fbpx
Neem

Neem

De neemboom (Azadirachta Indica), is afkomstig uit India. Deze snel groeiende boom is altijd groen en kan bijna overal groeien. Elk deel van de boom (de bladeren, bloemen, zaden, vruchten, wortels, gedroogde takken en schors) heeft geneeskrachtige waarde.

De National Research Council (NRC), Washington, USA, heeft een rapport gepresenteerd met als titel “Neem: Boom voor het oplossen van wereldproblemen.”

De NRC panel prijst Neem aan als “een van de meest veelbelovende van alle planten en beweert dat uiteindelijk ieder mens hiervan kan profiteren op deze planeet. Waarschijnlijk levert geen andere plant zo veel gevarieerde producten of heeft zoveel exploiteerbare bijproducten”.

De Indiase neemboom wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een van de meest veelbelovende bomen van de 21e eeuw. Het toont een groot potentieel op het gebied van de geneeskunde, plaagbestrijding en landbouw.

Azadirachta indica is niet alleen bekend om zijn geneeskrachtige kruiden en milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmiddelen, maar ook voor de mogelijkheden om de ecologische problemen zoals ontbossing, erosie en de opwarming van de aarde in evenwicht te brengen.

Ten gevolge van zijn mogelijkheden, heeft de Verenigde Naties terecht Azadirachta indica als “Boom van de 21e eeuw” uitgeroepen.

In India staat deze boom al eeuwen bekend als de Wonder boom. Na het vergaren van informatie over deze ‘heilige plant’, zult u begrijpen waarom.

Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde met tal van gunstige resultaten en wordt ook hedendaags nog steeds veel gebruikt. Zo ontbreekt er zelden een fles neemolie in een huis in India.

Voordelen zadirachta indica

• medische behandelingen (ringworm, schurft, luizen, diabetes, koorts, malaria, reuma, ontstekingen, geelzucht)
• huidverzorgende behandelingen (acne, eczeem, psoriasis, dermatitis, voor het haar en mondverzorging)
• voor het bestrijden van ongedierte/insecten, maar het is niet giftig voor dieren (in tegenstelling tot veel chemische ongediertebestrijding oplossingen die hedendaags gebruikt worden)

De anti-alles kruid:

• anti-diabetisch
• anti bacterieel
• anti viraal (werkzaam tegen virussen)
• anthelminthicum bestrijdt (parasitaire) wormen
• antipyretisch (koortswerend)
• insecticide
• pijnstillend
• anti-inflammatoire (onderdrukt of vermindert ontstekingen)
• antiseptisch (vernietigt bacteriën, ontsmettingsmiddel)
• anti-oxidatieve
• bloedzuiverend
• zaaddodend

Smaak: Bitter, wrang, koud en scherp.

Effect op de dosha: P K V ++.

Toepassingen van Azadirachta indica

Voor het bestrijden van insecten en ongedierte:

• Het is een natuurlijk, biologisch bestrijdingsmiddel. Het wordt gebruikt bij de bestrijding van verschillende soorten insecten, zoals mijten, teken en spoelwormen. In India wordt het gebruikt als huishoudelijke pesticide. Neembladeren worden in de kasten geplaatst om de warme kleding bescherming te bieden tegen motten.

• Neem olie spray houdt muggen uit de buurt en is niet giftig. Het werkzame bestanddeel in chemische insecten werende middelen, ‘Deet’, is zeer schadelijk.

• Een ander voordeel is dat insecten niet resistent worden bij gebruik van neem. Gewoonlijk gebruikte synthetische insecticiden creëren resistente insecten. Dus boeren moeten steeds meer van de smerige chemicaliën spuiten om insecten in toom te houden. Wanneer u neem olie gebruikt voorkom je dit probleem. Een ander voordeel is dat het biologisch afbreekbaar is.

Voor het lichaam:

• Het is een krachtig koortswerend middel dat effectief is tegen malaria en periodieke koorts (in dit geval wordt het meestal gebruikt met zwarte peper en gentiaan).

• Het is antiviraal: Zijn antivirale eigenschappen zijn zeer krachtig. Het wordt traditioneel gebruikt tegen virussen zoals influenza, dengue, herpes, gordelroos en vele andere infecties.

• Het is een ontstekingsremmer voor gewrichts- en spierpijn. Een warm bad met druppels van neem olie kan druk op de spieren en eventueel pijn, verdrijven na een hectische werkdag.

Neemthee is ook een aanrader voor diabetici, het heeft eigenschappen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Wanneer een overmaat van één smaak een probleem veroorzaakt, wordt de tegengestelde smaak in voeding met kruiden en voedsel toegevoegd om de onbalans te verminderen.

Diabetes is een probleem van overtollige zoetheid. Bittere kruiden en voedsel worden gebruikt om de onbalans te herstellen.

Neem poeder is erg bitter en wordt gebruikt tegen diabetes. Uit moderne klinische studies blijkt dat neem poeder nuttig bij diabetes is geweest.

• Het is een zeer effectieve vorm van anticonceptie voor zowel mannen als vrouwen. Het vermindert het aantal zaadcellen en bewegelijkheid ervan bij orale inname.

Het verzwakt ook de bekleding van de baarmoeder en helpt om zwangerschap te voorkomen. Er is steeds meer belangstelling voor het gebruik van neem als veilige anticonceptie.

Het onderzoek wordt hier gericht op neemolie die het sterkste effect toont. Gebruik neem dus niet tijdens zwangerschap of als u zwanger wilt worden.

Voor de huid:

Het is antifungaal: Azadirachta indica staat bekend om het remmen van de groei van schimmel zoals ringworm, voetschimmel en candida.

De twee verbindingen gedunin en nimbidol, die voorkomen in neem blad, zijn hier verantwoordelijk voor. Dat is waarom neempoeder, crèmes, extracten, zeep en shampoo met neem wijdverspreid zijn in India, vooral op die plaatsen waar de infecties voorkomen.

Het is antibacterieel. Het remt de groei van bacteriën af, en wordt daarom aan huidverzorgingsproducten toegevoegd. Vanwege de antibacteriële eigenschappen van Azadirachta indica, wordt het toegepast op huidaandoeningen, zoals acne, psoriasis, eczeem en huiduitslag. Deze huidaandoeningen verergeren door de aanwezigheid van bacteriën op de huid.

Door het veelvuldig gebruik van antibiotica (medicijnen die bacteriën doden of remmen) kunnen de bacteriën hier ongevoelig voor worden. De bacteriën worden resistent. In tegenstelling tot antibiotica bevordert neem geen resistentie in bacteriën. Het is een goed alternatief voor antibiotica en zal altijd werken.

• Het bevordert ook de genezing van wonden en is effectief bij snij- en schaafwonden. Het verhelpt irritaties, luieruitslag en verlicht ook huidaandoeningen bij huisdieren.

• Het is goed voor je huid en lichaam. Het heeft krachtige reinigende en zuiverende eigenschappen. Neempoeder ontgift het bloed van onzuiverheden. Deze onzuiverheden in het bloed kunnen een bron van huidproblemen zijn.

Neemolie is niet alleen een van de beste desinfecterende middelen voor huidziekten, maar het vermindert ook rimpels door de aanmaak van collageen. Let op dat je de ongeraffineerde neem olie gebruikt. 

• Het doet ook wel wonderen voor je hoofdhuid. Het aanbrengen van een pasta gemaakt van neem poeder op de hoofdhuid voorkomt haaruitval, vroegtijdige vergrijzing van het haar, en voorkomt ook roos en luizen.

• Het wordt ook gebruikt als natuurlijke tandpasta. Het werkt beter dan de meeste dure commerciële tandpasta’s. Geef de gezondheid van uw gebit aandacht, vooral omdat we allemaal van tijd tot tijd suiker eten.

Het remt de groei van bacteriën af, wat uw tanden en tandvlees ten goede komt. In India wordt een takje van neem gebruikt om de tanden te reinigen.

Patent op Neem?

Amerikaanse bedrijven hebben in 1995 geprobeerd om patenten te verkrijgen op neem. Toen dat werd verleend door het Europees Octrooibureau (EOB), daagde India het octrooi. India gaf hierbij aan dat Azadirachta indica als anti-schimmel al meer dan 2000 jaar werd gebruikt in India.

Het Amerikaanse bedrijf beweerde dat het product nooit is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Op 8 maart 2005 werd de Azadirachta indica patent herroepen.

Zonder patenten en monopolies valt er niets te verdienen door farmaceutische medicijnen fabrikanten, waardoor ze ook niet de nodige onderzoeken zullen financieren. Azadirachta indica is nu weer openbaar bezit en mag weer door een ieder worden gebruikt.

Veiligheid:

• Gebruik langer dan een maand is niet wenselijk, tenzij het wordt gebruikt met honing of kruiden met het tegenovergestelde effect.
• Het mag niet worden ingenomen als je zwanger bent of probeert zwanger te worden.
• Het bevat verbindingen vergelijkbaar met die in aspirine en mag nooit worden gebruikt voor de behandeling van kinderen met koorts. Het mag niet worden genomen door mensen met een allergie voor aspirine.
• Neem olie mag niet intern worden genomen.

Ook interessant:
Kurkuma, ook wel “Kanchani” de Gouden Godin genoemd
Is gember, het universele kruidenmedicijn?
Amla, geweldig voor huid en haar