fbpx
Oil pulling kokosolie

Oil pulling kokosolie

Oil pulling, ook wel bekend als ‘Kavala of Gundusha’, is een eeuwenoude techniek en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde.

Zoals zo vele oude tradities, viel het viel uit de gratie, maar het wint weer aan populariteit.
Olietrekken reinigt de mondholte op dezelfde manier als zeep vuile was reinigt. Het ‘trekt’ het vuil (gifstoffen) uit de mond en zorgt voor een schoon en gezond gebit.

In het boek, Oil Pulling Therapie, geeft Dr. Fife aan dat dat koudgeperste oliën van nature bacteriën en toxines uit de mond ‘trekt’

Deze ongelooflijk effectieve procedure is eeuwenlang gebruikt als een traditionele remedie. Het staat erom bekend dat het de tanden versterkt, het vermindert plaque, het voorkomt een slechte adem en bloedend tandvlees en het maakt de tanden witter. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Oil pulling studie

In een studie werd het effect van olietrekken met sesamolie op de orale gezondheid gemeten:
Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study.
Asokan S1, Rathan J, Muthu MS, Rathna PV, Emmadi P; Raghuraman; Chamundeswari.

Er werden 20 jongens verdeeld in twee groepen.
De ene groep spoelde dagelijks gedurende 10 minuten met een mondspoeling die chloorhexidine bevat. Chloorhexidine wordt beschouwd als het een effectief middel tegen plaque en gingivitis.

De andere groep spoelde gedurende dagelijks 10 minuten met sesamolie.
De resultaten toonden een gezonde immuunrespons tegen micro-organismen. Ook was het plaque niveau in beide groepen verminderd.

De conclusie van deze studie was dat oil pulling kan worden gebruikt als een effectief preventief hulpmiddel bij het handhaven en verbeteren van de mondhygiëne. Aangetoond is dat olie trekken de Streptococcus mutans bacteriën (draagt bij aan tandbederf) vermindert.

Een andere studie toonde het reinigende effect van olie trekken op het slijmvlies. (Het slijmvlies ondersteunt een gezonde mondhygiëne).

Mechanism of oil-pulling therapy – in vitro study
Asokan S1, Rathinasamy TK, Inbamani N, Menon T, Kumar SS, Emmadi P, Raghuraman R.

Studies ondersteunen het oude ayurvedische gebruik van olie trekken, als een natuurlijk reinigingsmiddel voor de tanden en het tandvlees. Olie trekken is een natuurlijke methode om de orale gezondheid te verbeteren. Waarom is dit belangrijk?

Mondgezondheid: Beïnvloedt het de algehele gezondheid?

Dr. Bruce Fife geeft in haar boek aan waarom het belangrijk is om je mond gezond te houden. Heb je een slecht gebit, ontstoken tandvlees, slechte adem, tandplak of tandsteen, dan is dat een teken dat er iets niet goed werkt in het lichaam.

Schadelijke bacteriën in de mond kunnen terecht komen in de bloedbaan, waardoor ze de weg vinden naar verschillende delen van je lichaam.

Uit studies blijkt ook dat orale bacteriën en de ontsteking geassocieerd met parodontitis – een ernstige vorm van tandvleesontsteking – een rol zou kunnen spelen in sommige ziekten.

Fusobacterium nucleatum is een bacterie die voorkomt in tandplaque. Deze bacterie veroorzaakt een groot deel van gezondheidsproblemen.

Drie studies hebben deze bacterie in verband gebracht met gezondheidsproblemen:

Fusobacterium nucleatum Promotes Colorectal Carcinogenesis by Modulating E-Cadherin/β-Catenin Signaling via its FadA Adhesin
Mara Roxana Rubinstein, , Xiaowei Wang, , Wendy Liu, Yujun Hao, Guifang Cai, Yiping W. Han

Fusobacterium nucleatum Potentiates Intestinal Tumorigenesis and Modulates the Tumor-Immune Microenvironment
Aleksandar D. Kostic, Eunyoung Chun, Lauren Robertson, Jonathan N. Glickman, Carey Ann Gallini, Monia Michaud, Thomas E. Clancy, Daniel C. Chung, Paul Lochhead, Georgina L. Hold, Emad M. El-Omar, Dean Brenner, Charles S. Fuchs, Matthew Meyersoncorrespondenceemail, Wendy S. Garrettcorrespondenceemail

Term Stillbirth Caused by Oral Fusobacterium nucleatum
Yiping W. Han, Yann Fardini, Casey Chen, Karla G. Iacampo, Victoria A. Peraino, Jaime M. Shamonki, and Raymond W. Redline

Blijkbaar kunnen bacteriën in de mond leiden tot diverse ernstige aandoeningen.
Oil pulling verwijdert de schadelijke bacteriën en gifstoffen in de mond, voordat ze zich verspreiden door het lichaam.

Hoe werkt oil pulling

Het doel van deze oude praktijk is het ‘trekken’ van gifstoffen uit je lichaam, waardoor het de algehele gezondheid ten goede komt.
De wetenschap achter olie trekken is dat de vetzuursamenstelling in de olie de bacteriën, microben en andere pathogenen uit het lichaam ‘trekt’.
Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents
Jon J. Kabara, Dennis M. Swieczkowski, Anthony J. Conley, and Joseph P. Truant

In oude traditie, gebruikten de meeste mensen sesamolie  of kokosolie. Maar je zou ook kokosolie kunnen gebruiken. Kokosolie (deze bijvoorbeeld) is rijk aan triglyceriden en laurinezuur.

Het laurinezuur in kokosolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen en kan bacteriën en virussen doden.

Gebruik altijd koudgeperste en ongeraffineerde olie. Omdat elke olie andere eigenschappen heeft, kan je het gebruik van olie afwisselen.

Olie trekken, hoe doe je dat?

1. In de ochtend voor het eten, neem je ½ eetlepel kokosolie in je mond.
2. Spoel de olie rond uw mond en tussen de tanden voor 15-20 minuten. Na het spoelen zitten er veel bacteriën en giftige stoffen in de olie, slik de olie daarom niet.
3. Na 15-20 minuten, spuug je olie uit in de wc. Niet in de douche of gootsteen, want het kan de afvoer blokkeren.
4. Poets je tanden en tong om restanten te verwijderen.
5. Spoel en gorgel met warm zout water.
Als je het moeilijk vindt om 15-20 minuten te spoelen met olie, begin dan eerst met een paar minuten. Om tijd te besparen kan je spoelen onder de douche doen of tijdens een huishoudelijke klus.

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475?pg=1
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/05/oral-pathogens.aspx#_edn9
Effect of Oil Pulling on Plaque and Gingivitis. Journal of Oral Health & Community Dentistry2007; HV Amith, Anil V Ankola, L Nagesh.
HV Amith, Anil V Ankola, L Nagesh. Effect of Oil Pulling on Plaque and Gingivitis. Journal of Oral Health & Community Dentistry: 2007; 1(1)
Photo by mealmakeovermoms