fbpx
Neem-kruidensiroop-zelf-maken

Niem zelf kruidensiroop maken

​Wat is een neem kruidensiroop en waarom zou je het kunnen gebruiken.Het medicinaal gebruik van neembladeren en andere delen van de neemboom zijn ongelooflijk gevarieerd.

Alle delen van de neem planten worden gebruikt in de ayurvedische traditionele geneeskunde voor enkele duizenden jaren, met zeer indrukwekkende resultaten.

Maar het is een bittere kruid en is niet iedereen vindt het aangenaam om het te gebruiken. Een heerlijke en aangename manier om het in te nemen is om een neem kruidensiroop te maken.

Maar eerst wat is een kruidensiroop?

​Kruidensiropen zijn een geweldige manier om niet zo aangenaam smakende kruiden aan jongeren of volwassenen te geven. Het is ook een geweldige manier om je favoriete kruiden tot leven te laten komen in dranken en voedsel gerechten.

Vlierbessen  worden vaak gebruikt bij het maken van een kruidensiroop. Vlierbessensiroop is de meest bekende kruidensiroop en het helpt bij  verkoudheid en griep.

Het vinden van een mooie combinatie van kruiden geeft je een smakelijk brouwsel dat net perfect is voor vele gelegenheden en recepten.

Heb je last van stress, angst, depressie? Kies de volgende kruiden;

Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Astragalus 

Kruiden siropen geven iets extra aan je thee, desserts, bruisende dranken en cocktails. Siropen kunnen worden bereid met suiker of honing. Naast het feit dat ze absoluut geweldig zijn voor je, wie wilt geen honing als het buiten koud is?

​Waar moet je op letten?

​Voor een lange houdbaarheid, is het raadzaam om een verhouding van 1:1 te gebruiken: (thee: honing). Je kan ook minder suiker of honing gebruiken, maar hoe minder zoetstof je gebruikt, hoe sneller de stroop zal bederven. Je siroop kan je wel langer bewaren in de koelkast.

Maar je kan ook een tinctuur of alcohol aan toevoegen om de houdbaarheid te verlengen en zo geef je het een ook een extra oppepper.

Het beste over siropen is dat je elke combinatie van kruiden kan gebruiken die aan je behoefte voldoet.Voor mijn neem kruidensiroop gebruik ik een combinatie van niem en kurkuma.

Hoe maak je een neem kruidensiroop?

​Ingrediënten

Deze twee ingrediënten zijn goed tegen milde stemmingswisselingen die we van tijd tot tijd ervaren. Deze siroop kan je besprenkelen over je dessert, in je thee doen of een paar lepels gedurende de dag innemen.

• 10 gram niem 
• 10 gram kurkuma 
Honing of jaggerty
• 250 ml Water

Bereiding

• Maak eerst een zeer sterk afkooksel, van de kruiden en het water. Kook het mengsel tot de vloeistof met ongeveer de helft is verminderd van de oorspronkelijke volume.
• Voeg evenveel suiker of honing toe aan het mengsel. (als je 60 ml vloeistof heb, voeg dan ook 60 ml honing toe).
• Verwarm het mengsel op een laag vuur, goed roeren. Honing kan je het beste niet verhitten. Gebruik dan een double boiler.
• Optioneel: Voeg 1 deel alcohol tot 3 delen siroop voor een extra oppepper en langere houdbaarheid.
• Giet de siroop in flessen en label de flessen. Bewaar in de koelkast, waar het tot zes maanden houdbaar is.

LET OP:

Kruiden kunnen nuttig zijn, maar zijn ook zeer krachtig te zijn. Zoals bij elk product met kruiden, neem contact op met een (ayurvedische) arts voordat je ze gebruikt, vooral als je een medische aandoening hebt of zwanger bent of borstvoeding geeft. Lees hier meer over de veiligheid van kruiden.