fbpx
opgeblazen buik koffie

Opgeblazen buik koffie

Geeft koffie je een opgeblazen gevoel? Koffie en opgeblazen buik? Is koffie je vriend of vijand?
Voor alle voedingsmiddelen  geldt: dat hangt ervan af wie het drinkt. Wat goed voor de een kan zijn, kan een gif zijn voor een ander, volgens ayurveda.

Constipatie, opgeblazen gevoel of winderigheid. Dat zijn allemaal tekenen van een vata (wind) onbalans. Als je een vata type ben (of wanneer de vata in je lichaam is gestegen), zal je hier eerder mee te maken krijgen dan de pitta (vuur) mensen of de kapha (aarde/water) mensen.

De primaire zetel van vata in het lichaam bevindt zich in de dikke darm, waar zijn eigenschappen functioneren om water en mineralen uit ons verteerde voedsel te absorberen en afval uit het lichaam te verwijderen.

De vroegste waarschuwingssignalen voor een vata-onbalans zijn problemen in onze dikke darm, inclusief de symptomen die hierboven zijn opgesomd.

Hoewel deze problemen klein lijken, kunnen ze, als ze chronisch doorgaan, op den duur tot ernstiger gezondheidsproblemen leiden. Het is veel gemakkelijker om ze nu aan te pakken, dan te wachten op verdere complicaties.

Je zal zo meteen ontdekken hoe verschillende lichaamstypes (vata, pitta en kapha) op verschillende manieren op koffie reageren op basis van hun constitutie en waarom koffie je een opgeblazen buik kan geven.

Cafeïne komt in veel verschillende vormen. Natuurlijk staat koffie bovenaan de lijst, zwarte thee, groene thee, witte thee, chocolade, frisdrank, energiedrankjes, bepaalde medicijnen en elk voedsel of drank die deze stoffen bevatten. Zij kunnen de onbalans in het systeem op dezelfde manier verhogen.

Ongeacht de vorm kunnen cafeïne-neveneffecten een rol spelen, vooral voor degenen (de vata typen) die cafeïne met lagere snelheden metaboliseren, waardoor ze gevoeliger worden voor zelfs kleine hoeveelheden.

Is koffie gezond?

We weten dat cafeïne consumptie veel voorkomt. Studies tussen 2001 en 2010 rapporteerden dat 89% van de volwassen Amerikaanse bevolking cafeïne consumeerde, met 64% van die cafeïne-inname afkomstig van koffie. (1)

Gemiddeld drinkt een persoon 148 liter koffie per jaar en vele Nederlanders kunnen hun dag niet meer zonder beginnen.

In de afgelopen jaren zijn er veel studies verricht die de gezondheidsvoordelen van koffie publiceerde. De vraag is of de studies uit het verleden die de gezondheidsrisico’s van koffie hadden aangetoond, niet meer gelden?

We weten dat de overvloed aan tegenstrijdige feiten velen van ons in verwarring kunnen brengen. Laten we eens kijken naar een deel van het onderzoek en wat het ayurvedisch perspectief hierop is.

Voordelen van koffie

Met zorgvuldige statistische aanpassingen voor leefstijlfactoren zoals dieet en roken, ontdekten onderzoekers dat de groep die de meeste koffie dronk, een lager risico hadden voor sterfgevallen, in vergelijking met degenen die geen koffie dronken. (2)
Degenen in de top 25% van de koffiedrinkers hadden significant minder kans om te overlijden aan spijsverterings-, bloedsomloop- en cerebrovasculaire aandoeningen.

Verdere bevindingen tonen aan dat als vrouwen één kopje koffie per dag drinken, ze hun kans op diabetes met 13% kunnen verminderen. (3).
Vervolgens werd een studie uitgevoerd naar mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 45-74 jaar die twaalf kopjes per dag dronken en die het risico op diabetes met 67% verminderden. (4).

Uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Annals of Internal Medicine bleek dat mensen die dagelijks één kop koffie dronken 12 procent minder kans hadden om niet te sterven aan kanker, beroerte en diabetes, hart-, nier- of luchtwegaandoeningen.

Meer koffie voordelen

Mannen die 6 of meer kopjes koffie per dag consumeerden, zagen 18% minder risico op prostaatkanker en 40% minder agressieve letale prostaatkanker. (5)

Vier kopjes koffie per dag kan het risico op levercirrose met 84% verminderen. (6)

Het equivalent van vijf kopjes per dag gedurende vijf weken keerde de schade ten gevolge van de ziekte van Alzheimer in de hersenen van muizen door de niveaus van het abnormale eiwit amyloïde-bèta te verlagen. (7)

Eén tot vier kopjes verminderden het risico op Parkinson met 47% en vijf kopjes per dag verminderden het met 60%. (8)

Een onderzoek toonde aan dat vrouwen die 1-3 kopjes koffie per dag dronken een 24% lager risico liepen om te overlijden aan hart- en vaatziekten. (9)

Evenzo leverde het drinken van 4 kopjes per dag de hoogste risicoreductie op voor de mortaliteit in het algemeen, terwijl het drinken van 3 kopjes per dag verband hield met de hoogste risicoreductie voor sterfte door cardiovasculaire ziekten. (10)

Verbruik van koffie hangt niet alleen samen met een verminderd risico op cardiovasculaire problemen, maar het gaat ook gepaard met een verminderd risico op obesitas en degeneratieve hersenfuncties. (11)

Hoge bloeddruk, ooit de heilige graal van de antikoffie-publiciteit, wordt nu in twijfel getrokken. Onderzoeken hadden aangetoond dat koffie de bloeddruk zal verhogen (12), maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat, terwijl de bloeddruk aanvankelijk zal stijgen, de bloeddruk normaliseert als je het dagelijks 8 weken lang blijft drinken. (13)

En laten we het krachtige effect van koffie op onze alertheid en cognitieve functies niet vergeten. De hele dag door toegediend, heeft cafeïne aangetoond dat het zowel onze mentale als psychomotorische prestaties ondersteunt. (14)

Nadelen koffie

Hoewel er optimistische gezondheidsvoordelen zijn gemeld over de consumptie van cafeïne (en koffie), lijkt het een afnemende hoop in vergelijking met de lange lijst met negatieve effecten die deze stimulerende stof biedt:
Verhoogt homocysteïne niveaus – een belangrijke risicofactor voor hartziekten. (15)
Verhoogt de bloeddruk. (16)
Verhoogt cholesterol. (17)
Is geassocieerd met depressie (18)
Verhoogt ontsteking. (19)
Kan het zenuwstelsel beschadigen. (20)
Interfereert met neurotransmitters in de hersenen. (21)
Verandert het DNA-herstel. (22)
Verhoogt het risico op nierstenen. (23)
Verlaagt de botdichtheid bij vrouwen. (24)
Interfereert met slaap. (25)
Is gekoppeld aan verhoogde symptomen van maagreflux en brandend maagzuur. (26)

Studies hebben aangetoond dat koffieconsumptie de levensduur kan verkorten, cholesterol en triglyceriden kan verhogen, ontstekingsmarkers kan verhogen en het risico op niet-dodelijke hartaanvallen kan verhogen. (27)

Onderzoek toont aan dat het slapeloosheid, vermoeidheid, herseninfarct evenals cardiovasculaire complicaties kan veroorzaken. Bij vrouwen kan het interfereren met anticonceptiva en postmenopauzale hormoonhuishouding. (28)

Meer nadelen koffie

Het grootste deel van het negatieve onderzoek naar koffie kan worden gekoppeld aan de invloed ervan op het zenuwstelsel. Koffie is een stimulerend middel en verhoogt de afgifte van stressbestrijdende hormonen, die meestal zijn voorbehouden voor levens- of sterfgevallen, vecht-of-vlucht situaties. (29)

DHEA (dehydroepiandrosterone) is een steroïde hormoon dat kan afnemen met het koffie drinken. DHEA is verantwoordelijk voor cel- en weefselherstel. Het verbetert ook het geheugen en de cognitieve functie, beschermt tegen stress en ondersteunt talloze fysiologische processen. (30)

Het drinken van koffie geeft een verslavende neurotransmitter af genaamd dopamine. Dopamine is een genothormoon en het heeft een verslavende werking. (31)
Dopamine is misschien maar één mechanisme voor de verslavende aard van koffie. Ontwenningsverschijnselen zoals pijnlijke hoofdpijn, misselijkheid, braken, dunne ontlasting, depressie, angst en vermoeidheid komen vaak voor wanneer een koffiedrinker probeert te stoppen. (32)

Veroorzaakt vasoconstrictie naar de hersenen, waardoor de cognitie, het geheugen en de focus op de lange termijn worden verminderd

Kan een versnelde of onregelmatige hartslag veroorzaken. Veroorzaakt dat buitensporig calcium uit het systeem wordt gespoeld (via de urine), wat mogelijk kan leiden tot broze botten en osteoporose. Heeft een negatieve invloed op de opname van zink, magnesium, ijzer en andere mineralen

Overmatig gebruik kan dehydratie en uitdroging van het lichaam bevorderen.

Cafeïne stimuleert heel wat lichaamsfuncties. Cafeïne werkt direct op de hersenen en stimuleert hier de afgifte van het stresshormoon adrenaline. Hierdoor kan je je wat meer gestrest voelen, wat er voor kan zorgen dat je gaat trillen, of hartkloppingen krijgt.

Hoewel er veel onderzoeken zijn die de voordelen van koffieconsumptie voor een gezonde bloedsuikerspiegel beweren, zijn er ook studies die het tegenovergestelde effect laten zien. (33)

Tegenstrijdig wetenschappelijk onderzoeken
Eén bron toont aan dat cafeïne goed is tegen hoofdpijn, terwijl een andere zegt dat het de oorzaak is. Eén bron stelt dat het geheugen wordt geoptimaliseerd en in andere wordt aangegeven dat koffie het geheugen belast. Eén artikel zegt dat cafeïne beroerte voorkomt en een ander beweert dat het hen veroorzaakt.

Bij tegenstrijdige wetenschappelijk onderzoek, ben ik benieuwd wat het ayurvedisch perspectief hierop is.

Dus hoe weet je of koffie geschikt voor je is en je een opgeblazen buik kan geven?

Ayurveda, biedt enkele interessante aanwijzingen. Om te beginnen zegt Ayurveda, “elk type voedsel kan een gif of een medicijn zijn”, afhankelijk van wie het drinkt, hoe en wanneer je het drinkt.

Hoewel Ayurveda je niet zal aanraden om meer dan een kopje koffie te drinken, kan je met mate 1 kopje drinken, onder de juiste omstandigheden, op het juiste moment. Kijk hoe je lichaam reageert op de cafeïne en of het je ten goede komt in je dagelijks leven.

Ken je dosha type. Verschillende mind-body types (vata, pitta, kapha) reageren verschillend op koffie. Het is belangrijk om je Ayurvedische constitutie te bepalen en dienovereenkomstig keuzes te maken.

Volgens ayurveda is de smaak van koffie bitter en bestaat uit de elementen lucht en ruimte. Dezelfde kwaliteiten als vata. Dat betekent dat het vata verhoogt. Zijn belangrijkste eigenschappen zijn licht, samentrekkend, stimulerend en verhittend.

Kapha mensen:
Mensen met een sterke Kapha-invloed zijn zwaar en traag in beweging. Koffie kan een fantastisch hulpmiddel zijn om energie te helpen stimuleren bij mensen met een sterke Kapha dosha, en om de spijsvertering na maaltijden te bevorderen.
Koffie kan in sommige gevallen een medicinale stimulans bieden om de metabolische functie van het lichaam te stimuleren of te versterken

Koffie’s warme, droge, stimulerende eigenschappen kunnen helpen bij het opdrogen van een deel van de zware, natte aard van de Kapha-constitutie.

Teveel koffie drinken voor de kapha mens:
• Belast de nieren en de blaas
• Verhoogt de eetlust
• Verlaagt de spijsvertering
• Geeft het stresshormoon cortisol vrij, een belangrijke oorzaak van gewichtstoename in het middengedeelte
• Verlaagt het glucosemetabolisme en wordt niet aanbevolen voor iedereen met diabetes type 2

Pitta mensen:
Mensen met een hoge pitta (vuur en water) of hoge vata (lucht en ether) in hun constituties, aan de andere kant, moeten voorzichtiger zijn.

Bijvoorbeeld, als iemand met een hoge pitta al emotioneel of fysiek oververhit raakt, zullen de hete, penetrante kwaliteiten van koffie ze nog heter maken.

Vermijd koffie als je tekenen hebt van een onbalans met pitta’s, zoals zure oprispingen, zuurbranden, zure reflux of huiduitslag of als je vaak boos, geïrriteerd of veroordelend bent. Koffie drinken zal deze symptomen verergeren. Koffie voor de pitta mens kan zich manifesteren als overproductie van zuur: denk aan maagreflux, sarcasme, warmte en woede.

Teveel koffie voor pitta:
• Verhoogt de bloeddruk tot 2-3 uur na consumptie
• Verhoogt prikkelbaarheid, frustratie, woede en korte humeur
• Belast de lever
• Verhoogt de warmte in het lichaam
• Verhoogt ontsteking in het lichaam
• Veroorzaakt jichtklachten
• Overmatig gebruik kan hoofdpijn of migraine veroorzaken
• Veroorzaakt dunne ontlasting of diarree en leidt tot malabsorptie van essentiële voedingsstoffen
• Veroorzaakt hyperaciditeit, brandend maagzuur en maagzweren
• Overmatig gebruik kan een zure maag, misselijkheid en braken veroorzaken

Vata mensen:
Vermijd koffie als je symptomen hebt van overtollig vata, zoals uitdroging, droog haar, een droge huid, obstipatie, slapeloosheid, vergeetachtigheid, rusteloosheid of als je angstig voelt. Koffie zal deze symptomen verergeren. Koffie is een vochtafdrijver, wat de droge kwaliteit van vata versterkt.
Koffie voor de vata mens kan zich manifesteren als een opgeblazen buik, winderigheid en constipatie.

Teveel koffie voor vata mens:
Verhoogt angst en nervositeit
Veroorzaakt spiertrillingen.
Stelt de vecht- of vluchtmodus in
Veroorzaakt rusteloze slaap en slapeloosheid
Verlaagt de spijsvertering
Veroorzaakt een opgeblazen gevoel
Veroorzaakt vasoconstrictie in het lichaam (slechte bloedsomloop)

Conclusie geeft koffie een opgeblazen gevoel?

Of koffie je een opgeblazen gevoel, constipatie of winderigheid geeft hangt af van:
• het individu als geheel (prakrtti),
• de huidige toestand van onbalans (vikrtti),
• de hoeveelheid cafeïne die wordt geconsumeerd,
• en hoe het wordt geconsumeerd (dwz tijdstip van de dag, lege maag, enz.).

Dus zoals met alles in Ayurveda, is het beste om naar het volledig plaatje te kijken voordat je de effecten kan ontdekken.

Hoe drink je koffie

Vatas: Als je geen vata onbalans hebt, gebruik je koffie romig en zoet, omdat het een aardende, voedende werking heeft op je systeem. Drink 0-1 kopje per dag als je in balans bent.

Pittas: Heb je geen overtollig pitta (vuur) in je lichaam, gebruik dan rietsuiker, maar liever geen room, om de zure eigenschappen van de drank tegen te gaan. Drink 0-1 kopje per dag als je in balans bent.

Kaphas: Neem je koffie zwart. Melk of room kunnen congestie vergroten en zoetstoffen kunnen gewichtstoename veroorzaken voor kaphas. Drink 1 kop, maar niet meer.

De beste tijdstip om koffie te drinken

De beste tijd van de dag om koffie te drinken is tussen 6 en 10 uur, vanwege de koele, zware, trage kwaliteiten van de kapha dosha.

Koffie kan met zijn stimulerende eigenschappen die traagheid compenseren door de geest en agni (spijsverteringsvuur) te stimuleren.

Hoeveel koffie

Een beetje koffie kan medicinaal zijn, maar we gebruiken grote mokken koffie. Overdosering bij koffie kan de bijnieren uitputten, het systeem uitdrogen en leiden tot andere onaangename bijwerkingen zoals zuur reflux bij de pitta mens, een opgeblazen buik en winderigheid bij de vatta mens.

Ayurveda raadt niemand meer dan één kopje koffie per dag aan, zelfs geen kaphas.

Hoe kan je koffie het beste drinken?

Als je een opgeblazen buik of winderigheid wil voorkomen, maar toch koffie wil drinken adviseert Ayurveda om een beetje kardemon aan je koffie toe te voegen om de negatieve effecten te helpen verminderen.
Voeg een 1/4 theelepel kardamompoeder toe per kopje koffie. Als je geen kardemompoeder hebt, is kaneel een goede vervanger.

Klaar om koffie te vervangen?

1. Kies hiervoor een stimulerende warme kruidenthee waarvan je ook geniet

De ochtendkoffie van de meeste mensen is meer dan alleen een stimulans om energie te winnen, het is ook een ritueel voor hun dag. Om dit ritueel te behouden en de cafeïne te verminderen, is het vaak een goed idee om het te vervangen door iets dat je kunt veranderen in een nieuw (en gezonder) ritueel.

Een van mijn favorieten is de cafeïnevrije Chai, gemaakt met melk en honing. Deze rustgevende, maar stimulerende melange is lekker, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die op zoek zijn naar iets smaakvoller. Het toevoegen van een beetje extra gember zal het natuurlijk stimulerende effect helpen stimuleren, omdat bekend is dat gember de focus, helderheid en mentale balans verhoogt.

Gember thee  met honing en citroen: verhoogt de energie en de bloedsomloop, vermindert hoofdpijn, bevordert de mentale focus en helderheid, verwijdert gifstoffen uit het systeem.

Gemberthee is zowel stimulerend als goed voor het verbeteren van de spijsvertering. Het is een geweldig alternatief voor koffie omdat een sterke gemberthee je echt wakker kan maken als je moe bent en je humeur verbetert als de dag niet zo goed gaat.

Gemberthee wordt van oudsher gebruikt om een maagklachten te kalmeren en kan ook helpen om een opgeblazen gevoel, IBS en winderigheid te verminderen.

Enkele andere geweldige opties die even goed zijn voor lichaam en geest zijn:
Brahmi-Tulsi-thee : ontwaakt de geest, geneest het zenuwstelsel, bevordert helderheid en focus.

Voor iedereen die een beetje gespannen is, kan kamille thee een ontspannende en kalmerende drank zijn. Het is cafeïnevrij zoals gember en aangetoond is dat kamillethee spanning helpt verminderen, en de slaap verbetert.

Deze thee is misschien niet de beste manier om je in de ochtend een boost te geven, maar als je later op de dag een beetje gestresst bent, is biologische kamille een goede optie om thee te maken.

2. Probeer natuurlijke energie te vinden met dagelijkse oefeningen.
Als je de moeite neemt om je koffie gewoonte op te geven, is dit een geweldige kans om naar andere gebieden van je levensstijl te kijken om een nieuw gevonden staat van natuurlijke energie en vitaliteit te vestigen.

Een geweldige toevoeging is om elke dag minstens 10 minuten te bewegen. Dit kan een mooie wandeling zijn, een fietstocht, yoga, zwemmen, wandelen of iets dat jij leuk vindt.

3. Eet op gezette tijden een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Een ander gebied om naar te kijken op dit moment zal het dieet zijn. Een gezond dieet kan een geweldige manier zijn om meer energie te krijgen, vermoeidheid te verminderen en de geest en emoties in balans te brengen. Hoewel je wilt voorkomen dat je in één keer te veel wijzigingen aanbrengt (het opgeven van koffie kan moeilijk genoeg zijn), kun je langzaam en bewust een paar gezonde veranderingen toevoegen.

Onthoud dat een van de sleutels tot ayurvedische genezing zelfobservatie is, dus probeer deze routine – en de andere tips voor koffiedrinkers – en stel jezelf de vraag: geeft koffie mij een opgeblazen gevoel, zure maag of voel ik mij geweldig met koffie?

Een alternatief voor koffie? Probeer paardenbloem koffie.

Bron:
https://lifespa.com/coffee-the-good-the-bad-and-the-ayurvedic-perspective/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/79506-de-nadelen-van-koffie.html
https://chopra.com/articles/coffee-benefits-according-to-ayurveda
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25832334
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28693038
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443894
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24459154
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21586702
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11557177
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182037
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17712848
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685044
(10)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25156996
(11)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25156996
(12)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16871287
(13)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19713967
(14)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10823400
(15)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237928
(16)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14573329
(17)) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1919422
(18)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8816004
(19)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15447891
(20)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9807058
(21)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2835648
(22)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12803368
(23)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15247728
(24)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2402180
(25)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7636092
(26)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034
(27)) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25277696
(28)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10499460
(29)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12388390
(30)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9334293
(31)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22019894
(32)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8089887
(33)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4347062/