fbpx
neem thee maken

Neem thee maken met Neem bladeren

​Hoe maak je Neem thee en hoe vaak kan je Neem thee drinken? Neem thee wordt gemaakt van de bladeren van de neemboom.

Het is een populaire kruidenthee in de Ayurveda. Neem (Azadirachta Indica) wordt traditioneel gebruikt om het bloed te zuiveren, het reinigt de lever, ondersteunt het immuunsysteem.

Het wordt ook vaak gebruikt voor een verscheidenheid van huidirritaties en ontstekingen en om een gezond bloedsuikerspiegel (diabetes) te ondersteunen.

Azadirachta Indica is een zeer krachtig kruid. Het is niet iets wat je drinkt als bijvoorbeeld kamille thee. Het is erg bitter. Vanwege de bittere smaak wordt het aanbevolen als een drank voor vele gezondheidsvoordelen.

Misschien lust je het na een keer drinken niet meer. De meeste mensen genieten van de smaak van een lichtere Neem thee. Hoe langer je de Neem bladeren doorkookt, hoe bitter de thee wordt.

Er is geen specifiek recept voor het maken van deze thee en het erg afhankelijk waar je de thee voor wilt gebruiken.

Hoe maak je Neemthee?

​Er zijn vele manieren om Neem thee te maken. Over het algemeen maak je het zoals elke andere kruiden thee.

• Je kan verse Neem bladeren of gedroogde bladeren gebruiken.
• Gebruik dezelfde hoeveelheid als je zou gebruiken voor het maken van een kopje thee. Een theelepel gedroogd neem blad per kopje thee of 4-6 verse bladeren.
• Giet heet water over de bladeren en laat het ongeveer 5 minuten intrekken.
• Voeg je favoriete zoetstof.

In India zou Neem thee worden voorgeschreven in verschillende sterktes en verschillende hoeveelheden per aandoening.

Voor sommige aandoeningen wordt voorgesteld om 10 gram Neem bladeren per liter water gedurende 20 minuten door te koken. Dat is een zeer sterke dosis.In sommige situaties is juist het drinken van een lichtere thee effectiever dan een zware thee.

​Voordelen Neem thee

Elk lichaam reageert anders op Neem thee. Sommige mensen worden er slaperig of duizelig van. Begin heel voorzichtig, met slechts een beetje en kijk hoe je reageert.

Je kan een lichte thee drinken en een sterke thee om je haar mee te wassen. Dit voorkomt haaruitval. Je kan het ook gebruiken om je gezicht mee te wassen als je last hebt van acne of eczeem Of je kan het gebruiken als mondspoeling.

Vanwege de anti-parasitaire, anti bacteriële eigenschappen, fungeert het als een ontsmettingsmiddel.

Hoe je er ook voor kiest om de thee te maken, vergeet niet dat je planten zullen genieten van de gebruikte Neem bladeren. In plaats van die weg te gooien, doe de gebruikte Neem bladeren op de bodem van de kamerplant. Azadirachta Indica wordt gebruikt als natuurlijke pesticide/insecticide, het wordt opgenomen door de wortels en verhoogt de weerstand van de planten.

​Neem thee bijwerkingen

​Hoe vaak kan je deze thee drinken?

Hier is geen studies naar verricht. Volgens het traditioneel gebruik in India lijkt het erop dat het dagelijks gebruik van deze thee veilig is, hoewel er hier geen onderzoek naar is verricht.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen, zijn er ook bijwerkingen ook. Houd ze in het achterhoofd bij het drinken van Neem thee.

Omdat neem heel erg bitter is, heb je maar heel weinig neemthee nodig om de vele voordelen voor de gezondheid te krijgen. Drink je overmatig veel neemthee dan zijn sommige van de symptomen die u zou kunnen krijgen zijn: braken, diarree en verlies van eetlust. Als u een van deze symptomen krijgt, verminder de hoeveelheid thee die je drinkt. Deze thee is niet geschikt voor kinderen.

Gebruik ook geen thee als je last hebt van maag, lever of nierproblemen.Als je niet zwanger bent of zwanger probeert te worden en verder gezond bent, moet het veilig zijn om milde neem thee te drinken op regelmatige basis.

Als je een aandoening wilt behandelen, raadpleeg een ervaren Ayurvedische arts om u te begeleiden.

In de Ayurveda wordt Azadirachta Indica gebruikt in combinatie met andere kruiden. Ayurvedische remedies zijn een mengsel van verschillende kruiden. De kruiden vullen elkaar aan en houden elkaar in evenwicht.

Omdat Azadirachta Indica bitter en koelend is wordt het meestal gecombineerd met andere kruiden om haar Vata-verzwarende kwaliteiten te compenseren. Azadirachta Indica vermindert overtollige Pitta en Kapha in het systeem.

Neembladeren kan je ook gebruiken om neemhoning te maken, om de bittere smaak te compenseren. Lees hier hoe je zelf kruidengeneesmiddelen kan maken.