fbpx
Neem olie eczeem

Neem olie eczeem

Waarom wordt neem olie gebruikt bij droog eczeem? Neem olie wordt vaak aangeprezen als het middel tegen eczeem, maar het zal je eczeem niet genezen.

Ayurveda gaat er van uit dat eczeem een zichtbaar symptoom is van een dieper liggende kwestie. Het lichaam geeft je aan om enige veranderingen aan te brengen.

Maar dat neemt niet weg, dat neem olie de beste natuurlijke remedie is tegen symptomen voor eczeem. In India heeft bijna ieder huishouden een flesje neem olie. Ze gebruiken neem al duizenden jaren in de Ayurvedische remedies die met succes eczeem en een reeks andere inflammatoire huidaandoeningen behandelen.

Neem olie bij vata (droog) eczeem, een goede combinatie?

Ezeem is inflammatoire huidaandoening. Volgens ayurveda zijn er drie soorten eczeem. De pitta, kapha en vata eczeem. Neem olie is met name geschikt bij vata eczeem, omdat het een droog eczeem is.

De vata dosha bestaat uit de elementen wind en ruimte. Ze hebben de kwaliteiten: droog, kou, ruw. Deze kwaliteiten zie je ook terug in de huid. De vata huid is droog, koud en ruw.

Droogheid: Droge huid, droge ogen, droge lippen. Neemt de vata dosha toe (wind) dan uit dat zich in een gebarsten huid, gebarsten voet, gebarsten lippen etc. Alle huidziekten met droogte zijn te wijten aan vata dosha. De droogte zorgt er ook voor dat de vata huid weinig talg produceert.

Kou: Het element wind zorgt voor droogte en kou. Koude handen en voeten zijn een indicatie van een verhoogde vata dosha in het lichaam. Blootstelling aan wind, kou en droogte verergert de huid.

Ruwheid: is kenmerkend voor vata, zoals ruwe, gebarsten lippen, voeten etc.
Als de vata dosha (wind) in het lichaam toeneemt, kan dat leiden tot vata eczeem. Het leidt tot een droge, schilferige, gebarsten en jeukende huid.

Hoe neemt de vata dosha (wind) toe in het lichaam?

Bijvoorbeeld, koud winderig weer, overmatige bezorgdheid, geen routine en structuur, rauwkost, zorgen voor een toename van de vata dosha. Was je oorspronkelijke vata dosha 60%, dan is dat door overmatige vata emoties/gedrag gestegen tot wel bijvoorbeeld 90%.

Lees hier meer waarom de vata dosha in het lichaam toeneemt en wat je kan doen om weer in balans te komen. En tips om met vata voeding weer in balans te komen.

Vata eczeem ontstaat door overtollig wind (droogte en kou) in het lichaam en is droog.
Dit type eczeem heeft vooral rijke, zware oliën nodig. Olie zorgt voor een intensieve hydratatie van de droge huid.

Behandeling eczeem: hoe kan neem olie helpen bij vata eczeem?

Lees in het artikel over eczeem, de algemene richtlijnen, zoals het vermijden van schadelijke en irriterende stoffen, detoxtips en detoxen.

Maar het belangrijkste bij vata eczeem is de droogheid te vermijden. Het is het belangrijkste probleem bij een vata eczeem. Als de droogheid zich voortzet, leidt dit tot intense, pijnlijke jeuk, gevolgd door barsten en roodheid in de huid.

Waarom is neemolie zo goed bij een vata eczeem?

Neem olie voorkomt dat de huid uitdroogt. Het is een niet drogende olie, dat wil zeggen dat het een vettig laagje op de huid achterlaat. Het voorkomt hierdoor vochtverlies en verdere uitdroging. Door de verzachtende werking wordt neem olie speciaal aanbevolen voor de droge huid.

Neem olie is een sterke pijnstiller( analgeticum). Vooral als je intense pijnlijke jeuk hebt, geeft het snel verlichting.
Neem bevat grote hoeveelheden vitamine C en E, aminozuren, essentiële vetzuren en antioxidanten en werkt goed bij het genezen van de droge, beschadigde huid.

Omdat de huid aangetast door eczeem, een grote kans heeft om met bacteriën geïnfecteerd te raken, wordt de huid tijdelijk behandeld met een antibiotica zalf. In ernstige gevallen is een kuur met antibiotica nodig.

Neem bevat de bestanddelen azadirachtine en nimbin, die antibacteriële eigenschappen bezitten. Neem bestrijdt de bacteriële infecties bij eczeem, maar zal in tegenstelling tot antibiotica, geen resistentie in bacteriën bevorderen.

Neem is een krachtige ontstekingsremmer. De twee belangrijkste ontstekingsremmende stoffen zijn nimbin en nimbidin. Zij bezitten ontstekingsremmende eigenschappen, die vergelijkbaar zijn met niet-steroïden en steroïden geneesmiddelen.
Neem olie is chemisch vrij, een effectief en veilig natuurlijk middel die verlichting kan geven bij de symptomen van eczeem.

Hoe gebruik je neemolie bij vata eczeem

Vooral bij droog eczeem, is het belangrijk om zeep te vermijden. Zeep droogt de huid uit. Gebruik liever een ayurvedisch bad poeder of wasnoten om chemische zeep te vervangen, of gebruik een milde zacht neemzeep.
Gebruik meteen na het douchen de neem olie  op de vochtige huid, om uitdroging tegen te gaan.

Behalve neemolie is het ook raadzaam om neem bladeren te gebruiken. In de Ayurveda worden neembladeren  gebruikt om huidaandoeningen als ezeem te behandelen.

Ook een kopje thee gemaakt van verse of gedroogde bladeren kan je gebruiken.
Gebruik dit niet langer dan 1-3 maanden en raadpleeg altijd eerst een ayurvedische arts als je kruiden medicinaal wilt gebruiken.

Neem olie is heel krachtig. Als het puur wordt gebruikt, zou het bij bij sommige mensen irritaties kunnen veroorzaken. Meng het dan met sesamolie als je irritaties ervaart. Hier een recept om zelf een zalf tegen droog eczeem te maken.

Bij vata eczeem is het belangrijk dat de huid dagelijks wordt gehydrateerd met neem olie. Maar ook als je geen eczeem hebt, is het raadzaam om neem olie een paar keer in de week te gebruiken, om barsten en jeuk te voorkomen. Vooral vata typen zijn gebaat bij deze olie.

Let op bij het kopen van neem olie dat het geen bewerkingen heeft ondergaan, niet geraffineerd is en geen oplosmiddelen bevatten. Rauwe, koudgeperste neem olie stinkt heel erg, maar het werkt.  Na het aanbrengen van de olie verdwijnt de geur en je went er ook aan.