Neem olie

Neem olie

Neem olie wordt geperst uit de vruchten en pitten van de neemboom (Azadirachta indica), vervolgens wordt het extract gezuiverd. De vruchten van de neemboom lijken een beetje op olijven. De kleur van deze olie varieert van goudgeel, bruin, groen, tot roodachtig.

Het is een dikke, stroperige olie. Het smeltpunt van de olie is ca 23 °C.

Er zijn meer dan 40 actieve bestanddelen in neem olie ontdekt. Dat is ook de reden waarom het vele toepassingen kent. Wetenschappers zijn bezig met het onderzoeken van de bestanddelen die voorkomen in neem. Zo kunnen wij begrijpen waarom deze olie zo goed werkt.

• Azadirachtine is de meest bekende en onderzochte bestanddeel in neem olie. Het staat bekend als afweermiddel tegen insecten.
• Nimbin en nimbidol zijn andere bestanddelen en bezitten ontstekingsremmende antiseptische, antifungale, koortswerende en pijnstillende eigenschappen.
• Natrium nimbinate: bezit zaaddodende en anti-artritis eigenschappen
• Gedunin: schimmelwerende eigenschappen
• Quercetine: antioxidant, anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen
• Salannin: afweermiddel tegen insecten.

Naast de actieve biologische bestanddelen bevat neemolie ook een keur aan vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmatinezuur en grote hoeveelheden vitamines en antioxidanten.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van neemproducten en in het bijzonder neemolie. Vaak zijn de traditionele toepassingen bevestigd en daarom komen er tegenwoordig steeds meer neemproducten, m op de markt.

Maar neem olie stinkt

Niet geraffineerde, pure neem olie heeft een sterke geur. Sommige mensen vinden dat het naar zwavel of knoflook ruikt, terwijl anderen uien ruiken. Wees niet bang voor de stank.

Pure neem olie stinkt, maar de bestanddelen die zorgen voor de vieze stank zijn juist de ingrediënten die de olie zo effectief maken.

Gebruik geen geraffineerde, geurloze olie. Verwijder je de geur, dan verwijder je ook enkele effectieve bestanddelen in de olie.

Je kan de geur maskeren met essentiële oliën, zoals ylang ylang, neroli, rozen olie. Maar puur natuur is veel beter. Je went na een tijdje aan de geur.

Toepassingen neemolie

Het kent vele toepassingen maar wordt vooral gebruikt in
• Huidverzorgingsproducten. (neemzeep, neem zalf tegen eczeem). 80% van de neemolie wordt in India gebruikt om neemzeep te maken.
• En als natuurlijke (veilige) pesticide.
In de Indiase cultuur wordt het al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en als insecticide.

Neem de olie en huidverzorging

Hoewel de geur vrij sterk is, is het een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten dankzij zijn indrukwekkende eigenschappen.

Deze olie is super hydraterend. Dat is de reden waarom het zo goed werkt voor de droge huid. Het is een belangrijk bestanddeel in vocht inbrengende crèmes.

Vanwege zijn antibacteriële, ontstekingsremmende, pijnstillende en antiseptische eigenschappen wordt het met name gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem, acne, psoriasis, schurft, nagelschimmel en schimmelaandoeningen.

Het kalmeert de huid en biedt verlichting bij pijn, jeuk, roodheid en irritaties. Studies hebben aangetoond dat neem schadelijke bacteriën op de huid bestrijdt.

Natuurlijk middel bij haarproblemen of hoofdhuid

Ook wordt de olie gebruikt in shampoos. Het herstelt beschadigd haar en kan zelfs haaruitval voorkomen. Door de sterke biologische activiteit van neemolie zou neemolie de haarwortels versterken en mogelijk zelfs haargroei stimuleren.

Neemolie wordt gebruikt als natuurlijk middel bij de hoofdhuid en haarproblemen, zoals roos, jeuk, luizen en schilferige hoofdhuid.

Door de anti-schimmel eigenschappen is neemolie een veel gebruikt haarmiddel tegen roos. Roos geeft vaak een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid met schilfers.

Ook wordt de olie gebruikt om zeep te maken.

Neem Olie en Insecten

Een ander belangrijk en populair gebruik van deze olie is, als een natuurlijke en veilige insectenspray.
De sterke geur in de olie wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende verbindingen. Deze verbindingen zorgen voor een afstotende werking op tal van muggen en vliegen.

Als je de olie op de huid aanbrengt, zullen muggen en vliegen op een veilige afstand blijven.
De olie is zeer effectief gebleken bij het bestrijden van vele ongedierte.

De olie wordt veel toegepast om planten te beschermen  te beschermen tegen  schimmels & spint, mieren, insecten, mijten en slakken. Neemolie wordt vaak in de biologische landbouw gebruikt.

De stof Azadirachtine en Salanin zorgen ervoor dat insecten een plant, die behandeld is met deze stoffen niet zullen eten. Ze komen liever om van de honger dan dat ze een plant, waar deze stoffen op voor komen, eten.

Azadirachtine verstoort ook de ontwikkelingscyclus dat gaat via embryo, larve, pop naar volwassen insect. De larve kan zich niet ontwikkelen tot pop en sterft uit.

Maar wat zo geweldig is aan het gebruik van deze olie is dat het niet giftig is voor nuttige insecten, of andere dieren (ook niet voor ons).

Neemolie en muggen

Een studie uit 1993 laat zien dat een mengsel van 2% neemolie in 100ml kokosolie, bescherming biedt tegen diverse soorten muggen. In Afrika zijn daarom veel neembomen aangeplant om de lokale bevolking te kunnen beschermen tegen o.a de malaria muggen.

Tegen teken en vlooien

Bij huisdieren wordt neemolie gebruikt als natuurlijke, afwerend middel, om ongedierte, zoals teken en vlooien, uit de vacht van huisdieren te houden. Lees hier hoe je zelf een hondenshampoo kan maken met neemolie.

Om een anti vlooien spray te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

200ml water
2 eetlepels neemolie
Meng de ingrediënten en doe het in een sprayflesje. De huisdieren tijdens het ongedierte seizoen dagelijks licht sprayen en stevig in de vacht masseren en laten opdrogen. Deze zelfgemaakte oplossing is beperkt houdbaar.

Neemboom

De neemboom, ook bekend als Azadirachta indica, Margosaboom, is een boom (of struik) uit de familie Meliaceae. De Neemboom is een heilige boom voor Hindoes en is zeer belangrijk in de Ayurvedische geneeskunde. Het is een snelgroeiende en meestal groenblijvende boom, die gemiddeld vijftien tot twintig meter hoog wordt en in uitzonderlijke gevallen tot veertig meter hoogte kan bereiken. De boom kan tot tweehonderd jaar oud worden.

De takken van de Neemboom worden door honderden miljoenen mensen als natuurlijke tandenborstel gebruikt.

De soort wordt in India gebruikt voor medicinale toepassingen. Hiervoor worden alle delen van de plant (bladeren, bast, pitten en wortels van de Neemboom) gebruikt, maar vooral de neemolie die uit de vruchten geperst wordt.

In de bloei heeft de neemboom, kleine witte bloemetjes. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid komen er groene vruchten tevoorschijn, die lijken op olijven. In de vruchten zit 1 pit, die zeer rijk is aan olie. Uit deze pitten wordt door koude persing onze Neemolie gewonnen. Wat overblijft, na de persing, wordt gebruikt als natuurlijke meststof in de landbouw.

Welke neemolie?

Net zoals er verschillen zijn in de kwaliteit van olijfolie, zo zijn er ook grote verschillen in de kwaliteit van neem olie. Kies voor de koudgeperste olie, want hitte vernietigt de werkzame bestanddelen.

Let ook op dat je niet de geraffineerde variant koopt. Omdat een geraffineerde, reukloze olie een lage concentratie heeft van de werkzame bestanddelen.

Ook hoe de olie is gezuiverd is belangrijk. Er zijn verschillende zuiveringsmethoden. Sommige kunnen sporen van organische oplosmiddelen en petrochemische middelen bevatten. Als je de biologische variant koopt, weet je zeker dat het niet is verontreinigd met oplosmiddelen of petrochemicaliën die zijn gebruikt in het zuiveringsproces.

Kies 100% pure (ook wel rauwe), biologische neem olie. Zoals deze neem olie.

Let op:
Neem olie mag niet intern worden ingenomen.
De olie kan net als andere natuurlijke ingrediënten bij sommige personen imitaties veroorzaken.

Bron
Siddiqui, Salimuzzaman (1945). “Utilization of nim oil and its bitter constituents (nimbidin series) in the pharmaceutical industry”. Journal of Scientific & Industrial Research 4: 5–10.
W. Kraus, “Biologically active ingredients-azadirachtin and other triterpenoids”, in: H. Schutterer (Ed.), The Neem Tree Azadirachta indica A. Juss and Other Meliaceous Plants, Weinheim, New York, 1995, p 35-88
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=neem+oil746