fbpx
ojas of ama

Ojas of Ama?

​Wat als er een speciale stof in het lichaam was die de veroudering, immuniteit, stralende huid, kracht, stemming, slaap, vertering, spiritualiteit en fysieke kracht beheerde? Volgens Ayurveda bestaat die stof.

Deze stof heet ojas. In het Sanskriet heeft het twee prominente betekenissen.

• In de context van fysieke gezondheid en vitaliteit betekent het “kracht.”
• In het kader van geestelijk en emotioneel welzijn wordt het ‘fysiologische expressie van bewustzijn’ genoemd.

​Wat is ojas?

​Het wordt vergeleken met een subtiele lijm of cement die lichaam, mind en geest bindt. Sebastian Pole zegt dat het een speciale plaats in Ayurveda heeft omdat “de kwaliteit en kwantiteit ervan direct invloed hebben op de kwaliteit van het leven”. Het is het zaad achter alle voeding en creativiteit.

Veel Ayurvedische schrijvers hebben gezegd dat het de “Nexus-substantie tussen bewustzijn en materie” is.

Volgens Vasant Lad is het ook rijk aan soma, die vergeleken kan worden met serotonine. Het is soma die een ‘gelukkige staat van bewustzijn’ geeft.Wanneer deze soma in samadhi wordt vrijgegeven, komt een staat in de meditatie, die een gevoel van geluk en tevredenheid geeft.

Ojas in een persoon komt overeen met goede gezondheid en preventie van lichamelijke aandoeningen. Het is onze aangeboren immuniteit; Het is ons natuurlijke vermogen om infectie te bestrijden.

Volgens Vasant Lad wordt het gemaakt tijdens de biosynthese van lichaamsweefsel.Ojas is niet alleen een concept, maar is een werkelijke biologische materie die omvat: “albumine, globuline en veel hormonen”.

Laten we nu kijken hoe je lichaam deze stof maakt.

Hoe wordt ojas gemaakt?

​Een goede spijsverteringsvuur creëert ojas.

Twee voorwaarden die belangrijk zijn bij het maken van deze stof zijn:
• Volgens Ayurveda is het belangrijk om vers en onbewerkt voedsel te eten. (Vermijd liever schadelijke E nummers). Wat een goed dieet is kan per persoon verschillen, afhankelijk van je dosha type.
• Een tweede voorwaarde voor het creëren van ojas is het spijsverteringsvuur (agni).

Hoe?

Een sterke spijsverteringsvuur zorgt ervoor dat al het voedsel dat we eten volledig wordt verteerd.

Dit houdt in:

– dat een deel van het afgebroken voedsel volledig wordt opgenomen en omgezet wordt in ojas.Wanneer we vers, onbewerkt voedsel eten, worden microscopische hoeveelheden van hun essentie verzameld door het proces van een goede spijsvertering en deze worden omgezet in ojas.

Het is de delicate en verfijnde essentie die wordt verkregen uit de planten en andere vitale voedingsstoffen die we eten.

– de rest van het afgebroken voedsel verlaat volledig het lichaam als afvalstoffen.Als het spijsverteringsvuur zwak is, wordt de essentie van het voedsel niet geëxtraheerd en er wordt er geen/onvoldoende ojas gemaakt.

​Wat doet een zwakke spijsverteringsvuur?

​Een goede spijsverteringsvuur (agni) creëert ojas, maar een zwakke spijsvertering creëert ama. Ama is een bijzonder gifstof in het lichaam. Het is het tegenovergestelde van ojas.

Wanneer agni slecht functioneert, dan zal:

• Een deel van de voeding als voedingsstoffen worden opgenomen door het lichaam.
• Een ander deel verlaat het lichaam.
• Maar de rest zal als half verteerd voedsel achterblijven in het lichaam. Dit deel circuleert als afvalstoffen door het lichaam (toxinen), ook wel ama genoemd.

Voedsel dat niet goed verbrand is, zit gedeeltelijk verteerd in de darm. Bacteriën en gist hebben dan de taak om het voedsel af te breken waardoor giftig gas als bijproduct ontstaat. Deze toxinen genereren een vicieuze cyclus, wat resulteert in verder gas en reactief slijm in de darm.

Ama is het giftige metabolische eindproduct dat ontstaat uit een zwakke spijsverteringsvuur.

​Ik eet biologisch onbewerkt en vers voedsel

​Behalve dat een zwakke spijsvertering ama creëert, zorgt het er ook voor dat een deel van de voedingsstoffen worden opgenomen.

Je eet je salades, groene smoothies, kokosolie je gebruikt kruiden zoals, kurkuma en ashwaganda. En zonder twijfel deze voedingsmiddelen zitten bomvol met vitaminen en mineralen, maar alleen omdat je het kauwt en slikt, wil niet zeggen dat je lichaam al deze voedingsstoffen ook volledig absorbeert.

Om de voedingsmiddelen die we eten volledig te kunnen gebruiken, moeten we ze volledig verteren. Is je spijsverteringsvuur zwak, dan zullen niet alle voedingsstoffen volledig worden opgenomen door het lichaam.

Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Hop 
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Paardenbloemwortel 

Erger nog, je creëert in plaats van ojas, ama in het lichaam. Stel je agni voor als een vuurtje dat in je maag brandt. Het doel is om dit vuur optimaal te laten branden, zonder dat het te groot wordt of dat het dooft.

​Heb je ama in je lichaam?

​Als je in de ochtend op staat en voor de spiegel staat, steek je tong uit. Ama is te zien als de witte, stinkende, plakkerige, vieze laag op je tong. Het blokkeert de kanalen in het lichaam en de geest en zorgt voor allerlei lichamelijke en geestelijke problemen. Lees hier hoe je de tong kan reinigen.

In de ochtend zal je de zwaarste coating op je tong merken. Terwijl je slaapt, werkt je spijsvertering om zichzelf te ontgiften. Enkele toxinen (ama) komen op het oppervlak van de tong, die je als een wit laagje ziet.

Je kan een tongschraper gebruiken om de witte laag te verwijderen. Schrapen helpt voorkomen dat deze toxinen opnieuw in het lichaam worden geabsorbeerd.

Fysiek zorgt ama en een zwakke spijsvertering voor:

• voortijdige veroudering,
• gebrek aan zintuiglijke helderheid,
• chronische ziekten
• Stinkende lichaamsgeur.
• Stinkende poep.
• Stinkende adem.

Wanneer je ama hebt:
• wordt je lever overbelast
• heb je onzuiverheden in het bloed
• ben je vermoeid
• en dit alles kan resulteren in meervoudige spijsvertering en hormonale onevenwichtigheden.

Als je een perfecte gezondheid wil hebben, bekent dat dat er geen ama in het lichaam moet zijn, en wat er ook is, kan beter verwijderd worden.Na verloop van tijd zal de opbouw en aanwezigheid van ama in het spijsverteringsstelsel ojas verminderen en de immuniteit verzwakken.

​Hoe weet je of je ojas hebt?

Je kan letterlijk ojas zien in het lichaam van een persoon:

• glans van de ogen
• stralende huid
• Energie bij het wakker worden
• Enthousiasme en vreugde voor het leven
• Het lichaam voelt licht en levendig
• Spijsvertering is sterk en grondig
• Heldere tong zonder de witte laag
• Lichaamsgeur ruikt goed
• Het lichaam wordt niet vaak ziek

Het geeft je de energie om talrijke activiteiten uit te voeren zonder dat je op enige manier moeite of hinder ondervind.

Het is het ultieme product van voeding, spijsvertering en metabolisme.Het is niet alleen essentieel voor lichamelijke gezondheid, maar is ook van vitaal belang voor de geestelijke gezondheid.

​Ojas en de mind

​Net als ojas een evenwichtstoestand in het lichaam cultiveert, creëert het ook een evenwichtstoestand in de geest.

Ayurveda gelooft dat de geest een even belangrijke rol speelt bij ziektepreventie. Ayurveda vertelt ons dat negatieve en ongerichte emoties die in de geest aanwezig zijn, de oorzaak zijn van vele ziekten.

Een ongerichte geest staat veel foutieve percepties toe die kunnen leiden tot verkeerde keuzen die we maken. De rol van ojas is om de geest te stabiliseren. Het stelt de geest in staat om stress te weerstaan en beschermt het tegen foutieve indrukken die binnenkomen door de lichamelijke zintuigen en de buitenwereld.

Dr. Ninivaggi zegt dat ojas een persoon de mogelijkheid geeft om mentaal te verdragen. Het geeft een persoon weerstand en bescherming tegen emotionele conflicten en storingen.Het is ojas die een persoon gevoelens van tevredenheid en vrede geeft en beschermt tegen gevoelens van depressie en vermoeidheid.

​Het Westerse equivalent

​Het is niet duidelijk in de westerse wetenschap wat ojas is. Misschien is het gewoon te klein en subtiel voor ons om te meten.

Sommige deskundigen zijn van mening dat ojas gemaakt wordt van peptiden, kleine eiwitachtige moleculen. In de vorm van oja’s, beheersen deze peptiden immuniteit, endocrinologie (hormonen), het zenuwstelsel, de spijsvertering en de psychologie.

In het westen ontdekte Candice Pert, onderzoeker bij het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid dat bepaalde peptiden, ook wel neurotransmitters genoemd, fungeren als dragers voor het immuun-, endocriene en zenuwstelsel en de emoties.

Deze peptiden, zoals beschreven door Dr. Pert, werken veel als Ayurveda’s concept van Ojas.

Bron:
Lad, Vasant. Textbook of Ayurveda: Fundamental Principles.
Pole, Sebastian. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. London: Singing Dragon. Print. Rao, V. (n.d.).
Pert, Candice. Molecules of Emotion. Simon and Schuster. 1999
http://www.ayurvedacollege.com/articles/students/Modern-Woes
https://lifespa.com/ayurvedic-treatment-health-topics/ojas/