fbpx
oorzaken opgeblazen buik

Oorzaken opgeblazen buik

Wat is een opgeblazen buik of gevoel? Een van de meest frustrerende aspecten van een opgeblazen gevoel is dat het schijnbaar zonder enige reden kan gebeuren. En soms kunnen we denken dat we aankomen, terwijl we in feite alleen maar opgeblazen zijn.

Het hebben van een opgeblazen buik is anders dan het verkrijgen van vetmassa rond je maag (buikvet), omdat een opgeblazen gevoel tijdelijk is en meestal wordt veroorzaakt doordat de lucht in je buik blijft hangen, waardoor het naar buiten uitzet.

Simpel gezegd, opgeblazen zijn, is het gevoel dat er zich opgebouwde gassen in je spijsverteringsstelsel bevinden, waardoor je maag ongemakkelijk uitsteekt.

Een opgeblazen gevoel kan gepaard gaan met oprispingen (boeren), gas (winderigheid, scheten), ongemak in de buik en een gevoel van volheid.

Sommige mensen maken zelfs een grapje dat ze zwanger lijken, wanneer hun opgeblazen gevoel erg slecht wordt.

Wat veroorzaakt een opgeblazen maag?

Het zwellen in de buik zelf is meestal een probleem met de spijsvertering.

Veel mensen geloven niet geloven dat ze spijsverteringsproblemen hebben, zelfs als ze regelmatig last hebben van gas en een opgeblazen gevoel.

We hebben allemaal wel eens gas en een opgeblazen gevoel, maar ze mogen geen deel uitmaken van ons normale spijsverteringsproces. Beide symptomen kunnen ongelooflijk ongemakkelijk zijn en het is niet nodig.

Probeer deze eenvoudige, natuurlijke, ayurvedische tips om je buik weer plat en rustig te krijgen.

Zeer zelden wordt een opgeblazen gevoel van de buik veroorzaakt door iets ernstigers, wat leidt tot een snelle verslechtering van ongemakkelijke symptomen.

Samen met een vol gevoel, gas en met pijn in je buik, kan je controleren of je opgeblazen buik gelijktijdig optreedt met andere symptomen in het hele lichaam.

Voorbeelden oorzaken van een opgeblazen buik:

• Hormonale veranderingen bij vrouwen:
– PMS, Menstruatie (ongesteld), Menopauze, Zwangerschap.
• Kanker:
– Eierstokkanker, baarmoederkanker, darmkanker, maagkanker, pancreaskanker, maagkanker.
• Gewichtsverlies.
• Ascites (vocht in de buik of bekken).
• Diverticulitis.
• Medicijn gebruik.
– Antibiotica, anticonceptie pil, NSAID’s, steroïden, codeine.
• Ziekte van Chron
• Gastritis
• Schimmels, bacteriën en parasieten

Hormonale veranderingen bij vrouwen

Vrouwen doorlopen verschillende fasen van hormonale overgang: de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap, pre-menopauze, menopauze en we gebruiken een anticonceptie pil.

PMS/ Menstruatie/Ongesteld
Premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening die de emoties, fysieke gezondheid en het gedrag van een vrouw beïnvloedt tijdens bepaalde dagen van de menstruatiecyclus, vlak voor haar menstruatie. PMS is een veel voorkomende aandoening. De symptomen komen voor bij 85 procent van de menstruerende vrouwen.

PMS-symptomen beginnen vijf tot 11 dagen vóór de menstruatie en verdwijnen meestal zodra de menstruatie begint

Het is bekend dat PMS een opgeblazen buik en problemen met de spijsvertering veroorzaakt, omdat het je vatbaar maakt voor obstipatie en vochtretentie.
Tijdens de eerste dagen van de cyclus van een vrouw (soms het folliculaire stadium genoemd) neemt de oestrogeenspiegel toe terwijl de baarmoederslijm dik wordt.

Een opgeblazen gevoel kan ook sterker worden naarmate de ovulatie optreedt en meer vocht en bloed zich opstapelen. Normaal gesproken, wanneer een vrouw haar menstruatie heeft, ervaart ze het afstoten van de overtollige vloeistof, weefsel en bloed, wat er meestal toe leidt dat het opgeblazen gevoel verdwijnt.

Dit is gebruikelijk en niet te veel van belang, tenzij je andere ernstige symptomen opmerkt, zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, fibromen of ernstige krampen.

Een opgeblazen maag vóór of tijdens je menstruatie kan verschillen, afhankelijk van je cyclus, en sommige vrouwen ervaren ernstige waterretentie gedurende maximaal twee weken.

Menopauze
De onvermijdelijke menopauze kan zorgen voor veel kleine en grote ongemakken. Eén van die ongemakken heeft te maken met een opgeblazen gevoel in je buik. Tijdens de overgang daalt het niveau oestrogeen in het lichaam.

Gevolg daarvan is een fors lagere productie van gal waardoor de darmen langzamer gaan werken. En het is deze langzamere werking van de darmen wat de oorzaak kan zijn van gasvorming en ophoping van lucht.

Door opgeblazen gevoel voel je je vol, benauwd of zwelling in je onderbuik en andere delen van je lichaam. Het kan ongemak veroorzaken.

Perimenopauze
Een opgeblazen gevoel kan vaker voorkomen in de perimenopauze dan tijdens de menopauze of postmenopauze. Tijdens de perimenopauze veranderen je hormonen snel. Dat kan leiden tot hogere niveaus van oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat je lichaam water vasthoudt, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Je kan ook een opgeblazen gevoel krijgen tijdens de menopauze vanwege het opgebouwde gas in je gastro-intestinale systeem. Dit kan te maken hebben met:
Dieet, stress, roken, ingeslikte lucht en een andere gezondheidstoestand.

Het is waarschijnlijk dat een opgeblazen gevoel na de menopauze gerelateerd is aan een van deze factoren in plaats van hormonen. Dat komt omdat nadat je door de menopauze bent gegaan, je hormonen niet zo veel fluctueren als tijdens de overgang en de menopauze.

Je kan proberen om een opgeblazen gevoel te verminderen tijdens de perimenopauze en menopauze met aanpassingen aan je levensstijl. Je kan een arts raadplegen als je een langdurig opgeblazen gevoel ervaart, omdat dit een teken kan zijn van een andere aandoening.

Je kunt een opgeblazen gevoel verminderen door verschillende aanpassingen in je levensstijl aan te brengen.
Verander uw dieet: vermijd voedsel dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Deze omvatten vet voedsel, groenten waarvan bekend is dat ze extra gas veroorzaken, en zuivelproducten. Gebruik ook liever geen chemische voeding (schadelijke E nummers). Lees hier nog meer tips tegen een opgeblazen gevoel.

Langdurig of pijnlijk opgeblazen gevoel moet onmiddellijk door je arts worden beoordeeld. Je wekenlang opgeblazen voelen kan een teken zijn van eierstokkanker of een andere gezondheidstoestand.

Zwangerschap
Voor vrouwen geldt dat een opgeblazen gevoel ook kan ontstaan tijdens een zwangerschap.

Naarmate je lichaam meer progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon) produceert om je zwangerschap te ondersteunen, ontspant progesteron de spieren in je lichaam. Dat betekent dus ook je darmspieren.

Deze ontspannen spieren vertragen de spijsvertering, wat kan leiden tot gas, opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid en over het algemeen onaangename gewaarwordingen in je onderbuik veroorzaken, vooral na een grote maaltijd.

Dit kan ook voor obstipatie zorgen. Obstipatie kan ook het gevoel van opgeblazen gevoel in de buik vergroten. Mensen laten normaal gesproken een tien keer per dag winden. Maar als je zwanger bent, laat je vaker winden, of moet je je broek losmaken om een opgeblazen gevoel te verminderen.

Later in de zwangerschap verdringt je groeiende baarmoeder je buikholte, vertraagt de spijsvertering en duwt je op je maag, waardoor je je na het eten nog meer opgeblazen voelt.

Dit is de reden waarom je tijdens de zwangerschap maagzuur of constipatie kan hebben, zelfs als je nog nooit last heeft gehad van deze aandoeningen.

Kanker

Volgens Dr. Chutkan is een opgeblazen buik ernstig als je symptomen worden veroorzaakt door een aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Het is belangrijk om bekend te zijn met de waarschuwingssignalen en -symptomen die kunnen wijzen op iets onheilspellends.

Eierstokkanker
Eierstokkanker komt het meest voor bij vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt, hoewel het vrouwen van elke leeftijd kan treffen.

Hoewel eierstokkanker slechts de vijfde meest voorkomende kanker bij vrouwen is, veroorzaakt het meer sterfgevallen dan alle andere reproductieve kanker, meestal bij vrouwen boven de 50.

Vroege symptomen om op te letten, zijn onder meer aanhoudend opgeblazen gevoel, pijn in het bekken en de lagere maag en moeite met eten.

Aanhoudend opgeblazen gevoel, sneller een vol gevoel hebben en bekkenpijn zijn typische symptomen.

Baarmoederkanker
Naast een opgeblazen gevoel kan baarmoederkanker abnormale vaginale bloedingen, een waterige of bloedafhankelijke vaginale afscheiding, bekkenpijn of pijn bij geslachtsgemeenschap of plassen veroorzaken.

Maar het is belangrijk om te weten dat soms een opgeblazen gevoel of een verandering in de stoelgang (een nieuw begin van constipatie) de enige eerste tekenen van baarmoederkanker zijn.

Belangrijke risicofactoren zijn het gebruik van tamoxifen; oestrogeensupplementen nemen die niet ook progesteron bevatten; bestralingstherapie; een familiegeschiedenis van baarmoederkanker.

Colonkanker
Colonkanker kan de binnenkant van de dikke darm blokkeren, waardoor een opgeblazen gevoel ontstaat. Als de kanker zich aan het einde van de dikke darm in het rectum of het sigmoïd bevindt, is er meestal sprake van bloedingen en een voorgeschiedenis van verergering van constipatie.

Voor kankers hoger in de dikke darm kan een opgeblazen gevoel het enige eerste symptoom zijn. Darm kanker is de tweede meest voorkomende oorzaak van sterfgevallen door kanker bij niet-rokers in de Verenigde Staten.

Pancreaskanker
Het is vaak erg agressief met lage overlevingskansen. De combinatie van een opgeblazen gevoel geassocieerd met geelzucht (geelverkleuring van de ogen en huid), gewichtsverlies, slechte eetlust en pijn in de bovenbuik die naar de rug straalt, is een zorgwekkende constellatie van symptomen en kan duiden op alvleesklierkanker.

Maagkanker
Maagkanker is meestal asymptomatisch in het begin, of veroorzaakt vage symptomen zoals opgeblazen gevoel, indigestie en een gevoel van volheid in de bovenbuik. Net als pancreaskanker is het mogelijk al vergevorderd bij de diagnose, in welk geval er waarschijnlijk extra symptomen zullen zijn van gewichtsverlies, misselijkheid en buikpijn.

Gewichtsverlies
Gewichtsverlies is een van de belangrijkste waarschuwingssignalen voor ernstig opgeblazen gevoel. Als je merkt dat je meer dan enkele kilo’s verliest zonder je dieet te veranderen of een nieuw trainingsregime te starten, dan is dat reden tot zorg, vooral als het 10 procent of meer van je lichaamsgewicht is.

Gewichtsverlies kan worden veroorzaakt door tumoren die op de darmen drukken, waardoor je je vol voelt na slechts een kleine hoeveelheid eten van voedsel, of door stoffen die worden uitgescheiden door tumoren die je eetlust onderdrukken.

Ascites (vocht in de buik of bekken)
Soms kunnen lichaamsvloeistoffen rond het lichaam worden opgeslagen, ook in de buurt van het abdomen of het bekkengebied, wat zorgt voor overmatige opgeblazenheid en een tijdelijke gewichtstoename.

Je kan ook merken dat sieraden en kleding steeds strakker worden, extra zwelling en pijn rond de gewrichten of strakheid in de huid. Vochtretentie in de buik staat bekend als ascites en het kan een teken zijn van een ernstiger gezondheidstoestand.

Het kan een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en een snel groeiende taille veroorzaken. Ascites wordt meestal veroorzaakt door een leveraandoening, maar in ongeveer 10% van de gevallen is kanker hier de oorzaak van.

Een grote hoeveelheid vocht kan ervoor zorgen dat je uitziet alsof u enkele maanden zwanger bent. De combinatie van een opgeblazen gevoel en geelzucht, waardoor de ogen en de huid geel worden, kan een teken zijn van kanker die naar de lever wordt verspreid, hoewel het ook kan voorkomen bij meer goedaardige vormen van leverziekte zoals hepatitis.

Diverticulitis
Diverticulitis komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 en gaat vaak gepaard met buikpijn en gevoeligheid, verlies van eetlust, koorts en obstipatie of diarree.

Hoewel het vóór de 20e eeuw zeldzaam was, is diverticulaire ziekte nu een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de westerse wereld. Het is een groep aandoeningen die het spijsverteringskanaal beïnvloeden.

Wat is diverticulitis?
Vormingen genaamd diverticula zijn belangrijke componenten van diverticulitis. Diverticula zijn zakjes die langs je spijsverteringskanaal voorkomen, meestal in je dikke darm.
Divertikels worden vaak per toeval ontdekt omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Als je divertikels heb die niet geïnfecteerd of ontstoken zijn, heb je diverticulosis. Deze aandoening veroorzaakt meestal geen symptomen.

Waarschijnlijk ontstaan divertikels op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen. Mogelijk speelt een vezelarme voeding een rol bij het ontstaan van divertikels. Vezels zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, volkoren brood of muesli.

Bij te weinig vezels in de voeding kan de ontlasting harder worden. Harde ontlasting blijft daardoor langer in de darm en de stoelgang gaat moeizamer. Dit wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd. Door harde ontlasting ontstaat er een verhoogde druk in de darm. Deze verhoogde druk kan de vorming van divertikels tot gevolg hebben.

Divertikels kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Dit wordt diverticulitis genoemd.

Diverticulitis vereist vaak een behandeling omdat het meestal symptomen veroorzaakt en kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Deze aandoening veroorzaakt symptomen die lijken op die van het prikkelbare darm syndroom, zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Hoe ouder je wordt, hoe hoger je risico om deze aandoening te ontwikkelen.
Jongeren hebben echter hun eigen risiconiveau. Een studie wees uit dat hoe jonger je bent bij de diagnose diverticulosis, hoe groter het risico is dat de aandoening zich ontwikkelt tot diverticulitis.

Diverticulitis geeft vaak de volgende klachten: Buikpijn en buikkrampen. De pijn kan hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig. Koorts. Een opgezette buik. Een veranderd ontlastingspatroon: hevige diarree of ernstige obstipatie. Misselijkheid, soms met braken. Soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.

Medicijnen en een opgeblazen buik:

Dr. Chutkhan geeft verder aan dat bepaalde medicijnen een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

Antibiotica
Antibiotica doden ziekteverwekkers, of ‘slechte’ bacteriën, maar ze doden ook grote aantallen van de goede bacteriën die essentieel zijn voor de gezondheid van de darm. Onvriendelijke schimmelsoorten en ongewenste gas producerende microben breiden zich snel uit. Het resultaat is dysbiose, of bacteriële onbalans, een van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel.

Krijg je een opgeblazen gevoel van de anticonceptie pil?
Sommige vrouwen ervaren een toename van het opgeblazen gevoel bij het nemen van een anticonceptie pil.

Deze pillen bevatten oestrogenen die vocht- en zoutretentie kunnen veroorzaken, evenals gewichtstoename. Ze kunnen ook leiden tot insulineresistentie en belemmeren je vermogen om af te vallen. Het eindresultaat is vaak een opgezette buik.

Gewichtstoename van meer dan 5 procent van je totale lichaamsgewicht na het gebruik van de anticonceptie pil, kan een teken zijn van insulineresistentie en moet aanleiding geven tot een gesprek met je arts.

Als je al een neiging hebt tot insulineresistentie of prediabetisch bent, is de kans groter dat je opgeblazen raakt en zwaarder wordt door anticonceptie pillen.

Het gebruik van een alternatieve niet-hormonale vorm van anticonceptie of het kiezen van een anticonceptie pil met de laagste hoeveelheid oestrogeen, kan zinvol zijn als een opgeblazen gevoel, gewichtstoename of insulineresistentie problemen zijn.

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s)
NSAID’s kunnen ontstekingen in je gewrichten helpen verlichten, maar ze zijn een belangrijke oorzaak van ontsteking in je darm en je kan een opgeblazen buik van krijgen als gevolg van schade aan je darmwand.

NSAID’s veroorzaken ook vochtretentie, zodat je je niet alleen opgeblazen voelt, maar je ziet er overal opgezwollen uit.

Steroïden
Steroïden worden gebruikt om bijna elke vorm van ontsteking te bestrijden, maar vanwege hun uitgebreide bijwerkingen en het vermogen om je immuunsysteem te onderdrukken, zijn ze ook een belangrijke oorzaak van microbiële onbalans.

Zelfs steroïde crèmes op je huid kunnen voldoende worden geabsorbeerd om bijwerkingen te veroorzaken als ze lang genoeg en in voldoende hoge concentraties worden gebruikt.

Codeïne
Als je regelmatig codeïne (of andere opiaatachtige medicijnen) gebruikt als middel om hoest te onderdrukken, om diarree te beheersen of voor pijnverlichting, is het mogelijk dat je oude symptomen vervangt voor nieuwe: constipatie en een opgeblazen gevoel.

Codeïne verhoogt de transittijd door je maag-darmkanaal, veroorzaakt een algemene vertraging van je spijsvertering en daardoor een opgeblazen gevoel.

Acarbose
Overmatig gas kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals acarbose (Precose), een medicijn dat wordt gebruikt om type 2 diabetes te behandelen of medicijnen die de suikers sorbitol of lactulose bevatten.

Andere oorzaken van een opgeblazen buik

De ziekte van Crohn
Dit is een auto-immuunziekte die het maagdarmkanaal beïnvloedt, meestal in de dunne darm of de dikke darm. De vertragingstijd tussen de eerste symptomen en de diagnose kan jaren zijn en een opgeblazen gevoel is een van de eerste symptomen.

Crohn kan vernauwing van de darmen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een darmobstructie, resulterend in ernstig opgeblazen gevoel, gewichtsverlies en misselijkheid en braken na de maaltijd.

Diarree met bloed is typisch wanneer Crohn in de dikke darm voorkomt. Er kunnen andere symptomen aanwezig zijn buiten het maagdarmkanaal, waaronder zweren in de mond, gewrichtspijn, huidletsels en ontsteking in de ogen.

Gastritis
Je maagwand heeft klieren die maagzuur en andere belangrijke verbindingen produceren. Een voorbeeld is het enzym pepsine. Terwijl je maagzuur voedsel afbreekt en je beschermt tegen infectie, breekt pepsine eiwitten af. Het zuur in je maag is sterk genoeg om je maag te beschadigen. Dus, je maagwand scheidt slijm af om zichzelf te beschermen.

Chronische gastritis treedt op wanneer je maagwand is ontstoken. Bacteriën, te veel alcohol, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.

Wanneer een ontsteking optreedt, verandert je maagwand en verliest een deel van zijn beschermende cellen. Het kan ook een vroege verzadiging veroorzaken. Daarom voelt je maag vol aan na het eten van slechts een paar happen voedsel.

Omdat chronische gastritis gedurende een lange periode optreedt, slijt het geleidelijk aan je maagwand. En het kan metaplasie of dysplasie veroorzaken. Dit zijn pre cancereuze veranderingen in je cellen die kunnen leiden tot kanker als ze niet worden behandeld.

Wat zijn de soorten chronische gastritis?
Er zijn verschillende soorten chronische gastritis en ze kunnen verschillende oorzaken hebben:
Type A wordt veroorzaakt doordat je immuunsysteem maagcellen vernietigt. En het kan je risico op vitaminetekorten, bloedarmoede en kanker verhogen.
Type B, het meest voorkomende type, wordt veroorzaakt door Helicobacter pylori-bacteriën en kan maagzweren, darmzweren en kanker veroorzaken.
Type C wordt veroorzaakt door chemische irriterende stoffen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), alcohol of gal. En het kan ook leiden tot erosie en bloedingen in de buik.

Oorzaken: Bacterie, schimmels en parasieten

Bacterie (H. pylori-infectie)
H. pylori is een veel voorkomend type bacteriën die groeien in het spijsverteringskanaal en de neiging hebben de maagwand aan te tasten. Het infecteert de maag van ongeveer 60 procent van de volwassen bevolking ter wereld. H. pylori-infecties zijn meestal onschadelijk, maar ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de zweren in de maag en dunne darm.

De ‘H’ in de naam staat voor Helicobacter. “Helico” betekent spiraal, wat aangeeft dat de bacteriën spiraalvormig zijn.

H. pylori infecteren vaak je maag tijdens de kindertijd. Hoewel infecties met deze bacteriestam meestal geen symptomen veroorzaken, kunnen ze bij sommige mensen tot ziektes leiden, waaronder maagzweren en een ontstekingsaandoening in je maag die gastritis (zie hierboven) wordt genoemd.

H. pylori zijn aangepast om in de harde, zure omgeving van de maag te leven. Deze bacteriën kunnen de omgeving om zich heen veranderen en de zuurgraad ervan verminderen, zodat ze kunnen overleven. Door de spiraalvormige vorm van H. pylori kunnen ze doordringen in je maagwand, waar ze worden beschermd door slijm en de immuuncellen van je lichaam ze niet kunnen bereiken. De bacteriën kunnen je immuunrespons verstoren en ervoor zorgen dat ze niet worden vernietigd. Dit kan maagproblemen veroorzaken.

Wat veroorzaakt H. pylori-infecties?
Het is nog steeds niet precies bekend hoe H. pylori-infecties zich verspreiden. De bacteriën hebben vele duizenden jaren samen met mensen geleefd. Van de infecties wordt gedacht dat ze zich van de mond van de ene persoon naar de andere verspreiden. Ze kunnen ook worden overgedragen van uitwerpselen naar de mond. Dit kan gebeuren wanneer een persoon zijn handen niet grondig wast na het gebruik van het toilet. H. pylori kan zich ook verspreiden door contact met verontreinigd water of voedsel.

Aangenomen wordt dat de bacteriën maagproblemen veroorzaken wanneer ze de slijmvliezen van de maag binnendringen en stoffen produceren die maagzuren neutraliseren. Dit maakt de maagcellen kwetsbaarder voor de agressieve zuren.

Schimmel (Candida)
In onze darmflora leven de goede bacteriën in balans met de natuurlijke gistsoorten in het lichaam. Een van die gistsoorten is de candida albicans en deze leeft in kleine hoeveelheden in de darmen (en in onze mond, op de huid en in de vagina).

De gezonde of ‘goede’ bacteriën in je darm houden meestal je Candida-spiegels onder controle. De Candida-populatie kan echter toenemen bij een antibioticakuur die de vriendelijke bacteriën doodt, je volgt een dieet dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten en suiker (die de gist voedt), een hoge alcoholinname, orale contraceptiva gebruikt, of een aantal andere factoren, waaronder een levensstijl met veel stress.

De verhouding tussen de goede en ‘slechte’ bacteriën raakt op die manier uit balans en zo ontstaat er een groei van candida schimmels.

Candida leeft van de glucose uit zetmeel en suikers. Ze zetten het om in een soort alcohol. Hierdoor ontstaan gassen die een opgeblazen buik en opgeblazen gevoel veroorzaken.

Veel mensen die een overgroei hebben aan Candida albicans hebben een enorme en meervoudige verteringsproblemen.

Meestal komt de spijsverteringsstoornis naar voren als een opgeblazen gevoel, gas, pijn in de maag, oprispingen (boeren), diarree en obstipatie, het lijkt de meest voorkomende symptomen te zijn van een Candida-begroeiing.

Het simpele feit is dat als je de bacteriën niet voedt, ze zullen uitsterven.

Bacterie (SIBO)
De bacteriële overgroei van de dunne darm (SIBO) is een ernstige aandoening die de dunne darm aantast. Het komt voor wanneer bacteriën die normaal in andere delen van het darmweefsel groeien in de dunne darm beginnen te groeien. Dat veroorzaakt pijn en diarree. Het kan ook leiden tot ondervoeding, omdat de bacteriën de voedingsstoffen van het lichaam gaan verbruiken.

SIBO-symptomen zijn vooral van invloed op de darm. Symptonen kunnen zijn: pijn in de maag, vooral na het eten, opgeblazen gevoel, krampen, diarree, constipatie, indigestie, regelmatig gevoel van volheid en winderigheid.

Parasieten (Giardia Lamblia)
Giardiasis is een infectie in je dunne darm. Het wordt veroorzaakt door een microscopische parasiet genaamd Giardia lamblia. Giardiasis verspreidt zich door contact met geïnfecteerde mensen. En je kan giardiasis krijgen door besmet voedsel te eten of besmet water te drinken.

Deze aandoening kan over de hele wereld worden gevonden, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het komt echter vaker voor in overbevolkte ontwikkelingslanden die niet over hygiënische omstandigheden en controle van de waterkwaliteit beschikken.

Wat zijn de oorzaken van Giardia’s?
G. lamblia worden gevonden in dierlijke en menselijke uitwerpselen. Deze parasieten gedijen ook in vervuild voedsel, water en grond en kunnen lange tijd buiten een gastheer overleven. Per ongeluk consumeren van deze parasieten kan leiden tot een infectie.

De meest gebruikelijke manier om Giardiasis te krijgen is om water te drinken dat G. lamblia bevat. Verontreinigd water kan zich in zwembaden, kuuroorden en watermassa’s bevinden, zoals meren. Bronnen van besmetting omvatten ontlasting van dieren, luiers en landbouwreproductie.

Slechte hygiëne bij het hanteren van voedsel of het eten van producten gespoeld in verontreinigd water kan de parasiet doen verspreiden.

Het verschonen van de luier van een kind of het oppakken van de parasiet tijdens het werken in een kinderdagverblijf zijn ook veel voorkomende manieren om geïnfecteerd te raken. Kinderen lopen een hoog risico op giardiasis omdat ze waarschijnlijk ontlasting tegenkomen bij het dragen van luiers of zindelijkheidstraining.

Veel voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen, gewichtsverlies, overmatig gas, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diarree of vette ontlasting, verlies van eetlust en braken.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Praat met je arts
Omdat zoveel verschillende aandoeningen, factoren en ziekten een opgeblazen maag kunnen veroorzaken, is het een goed idee om een aantal tests te laten uitvoeren door je arts als je het onderliggende probleem niet kunt achterhalen.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen met een opgeblazen gevoel geen kanker, infectie of ontsteking hebben. Vaak is het een gevolg van een slecht werkende spijsvertering, die welke onbehandeld tot vele problemen kan leiden.

Bron:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816178/
http://europepmc.org/abstract/med/12018807
http://orthomolecular.org/library/jom/1999/pdf/1999-v14n04-p198.pdf
http://www.nhs.uk/Livewell/digestive-health/Pages/beat-the-bloat.aspx
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003123.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16143143
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15220670
https://www.everydayhealth.com/columns/health-answers/seriously-bloated-warning-signs-you-shouldnt-ignore/
https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-bloating#treatment
https://www.babycenter.com/0_gas-and-bloating-during-pregnancy_247.bc
https://www.healthline.com/health/gastritis-chronic#symptoms
https://www.healthline.com/health/diverticulitis
https://www.mlds.nl/ziekten/divertikels-en-diverticulitis/
https://www.healthline.com/health/sibo#diagnosis
https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori#symptoms
https://www.healthline.com/health/giardiasis#diagnosis
https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome#1
https://draxe.com/candida-symptoms/
https://gutbliss.com/2016/04/19/medications-that-cause-bloating/
http://www.bloatingtips.co.uk/blog/2015/11/does-birth-control-cause-bloating.html
http://www.fertilitymassage.co.uk
http://blog.probacto.com/candida-bloating-vegetables-and-fruit/