temperaturen tijdens conventionele pasteurisatie zal natuurlijk alle bacteriën doden maar breekt ook de moeilijk verteerbare eiwitketens af, waardoor ze extreem moeilijk te verteren zijn.(1)

Erger nog is homogenisering.

3. Homogenisatie veroorzaakt lactose-intolerantie
Melk wordt onder hoge druk door een nauwe spleet geperst. De structuur van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes wordt daardoor sterk verstoord en de vetbolletjes worden sterk verkleind.

Iedere extra bewerkingsstap beïnvloedt een levensmiddel negatief in voedingswaarde. De hoge druk bij het homogeniseren heeft een ernstig nadelige invloed op de melkkwaliteit en haar werking in de spijsvertering. De normaalgesproken langzame vertering van het melkvet in de darm wordt drastisch verkort. Dit vraagt teveel van het immuunsysteem, vooral bij mensen met aanleg voor allergie.

Vanuit het Ayurvedische perspectief en dat van veel onderzoekers maakt het homogenisatieproces het vet in melk onverteerbaar. De vet moleculen worden door een klein filter geperst om ze homogeen of gelijk te maken. Dit homogene vet is een vreemd molecuul voor het lichaam.

Vaak passeert dit molecuul onverteerd door verzwakte dunne darmbekledingen en maakt vreemd slib in de lymfe- en bloedstroom die aan kanaalwanden kleeft, plaque en allergische reacties veroorzaakt. (2) Ayurveda noemt dit ama.

Sommige onderzoekers geloven dat dit proces het mogelijk maakt dat een toxisch enzym genaamd xanthine-oxidase de bloedstroom binnengaat en schade aan de slagaderwand veroorzaakt. Deze arteriële schade door vrije radicalen veroorzaakt littekenweefsel. Cholesterol hoopt zich op de littekens op en verstopt de slagaders.

Gehomogeniseerde melk is erg moeilijk te verteren en kan gemakkelijk de fijnere circulatiekanalen verstoppen. Het is waarschijnlijk dat melk die niet biologisch is gecertificeerd BGH (Bovine Growth Hormone) kan bevatten. Dit is een hormoon dat de melkproductie in de koe kunstmatig verhoogt.

Bij behandelde koeien kan dit oplopen tot 15-25 procent meer melk productie. Maar deze verhoging van de melkproductie, en dus winst, heeft verborgen kosten, te weten de koeien en je gezondheid. De enige manier om BGH te vermijden is om biologische melk te kopen.

Met hormonen behandelde melk bevat verhoogde niveaus van het hormoon IGF-1 bevat, wat tumoren bevordert. BGH veroorzaakt een toename van een insulineachtige groeifactor (IGF-1) in de melk van behandelde koeien. IGF-1 overleeft pasteurisatie van melk en de vertering van de menselijke darm. Het kan direct in de menselijke bloedbaan worden opgenomen, vooral bij zuigelingen.(3)

Het is zeer waarschijnlijk dat IGF-1 de transformatie van menselijke borstcellen naar kankervormen bevordert. IGF-1 is ook een groeifactor voor al borst- en darmkankercellen, die hun progressie en invasiviteit bevorderen.

Het is ook mogelijk dat we het BGH rechtstreeks uit de melk opnemen. Dit zal verdere IGF-1-productie door onze eigen cellen veroorzaken.(4)

Ook bevat het een verhoogd celgetal (SCC). Dit betekent dat de melk meer pus bevat, waardoor het sneller verzuurt. Verhoogde SCC niveaus wordt meestal veroorzaakt door de hoge incidentie van mastitis in met BGH geïnjecteerde koeien. (4)

Medicijnen in melk

Europese onderzoekers hebben aangetoond dat er medicijnen voorkomen in melk. De geneesmiddelen en hormonen die gevonden waren zijn:
Ontstekingsremmers (nifluminezuur, mefenaminezuur, ketoprofen, diclofenac, fenylbutzon, naproxen, flunixine, diclofenac) Antibiotica (florfenicol)
Geslachtshormonen
Steroïde hormonen
Anti-malaria drugs
Anti-schimmel drugs (triclosan)
Natuurlijke hormonen (oestron)

4. Melk is niet voor iedereen
Degenen onder ons die afkomstig zijn uit culturen waar melk al generaties lang een belangrijk voedsel is, zijn in staat om op een gezonde manier melk te drinken.

De meeste Aziaten en Afrikanen krijgen alleen maar buikpijn van melk. Sommige veehoudende volken in Azië en Afrika kunnen echter ook melk verteren.

Melksuiker wordt lactose genoemd en heeft het enzym lactase nodig om te worden verteerd. Na de kindertijd neemt de productie van lactase af bij ongeveer 65% van de wereldbevolking (vooral bij veel Afrikanen en Aziaten), waardoor ze mogelijk lactose-intolerant worden. (1)

Symptomen van lactose-intolerantie

De tekenen en symptomen van lactose-intolerantie beginnen meestal 30 minuten na het eten of drinken van voedsel dat lactose bevat. Veel voorkomende klachten en symptomen zijn:

misselijkheid
sinuscongestie
buikkrampen
opgeblazen gevoel
winderigheid
diarree

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. De ernst hangt af van hoeveel lactose er werd geconsumeerd en hoeveel lactase de persoon daadwerkelijk heeft gemaakt.

Koude melk, ijs en kaas zijn inderdaad erg zwaar en moeilijk te verteren. Het volgen van enkele eenvoudige richtlijnen zal helpen bij het aanpakken van veel van de problemen die samenhangen met het consumeren van melk.

Hoe gebruik je melk volgens ayurveda om een opgeblazen buik en winderigheid te verhelpen

Melk is een speciale en unieke voeding die niet kan worden afgeleid van andere soorten voedsel. Wanneer het goed wordt verteerd, kan melk alle weefsels binnen 24 uur voeden. Het helpt ook om de dosha’s in balans te brengen, vooral vata en pitta. Het is ook een van de belangrijkste voedingsmiddelen om oja’s te promoten.

Van ojas wordt gezegd dat het de geraffineerde substantie is die het lichaam produceert op het meest subtiele niveau van de juiste spijsvertering. Ojas brengt kracht, sterke immuniteit en tevredenheid naar het hele lichaam / geestesysteem.

Hoe gebruik je melk het beste

Welke melk?
Verse, biologische, niet-gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde volle melk is het beste.

Gebruik niet-gehomogeniseerd omdat gehomogeniseerde melk zeer moeilijk te verteren is en de fijnere circulatiekanalen gemakkelijk kan verstoppen.

Een van de problemen met niet-biologische zuivelproducten is dat de chemicaliën, hormonen en toxines over het algemeen vet oplosbaar zijn. Melk staat hoog in de voedselketen en toxines worden daarom door het voer in de melk gevoerd en in het vetgedeelte van de melk.

De enige manier om de overweldigende hoeveelheden antibiotica, groeihormonen en pesticiden in melk te vermijden, is om biologisch te kopen waar deze vet oplosbare chemicaliën niet aanwezig zijn.

Biologische melk is duidelijk beter omdat biologische melkkoeien geen BGH of routinematig antibiotica zullen krijgen, maar het zal nog steeds gepasteuriseerd zijn, en dit doet ernstig afbreuk aan de kwaliteit van de melk.

Een betere optie is gras gevoerde rauwe melk, dat is bijna altijd beter dan biologische melk als het wordt gekocht van een biologische boer. Melk van gras gevoede koeien, in tegenstelling tot met graan gevoede koeien, zit hoog in CLA, dat vol zit met vele voordelen voor de gezondheid.

Kook je melk
Gebruik liever gekookte melk in plaats van koude melk. De melk zal niet alleen lichter en gemakkelijker verteerbaar zijn, maar ook minder congestie, een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Kokende melk is een must, zelfs als je geen problemen hebt met het verteren van melk.

Gebruik hete kruiden
Voeg kruiden zoals gember, kurkuma  kruidnagel, kaneel en kardemom aan de melk toe als je het kookt. Deze kruiden helpen je spijsverteringsvuur te stimuleren en ook helpt het de kapha dosha te verminderen (de zware kwaliteit), waardoor de neiging tot congestie en een uitgezette buik afneemt.

Melk en voedsel combineren:
1. Melk mag nooit worden gemengd of gegeten met zure, bittere, zoute, samentrekkende of scherpe smaak. Dit betekent dat je een lunch bestaande uit een glas koude melk met een broodje liever vermijd.

Vermijd melk met zout. Ayurveda zegt dat dit een zeer schadelijke combinatie van voedsel is. Dit betekent dat koken met melk, kaas, yoghurt, enz. liever vermeden kan worden.

Schotels gekookt met melk en vis of vlees kan beter vermeden worden.

Melk (of yoghurt of kwark) in combinatie met bananen kan zeer moeilijk te verteren zijn en kan leiden tot congestie en verkoudheid.

Vermijd melk met iets zuurs. Dit is de reden waarom combinaties van fruit en melk voor velen problematisch zijn en je zal eerder last krijgen van diarree en een uitgezette buik.

Melk kan wel met zoete smaken worden ingenomen (zoals ontbijtgranen, toast, rijst, dadels en amandelen.) Zorg ervoor geen zure vruchten toe te voegen aan je ontbijtgraan of om vruchtensappen te drinken met je ontbijtgranen.

In combinatie met onverenigbare smaken, wordt melk onverteerbaar en veroorzaakt het de opbouw van schadelijke gifstoffen (ama) in het lichaam.

Gebruik melk met granen: met havermout, rijstpudding of gerstemeel zijn heerlijke lekkernijen.

2. Melk kan je beter ten minste een half uur apart van de maaltijden worden gebruikt.

Als je een lange gewoonte hebt om koude melk te drinken of melk te drinken, samen met andere smaken, is het waarschijnlijk dat je een opeenhoping van ama of toxines in je lichaam hebt.

Dit kan leiden tot gewrichtspijn, constipatie, een opgeblazen gevoel, frequente verkoudheden en onevenwichtigheden die kunnen leiden tot chronische aandoeningen.

Voordelen van zuivel:

Zuivel is een echte voedingskrachtcentrale. Welk ander voedsel bevat proteïne, koolhydraten en vet in één enkel voedsel.

Melk bevat eiwitten van zeer hoge kwaliteit.
Bevat lage niveaus van onverzadigde vetten en ijzer.

Melk is echter rijk en zwaar en kan een opgeblazen gevoel en gas veroorzaken voor verzwakte spijsvertering. Sommige mensen zullen nog steeds moeite hebben met melk, zelfs als ze op de juiste manier melk van goede kwaliteit drinken.

Als je voorouders geen melk dronken, of als je zonder dieren bent opgegroeid, heeft je lichaam misschien niet de darmbacteriën nodig om het gemakkelijk te verteren.

Toch is het vaak mogelijk dat mensen met gevoeligheden voor melk het geleidelijk weer in hun dieet opnemen als ze de richtlijnen van de juiste melkconsumptie volgen.

Geitenmelk is lichter dan koemelk en gemakkelijker te verteren voor mensen die gevoelig zijn.
Geitenmelk is beter voor baby’s die geen borstvoeding kunnen krijgen. Geiten verdragen geen medicijnen, ze worden daarom niet zo zwaar medicinaal behandeld als de commerciële koeien.

Bron:
https://www.healthline.com/symptom/lactose-intolerance
https://lifespa.com/stop-eating-dairy-until-you-read-this-report/
1. Ballentine, Diet and Nutrition. Honesdale, Himalayan Institute.. 1978, p.129 Oster, K., 8. Oster, J., and Ross, D. “Immune Response to Bovine Xanthine Oxidase in Atherosclerotic Patients.” American Laboratory, August, 1974, 41-47
2. Oster, K., and Ross, D. “The Presence of Ectopic Xanthine Oxidase in Atherosclerotic Plaques and Myocardial Tissues.” Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 1973.
3. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/18/the-milk-myth-what-your-body-really-needs.aspx
4. https://www.mercola.com/article/milk/no-milk.aspx