fbpx
Oil cleansig method: gezicht reinigen met olie

Oil cleansing method

​​Reiniging is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een basis huidverzorging. Goede reiniging verwijdert make-up, dode huidcellen, vuil en bacteriën en houdt de poriën schoon.

Vooral voor de kapha huid (vette huid) is het belangrijk om de huid goed te reinigen. De vette huid is sneller vatbaar voor puistjes, acne en andere huidproblemen als gevolg van de verstopte poriën en overmatige productie van olie uit de talgklieren.

Met een goede reiniging van de vette huid te nemen, kan je dit voorkomen.Wat als ik je zou vertellen dat het geheim van een stralende huid is, het reinigen van het gezicht met olie?

Oil cleansing method is niet nieuw

​Het reinigen van het gezicht met olie wordt ook wel de Oil Cleansing method (OCM) genoemd. Het is niet nieuw. Indiase vrouwen hebben deze methode al eeuwen gebruikt.Maar we zijn gestopt met het luisteren naar oude wijsheden.

We lieten ons overtuigen door marketing trucs van hippe advertenties en eeuwenoude wijsheid had geen plaats in de moderne wereld. De beauty-industrie wil je doen geloven dat je elk grammetje olie van de huid verwijderd moet worden met agressieve reinigingsmiddelen.

Conventionele reinigingsmiddelen reinigen alleen met hulp van chemicaliën die worden gebruikt in de motor ontvetters en antivries. Vaak wordt ook alcohol gebruikt. De chemische stoffen om de huid schoon te houden, zullen de olie van de huid verwijderen​. (schadelijke stoffen in cosmetica)

De huid heeft de olie juist nodig om gehydrateerd en beschermd te blijven.Verwijder je de olie van de huid, dan compenseert de huid het door het produceren van meer olie. Je krijgt dus een te vette huid.

Dit leidt er toe dat je sterkere, agressievere producten zal kopen. Waarom zou het toevoegen van meer onnatuurlijke verbindingen aan de huid goed zijn?

​Hoe werkt de Oil cleansing method ?

​Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt om olie te gebruiken om het gezicht te reinigen, is deze methode, de meest pure, effectieve manier om vuil, make up, onzuiverheden en zelfs een teveel aan olie op het gezicht te verwijderen.

• Het idee is heel simpel. Het principe is “vet lost vet op”: de natuurlijke olie die je masseert in de huid lost de overtollige olie met onzuiverheden op. Oil cleansing method werkt fantastisch bij het verwijderen van make up, zelfs waterproof mascara.

• De olie verwijdert ook de dode huidcellen en hydrateert tevens de huid op hetzelfde moment.

• Het bevordert de optimale talgproductie en voedt de huid.

​Waar moet je opletten?

​Nadat je je gezicht hebt gereinigd, is het vaak niet nodig om extra vocht inbrengende crème op je gezicht aan te brengen, ook al heb je een droge huid.

Kijk eerst hoe de huid het doet zonder een hydraterende crème.Heb je toch nog een droge huid, of wil je jouw gezicht hydrateren, maak dan zelf een vocht inbrengende crème.

Het is een goed idee om een gezichtstonic na het reinigen te gebruiken om de huid te verfrissen en om de overtollige resten te verwijderen. Ook is het beter om het gezicht niet meer dan een keer per dag te reinigen.

Bij voorkeur ‘s avonds voor het slapen gaan, zo verwijder je ook je make up.In de ochtend kun je kiezen voor een tonic voor het gezicht voor een opfris beurt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld rozenwater. Indien nodig kun je ook kiezen om het gezicht te reinigen met honing.

​Welke olie?

​In feite moedigt de traditionele OCM gebruik te maken van een mengsel van oliën, zodat je de voedende voordelen van elk van de olie zult krijgen. Maar je kunt ook één soort olie gebruiken. Kijk welke olie goed voor jouw huid werkt.

Je kunt bijvoorbeeld wonderolie of castorolie helemaal weglaten als je merkt dat jouw huid hier niet goed op reageert. Kies de combinatie van oliën die bij jouw huidtype past.Sommigen gebruiken etherische oliën in hun oliemengsel, anderen niet.

Het gaat allemaal om wat goed voor jou werkt. Wees voorzichtig met het gebruik van deze oliën voor het reinigen van het gezicht. Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd en worden vaak niet op de juiste wijze gebruikt.

Castor olie is dikke, stroperige olie die verontreinigingen diep uit je poriën ‘trekt’.

Hoe te mengen?

• Vette huid (kahpa huid): 3 delen (3 tl.) kokosolie op 1 deel zonnebloemolie (1 tl).
• Normale of gevoelige huid (pitta huid): 2 delen (2 tl) castor olie en 2 delen (2tl) , of olijfolie, kokosolie  of jojobaolie.
• Droge huid (vata huid): gebruik 1 deel (1 tl) castor olie op 3 delen (3 tl) sesamolie .
• Super droge huid gebruik alleen sesamolie.
Wat heb je nodig?
• 1 washandje.
• Warm, stromend water.
• Oliemengsel.

Hoe te gebruiken?

Stap 1: Doe ongeveer een theelepel van het oliemengsel in de palm van je hand.
Stap 2: Verwarm de olie door te wrijven in je handen.
Stap 3: Masseer de olie zachtjes in het gezicht met behulp van kleine, cirkelvormige bewegingen gedurende minstens 1 minuut.
Stap 4: Verwijder vervolgens de olie met een warm washandje en laat het doek ongeveer 10-20 seconden op je gezicht of totdat het is afgekoeld.
Stap 5: Veeg de olie van je gezicht
Stap 6: Herhaal de vorige drie stappen weer

Bron:
theoilcleansingmethod.com