fbpx
neem zeep acne

Neem zeep en acne

​Gebruik je Neem zeep tegen acne en helpt het? Maar eerst, waar begin je mee?

Huidverzorging is erg belangrijk voor acne. Omdat de verkeerde huidverzorgingsproducten meer kwaad kunnen doen dan goed, kan je beter een specialist vragen welke soort huidverzorgingsproducten het meest geschikt zijn voor je huidtype.

Aarzel niet om medische hulp te vragen als je acne ernstig is. Dat is het beste wat je kan doen.

​Huidverzorging voor acne

​Ook al heb je een milde vorm van acne, een goede huidverzorging is erg belangrijk. Lees hier ook wat je kunt doen tegen acne.

De aanbevolen huidverzorging routine voor een acne gevoelige huid is: reinigen, behandelen en beschermen

​Reinigen

Reinigen is een essentiële stap, maar wordt vaak overgeslagen.Medicinale reinigingsmiddelen voor de behandeling van acne bevatten meestal salicylzuur (aspirine) of antibacteriële middelen. Neem bevat aspirine achtige stoffen en is antibacterieel. Daarom werkt Neem tegen acne.

Maar hoe zit het met Neem zeep?

Zeep kan de huid van haar natuurlijke oliën strippen. De huid zal reageren met verhoogde olieproductie, met meer acne en slechter dan voorheen.Een reinigingsmiddel zou mild en zeep-vrij moeten zijn en geen alcohol en agressieve ingrediënten moeten bevatten. Zij zullen de huid verder irriteren.

Als je Neem zeep wil gebruiken, gebruik dan niet de eerste de beste Neem zeep. Zorg ervoor dat het een milde zeep is. Kijk uit naar iets dat zowel hydraterend als reinigend is. Een hoog oliegehalte in de zeep is ideaal voor gebruik.

Handgemaakte zepen zijn meestal rijk, mild en zelfs vochtinbrengend. Het zijn de goedkope zepen, waar je een beetje voorzichtig moet zijn.

Let verder op welke ingrediënten de zeep bevat.

Neem zeep kan worden gemaakt met vele verschillende ingrediënten, met Neem olie (deze) als basis voor de zeep, maar ook Neem bladeren of Neem-extract zijn effectief. In de Ayurvedische traditie wordt eigenlijk het blad gebruikt bij de behandeling van huidaandoeningen.

Gebruik liever geen goedkope zeep waar een beetje Neem aan toegevoegd is. Wat belangrijker is, lees wat er nog meer aan ingrediënten zijn toegevoegd aan de Neem zeep.

Waarom kan neem zeep effectief zijn als het gaat om puistjes acne? Omdat de zeep krachtige verbindingen bevat, zoals Nimbin, die van nature voorkomen in neem, het hoofdbestanddeel van neem zeep.

Nimbin is een zeer krachtige anti-inflammatoire, antiseptische en antibacteriële verbinding die de bacteriële kolonies vermindert.

Misschien vind je dat een reinigingsmiddel of Neem zeep met een hoog gehalte aan Neem goed werkt en heb je geen extra behandeling nodig.

Behandelen

​Behandelen kan bijvoorbeeld met een crème of lotion of voorgeschreven medicatie, die waarschijnlijk antibiotica, benzoylperoxide of retinoïden bevat.

Als je al gebruik maakt van deze middelen, blijf het gebruiken. Als je nog niet ben begonnen met een behandeling en liever geen antibiotica of agressieve chemicaliën wil gebruiken, zoals benzoylperoxide of retinoïden, zou je eventueel Neem kunnen proberen.

Waarom Neem?

Een nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden. Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden.

Neem heeft ook antibiotische eigenschappen, maar van resistentie tegen bacteriën is niet gebleken.

Neem bevat het belangrijkste ingrediënt Nimbin en het is een zeer krachtige anti-inflammatoire, antiseptische en antibacteriële verbinding.

Maak bijvoorbeeld een gezichtsmasker van Neem bladeren om acne te behandelen. Neem pasta kan worden gemaakt van verse of gedroogde Neem bladeren of Neem poeder.

Een andere mogelijkheid is een hydraterende zalf op Neem basis te gebruiken.Zoals met een antibiotica behandeling, als je geen verbetering binnen 7 weken ziet, raadpleeg een arts.

Acne en onderzoekstudies
De afdeling Biochemistry and Biotechnology van Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST)stelt ook dat zeep gemaakt van neemolie, mensen met huidaandoeningen zoals acne helpt, vanwege de antibacteriele eigenschappen van neemolie.

Onderzoeksstudies hebben aangetoond dat alle componenten van de neemboom antibacterieel zijn. En niet alleen dat, het bevat aspirineachtige stoffen die roodheid en ontsteking verminderen. Deze twee kwaliteiten zijn de belangrijkste redenen voor het gunstige effect van neem- en neemolie op acne. (3)

Nimbin is een zeer krachtige anti-inflammatoire, antiseptische en antibacteriële verbinding die de bacteriële kolonies vermindert.

KNUST stelt verder ‘Bovendien zal neemzeep acceptabel zijn voor mensen die lijden aan huidziekten zoals, psoriasis en eczeem, die allergisch zijn voor zepen die diethanolamine, Isopropyl alcohol, butylated hydroxyl toluene en triclosan bevatten’. (4)

De conclusie van KNUST is: ‘Vanwege de phytoconstituent(s) in neemolie en de gunstige chemische eigenschappen van de zeep, kan het worden gebruikt als zeep voor medische en cosmetische producten. Neemzeep kan helpen de huid te beschermen’.

Zelf neemzeep maken

Je kan neemzeep kopen, maar je kan het ook zelf makkelijk maken. Je bepaalt welke ingrediënten je gebruikt, bijvoorbeeld met tea tree oil, verse aloe vera, verse komkomer,  honing. Of misschien met een helende kleisoort zoals multani mitti.

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indicahttp://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie