fbpx
Neem tandpasta

Neem tandpasta

Neem (Azadirachta indica) is een tropische boom afkomstig uit India. Mensen in India gebruikten sinds eeuwen twijgen van de neemboom in plaats van tandpasta en tandenborstels om gaatjes en verlies van tanden te voorkomen.

In gebieden zonder adequate moderne tandheelkundige zorg, gebruiken Indiase dorpelingen nog steeds neem takjes. Zij gebruiken geen echte tandenborstels en tandpasta, maar ze hebben wel een gezond gebit.

Hoewel meer onderzoek nodig is om te begrijpen hoe Azadirachta indica werkt, maken huidige onderzoeken duidelijk dat het effectief is en dat het de Indiase dorpelingen heeft geholpen bij het behoud van een gezond gebit.

Werkt neem tandpasta?

Nimbidin, azadirachtine en nimbinin zijn de actieve verbindingen aanwezig in Azadirachta indica. Zij zijn verantwoordelijk voor de antibacteriële activiteit.
Deze antibacteriële eigenschappen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan je tanden. Het voorkomt plaque vorming.

De antibacteriële eigenschappen helpen bij het voorkomen van gingivitis.
Ze bestrijden bacteriën die ontsteking van het tandvlees veroorzaken.
Azadirachta indica heeft pijnstillende verbindingen, deze zullen het ongemak van kiespijn verminderen.

Met het minimaliseren van de hoeveelheid bacteriën in de mond helpt het ook gaatjes te voorkomen.
Het zorgt ook voor een frisse adem.
Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het traditioneel gebruik van Azadirachta indica voor het behoud van een gezond gebit.

Evaluation of antiplaque activity of Azadirachta indica leaf extract gel–a 6-week clinical study:
Recent study includes formulation of mucoadhesive dental gel containing Azadirachta indica leaf extract (25 mg/g). A 6-week clinical study was conducted to evaluate the efficacy of neem extract dental gel with commercially available chlorhexidine gluconate (0.2% w/v) mouthwash as positive control. Microbial evaluation of Streptococcus mutans and Lactobacilli species was carried out to determine the total decrease in the salivary bacterial count over a period of treatment using a semi-quantitative four quadrant streaking method.
The results of the study suggested that the dental gel containing neem extract has significantly (P<0.05) reduced the plaque index and bacterial count than that of the control group.

De gebruikers van neem gel toonden het laagste tandplaque niveau, vergeleken met de commerciële mondspoeling met chloorhexidinegluconaat. Azadirachta indica is duidelijk effectiever dan de commerciële mondspoeling.
Als je in een tropisch gebied woont, kun je jouw eigen neem tandenborstel maken.

De kleine takjes worden verkregen uit de jonge, flexibele takken van de boom. Ze worden gesneden in kleine maten van ongeveer 10 tot 15 cm. De zachte schors wordt verwijderd, zodat het takje het tandvlees niet beschadigd.

Kauw elke ochtend en in de avond op het takje. Door het kauwen, zullen de vezels zich scheiden en vormt het takje een borstel. Hiermee kan je je tanden poetsen. Deze tandenborstel is voor eenmalig gebruik. Als je het takje buigt in en U vorm kan je hiermee de tong reinigen.

Lees in het artikel oil pulling waarom een gezond gebit belangrijk is.

Voorzorgsmaatregelen voordat je neem tandpasta gebruikt

Heb je geen takje om je tanden mee te poetsen, gebruik dan neem tandpasta.
Voordat je neem gaat gebruiken, doe eerst een allergietest. Sommige mensen zijn allergisch hiervoor en kunnen huiduitslag vertonen of andere allergische reacties.

Lees de volledige ingrediënten lijst bij het kopen van deze tandpasta.
Er zijn vele soorten tandpasta met chemische ingrediënten waar als extra ingrediënt neem is toegevoegd. Niet elke tandpasta met Azadirachta indica is een natuurlijke tandpasta.

Als je op zoek bent naar een volledige natuurlijke manier om je tandheelkundige gezondheid te verbeteren, kies voor een kruiden tandpasta met neem blad als ingrediënt. Je kan ook eenvoudig zelf neem tandpoeder maken of een tandpasta met Azadirachta indica.

Recept neem tandpasta

Ingrediënten:
• 2 lepels kokosolie 
• 1/2 lepel neempoeder 
• 1/2 lepel soda (optioneel)

Meng de ingrediënten in een kom en doe de pasta in een glazen potje. Met een lepeltje breng je de pasta op je tandenborstel.

Let ook op dat je geen tandpasta maakt met neem olie. Deze olie wordt gebruikt als insecticide, om insecten te bestrijden en voor de huid- en haarverzorging. Het mag niet worden ingenomen en is alleen voor uitwendig gebruikt.

Je kan ook eventueel neem tandpasta kopen.