fbpx
Ojas drank

Ojas drank

​Maak zelf een heerlijk ojas drankje.

Ojas is de subtiele essentie van het lichaam. Nadat onbewerkt eten goed verteerd is, geabsorbeerd en geassimileerd, wordt de pure essentie van het voedsel verspreid door het lichaam.

Het is de kracht achter ons immuunsysteem, energie, vitaliteit en de stabiliteit die de mind voedt met vrede en tevredenheid.

Een persoon met een weinig ojas wordt sneller ziek, voelt zich zwak of vermoeid. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en kruiden in de natuur die ojas bouwen. Het eten van deze voedingsmiddelen in combinatie met een evenwichtiger levensstijl ondersteunt immuniteit, slaap, vitaliteit, geur, stemming en levensduur.

Recept Ojas drank

​Deze ojas drank is een manier om oja’s in het lichaam te verhogen, waardoor je energie en kracht herstelt.Neem dit heerlijke drankje regelmatig om sterke oja’s te bouwen en onderhouden. In de ochtend kan je het als energiedrankje gebruiken of ‘s nachts voor rustige slaap.

Ingrediënten

• 1 kopje biologische melk (als je geen melk drinkt, vervang het met kokosmelk, amandelmelk of water).
• 2 ontpitte dadels (gedroogd of vers en indien mogelijk geweekt).
• 6-10 amandelen (schoongemaakt en geweekt gedurende een nacht in warm en vers water indien mogelijk).
• 1 theelepel kokosvlokken.
• 1-2 theelepels ghee.
• Een beetje van ten minste één van de volgende kruiden: kaneel, kardemom, nootmuskaat of saffraan (kaneel goed in de ochtend voor energie. Gebruik kardemom en nootmuskaat in de nacht voor een rustige slaap. Kies ook specerijen afhankelijk van welk dosha type je bent).
• Kruiden voor ojas: zoals triphala, ashwaganda, gember 
Honing (optioneel).

Bereiding

– Doe de kruiden, kokosvlokken, ghee en melk in een pan en breng langzaam aan de kook.
– Heb je de amandelen en dadels niet geweekt, voeg ze dan ook toe in de pan.
– Nadat de melk en ingrediënten zijn gekookt, doe het in een blender (samen met de geweekte amandelen en dadels).
– Voeg hierna 1 theelepel rauwe honing toe voor extra zoetigheid. Voeg geen honing tijdens het koken van de melk, aangezien het giftig kan worden.
– Giet het mengsel in de beker en geniet van de voedende effecten van dit ojas drankje.

Voor wie is dit drankje niet

​Hoewel deze drank sterk aanbevolen wordt voor de vata typen en pitta typen, wordt het afgeraden voor mensen met een hoog niveau van toxines (ama) of als je teveel aan kapha heb in je lichaam.

Enkele duidelijke aanwijzingen zijn een witte beslagen tong, een zwaar gevoel, vermoeidheid. Dit drankje is dan niet voor jou.