fbpx
neem huidveroudering

Neemolie huidveroudering

Als je kijkt in de spiegel, wat zie je? Zie je een gloed als je naar jezelf kijk? Die gloed komt uit veel meer dan alleen het aanbrengen van lotions en drankjes aan het oppervlak van je huid.

De huid, het grootste orgaan van het lichaam, is een weerspiegeling van de algehele gezondheid.
Wat kan je doen om je natuurlijke uitstraling te versterken?

Vata, Pitta, Kapa

Begin met het in evenwicht brengen van de dosha die uit balans is.
Als de dosha’s niet in balans zijn, kunnen ze invloed hebben op het lichamelijk systeem, maar de huid is de meest zichtbare.

Wat is een dosha?
• Is er te veel aan vata, dan is de huid droog, dun en ruw.
• Een overmaat aan Pitta blijkt uit een geïrriteerde huid, gevoelig voor warmte uitslag en puistjes.
• En is je huid dik, vettig en zijn je poriën verstopt, dan is dit een teken van overtollig kapha.

Ondersteuning van de dosha’s ondersteunt de gezondheid van je hele wezen. Voor meer specifieke, dosha-gerelateerde richtlijnen, raadpleeg de bijbehorende pagina’s.
Vata tips
Pitta tips
Kapha tips

Neemolie tegen huidveroudering

Als je gevoelig bent voor vata onevenwichtigheid, die zichtbaar is als een droge, dunne, ruwe huid, hydrateer en smeer de huid met Neem olie of Neem blad olie.

Neemolie wordt vaak gebruikt om neemzeep te maken.

Klinisch is aangetoond dat Neem olie goed werkt tegen het verouderingsproces. Hoe?

4 beste Ayurvedische tips tegen huidveroudering

Neemolie is rijk aan vitamine E. Vitamine E is een krachtige natuurlijke antioxidant en daardoor voorkomt het weefselbeschadiging en de vorming van rimpels.

• Neemolie zit vol met omega-6, omega-9-vetzuren, en palmitinezuur. Studies van de Universiteit van Maryland hebben aangetoond dat Neem een belangrijke rol speelt in het herstellen van beschadigde huidcellen. Neem olie herstelt snel en effectief de beschadigde huid en houdt het vrij van rimpels.

• Antimicrobiële en anti- inflammatoire eigenschappen: Herhaaldelijke huidinfecties veroorzaken cellulaire schade, waardoor na enige tijd vroegtijdige veroudering optreedt. Dit is vergelijkbaar met herhaaldelijke beschadiging veroorzaakt door zonnebrand.

De antimicrobiële en anti-inflammatoire eigenschappen van Neem bieden een natuurlijke bescherming en fungeren als een natuurlijke anti-rimpel middel.

• Sterk hydraterend. Neem ondersteunt de natuurlijke elasticiteit van de huid. Net als bij beschadiging van de huid door overmatige blootstelling aan de zon, zal een droge huid leiden tot barstjes en vorming van rimpels.

Neem olie is een zeer effectieve vocht inbrengende crème, waardoor het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid behouden blijft.

Gifstoffen

Belangrijk uitgangspunt voor een goede gezondheid van de huid, is het verwijderen van giftige stoffen en onzuiverheden uit je lichaam.

Hoewel het is beter om deze giftige stoffen in de eerste plaats te voorkomen, kan de blootstelling onvermijdelijk zijn. Hier zijn enkele tips voor het aanpakken van de schadelijke opbouw en stagnatie die kunnen leiden tot verstoring van het evenwicht:

• Regelmatige Ayurvedische zelf-massage (Abhyanga) met warme olie is ook geweldig voor iedereen. Olie smeert en voedt de huid en geeft de kracht aan de omliggende weefsels. Lees hier meer over zelf-massage met olie.
• Vermijd schadelijke stoffen in huidverzorgingsproducten en voeding.
• Voorkom de aanwezigheid van een bijzondere gifstof in het lichaam, ‘ama’. Het is vaak te zien als een vieze, witte laag op de tong.

Ojas

Wat uiteindelijk gloed brengt op de huid, is dat je van binnenuit straalt.
Deze innerlijke gloed komt van gezonde Ojas. Je kunt ojas zien als de maatstaf van perfecte gezondheid.

Het is de essentie van levenskracht en immuniteit. Het geeft dan ‘uitstraling’ van een individu weer.
Ojas is gezond als het fysiek wordt gevoed, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Wanneer je je levendig, sterk en vrij voelt, is je ojas stralend. Dit gebeurt wanneer je leeft in overeenstemming met je doel in dit leven, wat dat ook moge zijn.