fbpx
Neem olie voor planten

Neem olie voor planten

Indiase boeren hebben al duizenden jaren neem gebruikt om planten en gewassen te beschermen tegen insecten. Neem is het meest krachtige natuurlijke bestrijdingsmiddel, met meer dan 50 natuurlijke insecticide.

Neem werd gebruikt lang vóór de uitvinding van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen, die gekoppeld worden aan kanker en hormoonverstoorders.

Als je neem olie insecticide spray koopt, dan is de kans groot dat het gemaakt is met geraffineerde neemolie. Deze olie heeft een lagere concentratie van Azadirachtine en dit is juist het belangrijkste bestanddeel in neem dat insecten beïnvloedt.

Pure neem olie stinkt heel erg. Sommigen vinden dat het naar knoflook ruikt of pindakaas met uien. Maar dat is juist waarom het zo effectief is. Commerciële neem insecticide olie ruikt dan wel beter dan de pure olie, maar ze zijn minder effectief.

Je kan ook eenvoudig zelf neem olie voor planten maken.

Recept neem olie voor planten

Neem insecticide olie voor planten is eenvoudig te maken en werkt veel beter.

Wat heb je nodig?
1. Water
2. Biologische koudgeperste neem olie (koop niet de geraffineerde variant) 
3. Zeep

Zeep:
Omdat olie niet met water mengt, heb je een emulgator nodig. Als emulgator kan elke (vloeibare) zeep worden gebruikt.

Maar gebruik voor tere plantjes, liever een zeep zonder geur- en kleurstoffen om te voorkomen dat ze schade toebrengen aan deze plantjes. (bijvoorbeeld neemzeep)

Hoeveel neemolie

Dat is afhankelijk van het doel waar je de insecticide olie voor inzet. Wil je neem insecticide olie preventief gebruiken dan heb je ½ % nodig. Gebruik je het om insecten te bestrijden dan kan je tot 2% neem olie gebruiken.

Kijk zelf wat goed werkt en pas zo nodig de hoeveelheden aan. Zoals uitgelegd in het artikel neem insecticide olie, is neem geen snelwerkend gif. Het zal niet onmiddellijk uw insecten doden zoals bij chemische bestrijdingsmiddelen

het geval is, maar het onderbreekt de levenscycli van ongewenste indringers en zorgt ervoor dat insecten je plantjes niet gaan eten. De werkwijze van bescherming varieert en is afhankelijk van het insect.
Heb geduld en wacht minstens 1-2 weken. Spray de plantjes 1 tot 2 keer in de week en niet in de felle zon.

Voor de spray heb je nodig:
1 theelepel biologische neem olie
½ theelepel(vloeibare) zeep
1 liter warm water

Meng eerst het water met de zeep en roer dit goed.
Voeg vervolgens de neemolie hier aan toe.
Vul het mengsel in je spuitfles.
Schud de fles voordat je het gebruikt.
Maak alleen wat je nodig hebt en gebruik de spray binnen 1 uur.
Spray het mengsel vooral op de onderkant van de bladeren, waar de insecten zich verbergen. Spray ook de grond rond de wortels, omdat insecten vaak eitjes leggen in de grond.
Wacht niet tot er insecten op je plantjes verschijnen, maar spray vooral preventief.

Vergeet niet dat neem olie behalve als insecticide olie, ook nog vele andere toepassingen kent. Zo kan je bijvoorbeeld hiermee een zalf tegen droog eczeem maken.