fbpx

Neem olie natuurlijke insecticide

Neem olie wordt gewonnen uit het zaad van de boom Azadirachta indica. Het zaad bevat verschillende biologische actieve bestanddelen. Een van deze bestanddelen is Azadirachtin.

Vooral deze stof is volgens onderzoekers effectief in het bestrijden van meer dan 200 soorten insecten en schimmels. Het kan worden ingezet bij de bestrijding van o.a. plantenetende insecten, luizen, mijten, kevers, bladwespen, schimmels, muggen en vliegen.

Als je het milieu en voedsel wil beschermen tegen chemische pesticides of bestrijdingsmiddelen, kan een natuurlijk alternatief helpen. De meeste niet chemische alternatieven zijn niet effectief.

Help planten met neem insecticide olie

​Neem olie staat bekend als een veilige, niet giftige pesticide voor de tuin. Het is alles wat een tuinman zou willen. Het laat geen gevaarlijke resten in de bodem achter en bestrijdt insecten. Maar klopt dit?

Sommige tuinders betwijfelen het. Ze hebben planten bespoten met neem olie en zagen geen onmiddellijk effect. Waarschijnlijk begrijpen ze niet hoe deze natuurlijke insecticide olie werkt.

Chemische bestrijdingsmiddelen worden in de land en tuinbouw ingezet ter verdelging van insecten. Ook thuis worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen bijvoorbeeld muggen, wespen, vliegen, kakkerlakken, muizen en allerlei ander ongedierte.

De (schadelijke) insecten en ongedierte worden onmiddellijk gedood. Neem olie werkt, maar anders dan chemische bestrijdingsmiddelen. Het doodt niet onmiddellijk.

Deze olie bevat een verscheidenheid aan werkzame stoffen, die de insecten op veel verschillende en fijnzinnige manieren beïnvloeden. Het brengt een verandering teweeg in het gedrag van de insecten. Het is fascinerend hoe deze insecticide olie werkt. 

​Hoe werk neem olie

​Deze natuurlijke insecticide olie doodt niet onmiddellijk de insecten. Neem bevat een stof die ervoor zorgt dat insecten hun eetlust verliezen, zodat ze verhongeren. De insecten zullen bladeren die bespoten zijn met neem olie niet eten.

Een blad bespoten met een chemisch bestrijdingsmiddel zal een insect eten en hij gaat onmiddellijk dood. Een blad bespoten met neem olie zal dat insect niet eten. Hij leeft nog, maar dat is tijdelijk. Uiteindelijk sterft hij van de honger.

Deze natuurlijke insecticide olie is veilig voor nuttige insecten. Omdat nuttige insecten je planten niet eten, zullen ze ook geen schadelijke gevolgen van deze olie ondervinden.Neem werkt op meerdere manieren. Het vermindert ook de vrouwelijke vruchtbaarheid, het remt de voortplanting en voorkomt dat larven zich ontwikkelen. Ze paren niet meer en stoppen met het leggen van eieren.

Uiteraard zullen insecten die niet meer eten en geen eieren meer leggen, niet overleven.Maar dit gebeurt niet onmiddellijk. Geeft het tijd om te werken. Het kan dagen of weken duren voordat deze effecten zich manifesteren.

Neemolie is een veel slimmere manier om insecten te bestrijden in plaats van alles (dus ook de nuttige insecten) te doden. Je moet er wel het geduld voor hebben. Je zou ook preventief de planten kunnen bespuiten met deze natuurlijke insecticide olie.

​Neem olie werkt van binnenuit

​Als je neem olie (niet puur, maar verdund) op de grond giet, zal de plant de olie absorberen. De neem zit nu in het systeem van de plant, ook al is de plant niet bespoten met de olie. Als een insect een hapje neemt van deze plant, zal hij het niet overleven.

Maar dit geldt alleen voor insecten soorten die niet alleen de buitenste laag van de plant eet, omdat de buitenste laag nauwelijks de neem verbindingen bevat. Een kleine bladluis zal daarom geen schade ondervinden, omdat de neem verbindingen te diep liggen in het systeem van de plant.

Sprinkhanen en andere grotere insecten zullen wel snel de schadelijke gevolgen ondervinden.

​Neem olie verstikt insecten

​Niet alle insecten zijn slecht. Sommige zijn juist goed voor planten, omdat ze de insecten eten die je planten eten.

Neem is niet giftig voor nuttige insecten. Maar olie brengt een laagje over de insecten heen en verstikt ze. Dat kan gevaarlijk zijn voor nuttige insecten, zoals bij kleine bijen. Dus wees voorzichtig.

Nuttige insecten zijn het meest actief tijdens de dag. De beste tijd om neem insecticide te gebruiken is heel vroeg in de ochtend, zodat de spray kan drogen voordat de goede insecten actief worden.

Ook een goed moment is het eind van de middag of avond. Zodra de spray is opgedroogd is het niet schadelijk voor uw bijen, lieveheersbeestjes of wespen. Gebruik niet de geraffineerde neem olie. Deze is bijvoorbeeld goed.

​Hoe gebruik je neem olie?

​Sommige planten overleven het niet als ze bespoten worden met neem olie, vooral als de concentratie van deze olie te hoog is. Test eerst een klein oppervlakte en wacht 24 uur om te controleren of het blad enige schade heeft opgelopen.

Als er geen schade is, dan zal de plant niet worden aangetast door deze olie.

Breng neemolie alleen in indirect licht (dus niet in de felle zon) of in de avond om te voorkomen dat bladeren door de hitte zullen verbranden.

Spray een keer in de week de planten om insecten te doden. Zorg ervoor dat de bladeren volledig zijn bedekt. Spuit de stengels en onderzijde van de bladeren ook goed, want dat is waar de meeste insecten zich verbergen.

Spuit ook de grond omdat veel insecten eieren leggen in de grond. De eitjes en larven wil je ook vernietigen.Lees en volg alle aanwijzingen en voorzorgsmaatregelen op het etiket voordat je een insecticide gebruikt.Je kan ook eenvoudig zelf neem insecticide olie voor planten maken.

​Is Neem olie veilig?

​Bij juist gebruik, is het niet giftig.Het is niet giftig voor nuttige insecten, vogels, vissen, of zoogdieren. Dit maakt deze olie zeer veilig te gebruiken als je het goed toegepast.

Omdat het niet giftig is voor zoogdieren, is het een ideaal bestrijdingsmiddel tegen parasieten op huisdieren. Je kan ook neembladeren gebruiken om slaapplaatsen van huisdieren vrij van parasieten te houden.

De EPA (US Environmental Protection Agency,  dit agentschap in de VS is belast met de bescherming van de volksgezondheid en het milieu), geeft aan dat het product algemeen erkend wordt als veilig.

Eventuele restanten op het voedsel zijn aanvaardbaar. Neem is veiliger dan alle andere chemische sprays u binnenkrijgt met conventioneel geteelde producten.T och is het raadzaam om altijd je producten eerst te wassen met schoon drinkwater voor consumptie.

Lees ook wasnoten tegen muggen.

Bron:
http://www.epa.gov/opp00001/chem_search/reg_actions/registration/decision_PC-025006_07-May-12.pdfhttp://www.ipm.ucdavis.edu/TOOLS/PNAI/pnaishow.php?id=53