fbpx
opgeblazen buik fruit

Opgeblazen buik fruit

3 vruchten die opgeblazen gevoel veroorzaken na het eten. Een opgeblazen gevoel is een veelvoorkomende bijwerking na het eten geworden en treedt meestal op als bacteriën zich voeden met onverteerd voedsel of moeilijk verteerbare verbindingen en vervolgens waterstofgas produceren als afvalproduct.

Inhoudsopgave:
– Veroorzaakt fruit een opgeblazen gevoel?
– Lijst van voedingsmiddelen die wind-verhogend zijn.
– De gevolgen van appels eten
– Wat kan je doen om een opgeblazen gevoel na het eten van fruit te verminderen?

Het is niet normaal om een ​​perfect platte buik te hebben. Nadat je eet en drinkt, nemen voedsel en vloeistoffen ruimte in je maag en darmen in, wat een uitgezette maag veroorzaakt.

Dit is normaal. Een opgezette buik hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat er iets mis is met wat je eet, maar als je buik te gezwollen is dat je niet meer past in je spijkerbroek, is een dieetaanpassing een idee.

Opgeblazen buik en fruit

Terwijl bruine bonen, sommige groenten zoals broccoli en kool de bekende beruchte voedingsmiddelen zijn die een opgeblazen buik en winderigheid veroorzaken, kunnen bepaalde vruchten je ook laten voelen alsof je 4 maanden zwanger bent. Volgens ayurveda geldt: wat goed voor de een is, kan slecht zijn voor een ander.

Dat is vooral zo als je een vata type bent (of teveel aan vata in je lichaam hebt) met een delicate spijsvertering, waardoor je moeite hebt met het verteren van enkele natuurlijke stoffen die in fruit voorkomen. Een pitta mens met zijn sterke spijvertering heeft geen problemen met het verteren van deze wind verhogende vruchten.

Hoewel fruit een geweldig, zeer voedzaam voedsel is, kan het gisting veroorzaken, waardoor allerlei nare symptomen optreden, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Het zijn echter niet de vruchten die het probleem vormen, maar de gezondheidstoestand van je lichaam, met name je vertering.

En als je wind verhogende fruit eet en je lichaam is overbelast is met ama (toxiciteit), zal je allerlei verstoringen van de spijsvertering, een opgeblazen gevoel, stinkende winderigheid en andere leuke symptomen ervaren.

Als je een uitgezette buik krijgt na het eten van fruit,  als je een vrouw bent die al geruime tijd anticonceptie of antibiotica gebruikt, of als je vaak last hebt van spijsverteringsproblemen, probeer je dan te focussen op wind verlagende vruchten.

Waarom krijg je een opgeblazen buik na het eten van fruit?

De meest voorkomende suiker in fruit is fructose, wat langer duurt om te verteren dan glucose. Als je een vata spijsvertering het, zullen fructose en vezels worden gefermenteerd in de dikke darm, waardoor ze gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Matige hoeveelheden fructose consumptie verspreid over vele uren veroorzaken meestal geen problemen voor de meeste mensen.

Verder zijn andere suikers, zoals sorbitol, te vinden in kleine hoeveelheden in appels, peren, perziken, pruimen en sommige bessen, en duurt het nog langer om te verteren voor de vata mensen. Pitta mensen hebben hier minder moeite mee.

Fruit zit ook vol met vezels, die moeilijk te verteren zijn voor vata typen en daardoor winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Vata mensen kunnen beter kiezen voor wind verlagende vruchten. Hier zijn de belangrijkste vruchten die een opgeblazen gevoel  veroorzaken bij de vata mens.

Vata mens eet liever weinig van:

1. Het ergste zijn de appels

Appels behoren tot de meest populaire vruchten ter wereld. Appels bevatten veel vezels en bevatten ook fructose en sorbitol, suikers die worden aangetroffen in fruit die de vata mens niet kunnen verdragen. Het resultaat? Je raadt het al, een opgeblazen buik en winderigheid.

De belangrijkste reden dat appels problemen veroorzaken, is omdat ze vol zitten met een suikeralcohol die sorbitol wordt genoemd.

Sorbitol is een complexe reeks suikers die niet goed in je dunne darm kan worden afgebroken. In plaats daarvan passeert het onverteerd naar je dikke darm.

Zelfs bij lage niveaus moet sorbitol worden afgebroken door bacteriële fermentatie. Wanneer er genoeg gas wordt geproduceerd in deze afbraak, is het resultaat meestal een opgeblazen gevoel, krampen en veel winderigheid.

Studies hebben aangetoond dat hoe hoger het sorbitol gehalte in een appel, hoe meer mensen er de smaak van prefereren. Dus rassen met de meeste sorbitol zijn de populairste appels om te eten.

Bij het testen hadden zoetere rode rassen zoals Jonagold en Fuji appels de hoogste niveaus van sorbitol, terwijl de kleinere en  groene appels over het algemeen veel minder bevatten.

Sorbitol wordt zelfs in veel grotere hoeveelheden aangetroffen in frisdranken met weinig suiker, caloriearm voedsel, bewerkt vruchtensap en kauwgom.

Appels bevatten veel vezels, vitamine C en antioxidanten en zijn in verband gebracht met een reeks gezondheidsvoordelen. Een appel levert gemiddeld 4,5 gram eiwit en ongeveer 10% van je dagelijkse vitamine C-behoefte, dus geef ze niet helemaal op.

Als je een vata mens ben eet ze liever gekookt met kruiden die je spijsvertering bevorderen. Zo zijn ze makkelijker te verteren dan verse appels.

Als je verse appel wil gebruik, kauw dan langzaam. Het nemen van de tijd om te kauwen geeft je lichaam de kans om de vezels te verteren.

2. Peren

Gebruik peren als onderdeel van een gezond dieet, omdat ze pectine bevatten, een soort oplosbare vezels die het cholesterol helpen verlagen. Helaas bevatten peren ook een kleine hoeveelheid sorbitol, een suikeralcohol die van nature voorkomt en ook wordt toegevoegd aan etenswaren, zoals kauwgom.

En hoewel een klein beetje van dit soort suiker nuttig kan zijn om je spijsverteringsstelsel in beweging te houden, kan de vata type een ernstig opgeblazen gevoel ervaren, zelfs bij een kleine hoeveelheid.

Omdat sorbitol langzamer in de dunne darm wordt opgenomen dan andere suikervariëteiten, kan het in je dikke darm terechtkomen, waar het gist, wat bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, gas en krampen kan veroorzaken.

Bewerkt perensap, en andere vruchtensappen zoals appel, zijn zeer zware fructose bronnen, bijna net zo erg als gezoete frisdrank met een hoog fructose gehalte.

Het is veel beter om verpakte vruchtensappen te vermijden en in plaats daarvan je eigen veel gezondere sappen te maken.

Als je van peren houdt, voeg je ze toe aan een fruitsalade met meloen. Het vochtgehalte van de meloen en het vermogen om als een natuurlijk diureticum te werken, verzachten een gezwollen maag.

3. Gedroogde vruchten

Gedroogd fruit is een geconcentreerde bron van suiker en vezels  en de bacteriën in je dikke darm zijn er dol op. Ze gaan aan de slag met het vergisten van de suiker en vezels die niet zijn verteerd en produceren gas, waardoor je je vier maanden zwanger voelt.

Gedroogd fruit is vooral voor de vata mens vrij moeilijk te verteren en tenzij je het heel goed kauwt, je spijsvertering optimaal werkt, wordt het afgebroken door fermentatie door bacteriën in je dikke darm.

Let vooral op deze gedroogde vruchten: gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, dadels, rozijnen en pruimen. Deze producten hebben meestal zeer hoge niveaus van sorbitol, fructose en onverteerbare vezels.

Als je gedroogd fruit wil weten, zorg ervoor dat je het weekt in water, om een uitgezette buik te verhelpen.

Stop niet met het eten van fruit

Opzwellen is een veel voorkomend probleem bij de vata mens, maar kan vaak worden opgelost met relatief eenvoudige veranderingen. Lees hier meer over in tips tegen een opgeblazen buik.

Raadpleeg ook een arts om een mogelijk ernstige medische aandoening uit te sluiten.