fbpx
neti pot

Neus spoelen neti pot

​Het gebruik van de neti pot is erg populair geworden in Amerika, dankzij Oprah en Dr Oz. Hij maakte dit ritueel bekend in zijn show in 2007. Maar nieuw is het niet.

Neus spoelen met een neti pot, is een van de instrumenten die gebruikt wordt in de Ayurveda als onderdeel van de dagelijkse hygiëne. (Een ander bekend ayurvedisch ritueel is het schrapen van de tong , dry brushing, zelf massage). De neti pot ziet eruit als een kruising tussen een kleine theepot en de magische lamp van Aladdin.

De Ayurvedische techniek die bekend staat als Jala neti werd duizenden jaren geleden toegepast voor de lichamelijke en geestelijke reiniging in India.

​Neusspoeling tegen pollen, hooikoorts, verkoudheid, ..

​Neti is Sanskriet voor “neusspoeling”. Simpel gezegd, reinigt het de neus en bijholten met zout water en zorgt ervoor dat ze schoon blijven.Met een aanzienlijke hoeveelheid vervuiling van chemicaliën in het milieu komen sinus problemen vaker voor.

De binnenkant van de neus is voorzien van haren en slijmvliezen, bedoeld om schadelijke stoffen die ons lichaam binnendringen te vangen om ons zo te beschermen tegen ziekte. Deze filtering mechanisme kan overbelast raken door een hoge blootstelling aan vervuiling, chemicaliën, geuren, pollen en stof, waardoor het reinigen van de neus noodzakelijk is.

Neti kan op korte termijn helpen bij sinusproblemen, verkoudheid, (pollen) allergie en de ziekte van de bovenste luchtwegen, in het bijzonder hooikoorts. De Neti spoelt allergenen, bacteriën en infectie veroorzakende slijm uit de neus, de bovenkaak en zeefbeenholten.

​Neusspoeling voor geestelijke reiniging?

​Warren Jefferson, auteur van het boek, ‘The Neti Pot for Better Health’, zegt dat de neusspoeling werd gebruikt als een reinigende techniek in de Hatha yoga.

De zesde chakra of derde oog, ligt tussen de wenkbrauwen en resoneert met helder denken en duidelijke visie, zegt hij. “Neti kan helpen deze zesde chakra te balanceren, wat leidt tot helderziendheid en buitenzintuiglijke waarneming.”

Maar de meeste mensen gebruiken de pot voor sinus problemen en niet om spiritueel te ontwaken.

Warren Jefferson zegt dat yogi’s het gebruiken als onderdeel van hun persoonlijke reinigingsritueel en ook om hen te helpen om een hogere staat van meditatie te bereiken.Een schone ademhaling leidt tot schoon denken, dat is een voorwaarde voor een vruchtbare meditatie.

In de Vedische filosofie wordt het spoelen van de neus met een warme zoutoplossing aanbevolen.

Waarom is zoutwater zo heilzaam? Holistisch genezer en yogaleraar Saul David Raye zegt dat zout water wordt gebruikt voor de fysieke en energetische zuiveringen in vele helende tradities.

​Neus spoelen is niet moeilijk

​Het is niet moeilijk, maar je moet het een paar keer hebben geprobeerd voordat je het goed kan gebruiken. Er zijn geen officiële medische richtlijnen, maar neti potten komen meestal met een gebruiksaanwijzing.

Om besmetting te voorkomen, is het raadzaam steriel water te gebruiken, zoals gedestilleerd water of water dat is gekookt en afgekoeld is.

Los een kwart theelepel zout op in een kopje warm water, en giet de oplossing in de pot.Kantel je hoofd ongeveer 45 graden aan de zijkant over een wastafel. Plaats de uitloop in het hogere neusgat.

Giet voorzichtig de zoutoplossing in dat neusgat, zodat de oplossing naar de lagere neusholte stroomt.

Zodra de oplossing is verdwenen, blaas je neus om deze te ontdoen van de resterende oplossing. Herhaal het proces met het andere neusgat. Was de pot na gebruik met warm water en afwasmiddel.

​Is de Neti Pot gevaarlijk?

Op de site van Dr Oz, kun je lezen waarom het belangrijk is om de neti pot op de juiste manier te gebruiken. Het is belangrijk dat de pot goed schoon is voor gebruik en let vooral op de kwaliteit van het water om besmetting te voorkomen.

Hier volgen zijn instructies:
1. Spoel de pot na elk gebruik en laat het aan de lucht drogen.
2. Heeft de pot een barst, gebruik het niet meer.
3. Deel de pot niet met anderen.
4. Desinfecteer de pot een paar keer per jaar.
5. In het ideale geval gebruik je gedestilleerd water en een voorgemaakte zoutoplossing. Deskundigen zeggen dat zolang je leidingwater wordt gechloreerd, het prima zou moeten zijn.
6. Gooi de ongebruikte zoutoplossing onmiddellijk weg.

Hoe vaak kan je de neti pot gebruiken?

Te vaak je neus spoelen kan de sinus infectie verergeren door uitputting van de slijm in de neus. Tegen verkoudheid wordt aangeraden om de pot niet meer dan een keer per dag te gebruiken. Voor chronische sinus problemen, gebruik de neti een paar keer per week.
Gewoon niet overdrijven. Raadpleeg altijd een arts of ayurvedische arts voor gebruik van de neti pot.

Gebruik liever een glazen neti pot in plaats van een die gemaakt is van plastiek.

Bron:
http://www.webmd.co/allergies/sinus-pain-pressure-11/neti-pots
http://www.elephantjournal.co/2009/08/why-you-should-make-friends-with-the-neti-pot-via-lindsay-jean-thomson
http://www.shape.co/lifestyle/mind-and-body/alternative-medicine-truth-about-neti-pot
http://www.drweilblog.co/home/2010/12/26/how-do-you-use-a-neti-pot.html
http://edition.cnn.co/2010/HEALTH/04/15/neti.pot.allergies.sinus/
http://health.heraldtribune.co/2012/01/10/dr-oz-can-using-a-neti-pot-be-dangerou
https://www.sciencebasedmedicine.or/neti-pots-ncient-ayurvedic-treatment-validated-by-scientific-evidence/

Photo by Gauravonomics