fbpx
Ontgifting dry brushing

Ontgifting met dry brushing

​Veel mensen geven alleen aandacht aan de huid op het gezicht. We reinigen, scrubben, regelmatig ons gezicht, brengen een gezichtsmasker aan. Maar wanneer is de laatste keer dat je aandacht hebt gegeven aan de huid op de rest van het lichaam? De huid is het grootste orgaan.

Er  is een eenvoudige stap die je kunt toevoegen aan jouw ochtendroutine die de gezondheid van de huid sterk kan verbeteren: het droog borstelen van de droge huid (dry brushing).

Dry brushing wordt ‘garshana’ in het Sanskriet genoemd. Deze eenvoudige Ayurvedische techniek wordt al duizenden jaren in India toegepast en is een must, als je een gezonde, mooie huid wilt.

Het lijkt erop dat deze oude praktijk weer populair begint te worden. Dry brushing wordt zelfs door kuuroorden en spa’s aangeboden.

Wat is droog borstelen?

​Wat is dry brushing? Het is het droog borstelen van de droge huid (vandaar de naam) in een bepaald patroon vlak voor het douchen.

De huid is het grootste orgaan in het lichaam. Het is een van de belangrijkste eliminatie organen in het lichaam en speelt een belangrijke rol in de dagelijkse ontgifting. Wanneer het bloed vol zit met giftige stoffen (zoals ama, schadelijke E nummers, schadelijke stoffen die voorkomen in cosmetica), zal je dit aan de huid merken.

De huid weerspiegelt de eerste tekenen van onbalans in het lichaam.De voordelen van dry brushing gaan verder dan een mooie, stralende huid. Het is een populaire techniek die de gezondheid bevordert.

Het stimuleert het lymfestelsel, het verbetert de bloedsomloop,  zorgt voor verwijdering van opgehoopte gifstoffen en volgens sommige helpt het zelfs tegen cellulitis.

​Voordelen dry brushing

​Je zal wel denken, waarom je ook deze techniek, naast de andere technieken, zoals oil pulling, neusspoelen met een neti pot, tong schrapen, moet toevoegen aan je drukke ochtend routine.

De extra drie minuten die deze eenvoudige en goedkope techniek in beslag neemt is zeker de investering waard.

Het idee achter dry brushing is om je lymfesysteem te bewegen. Dit helpt het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen.Ontgiften is een belangrijk onderdeel van het behoud van onze algehele gezondheid en vitaliteit.

Naast je bloedvatenstelsel is er nog een tweede vaatstelsel aanwezig in je lichaam, namelijk je lymfestelsel. Het lymfestelsel vervoert het afvalwater van het weefsel naar het bloed, waar het kan worden gefilterd door twee van de belangrijkste organen die verantwoordelijk zijn voor de ontgiftiging: de lever en de nieren.

Terwijl het hart een pomp is, die het bloed door het vaatstelsel beweegt, heeft het lymfestelsel, hoewel het miljoenen vaten heeft geen pomp (hart) om lymfe te transporteren door het lichaam.

Het is van beweging afhankelijk voor circulatie.Als lymfecirculatie vertraagt of stagneert, zullen gifstoffen ophopen in het lichaam. Veel van deze lymfevaten lopen net onder de huid en de voorstanders van dry brushing beweren dat het regelmatig borstelen van de huid helpt bij het stimuleren van de normale lymfe-stroom in het lichaam.

Beweging, zelf massage en droge huid borstelen zijn zeer behulpzaam in het bijstaan van de lymfe om gemakkelijk door ons lichaam te bewegen.

Deze eenvoudige praktijk heeft meer voordelen:

• Het helpt bij het verwijderen van de dode huidcellen, helpt om de poriën te ontstoppen.
• stimuleert de bloedsomloop. De verhoogde bloedstroom bevordert de huidvernieuwing en ondersteunt de ontgifting.
• Het verwijdert de gifstoffen die zich ophopen in het vetweefsel onder de huid en kan in combinatie met andere veranderingen in levensstijl en gezonde voeding cellulitis verminderen.
• Kalmeert de geest. Het zenuwstelsel is ook nauw verbonden met de huid. Aanraking kan verzachtend en kalmerend zijn wanneer we omgaan met stress of die behoefte hebben aan ontspanning.

Hoe droog borstelen?

Kies ruwe zijde handschoenen voor dry brushing. Je zou ook een zachte spons, of een zachte borstel kunnen gebruiken. Vergeet niet dat alles wat je gebruikt op de huid gemaakt is van natuurlijk materiaal.
Dry brushing kan je dagelijks doen, bij voorkeur in de ochtend voor het douchen en voor het aanbrengen van olie of crème.

Om de lymfestroom te stimuleren, borstel altijd in de richting van het hart.
• Begin met de onderkant van je voeten, borstelen in lange vloeiende bewegingen.
• Daarna de benen,
• Doe dan de handen en de armen,
• De rug
• En de buik en borsten voorzichtig en zachtjes borstelen.

Hierna kan je douchen. Afwisselend warm en koud douchen stimuleert de bloedcirculatie.
Breng na het douchen een kruidenolie aan om de huid te voeden. Eén keer per week, zou je een lichaamsscrub kunnen doen, met een zoutscrub.

Let op:
• Vermijd de geïrriteerde huid (ontstoken huid, acne, eczeem, spataderen) en het gezicht. Gebruik voor het gezicht een kruiden scrub.
• De druk die je uitoefent tijdens het borstelen van de huid mag stevig zijn, maar niet pijnlijk. De huid mag roze zijn, maar niet rood en geïrriteerd.
• Dry brushing kan tussen de 2 en 20 minuten duren.

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lymfe
http://www.naturalhealthmag.com.au/content/dry-skin-brushing
http://azulfit.com/dry-brushing-daily-ayurvedic-self-care-for-glowing-skin/
http://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/lymfestelsel/item45081