fbpx
neem, de natuurlijke bloedzuiveraar

Neem, de natuurlijke bloedzuiveraar

​​Is neem (Azadiracta indica of niem) een natuurlijke bloed reiniger en hoe kan je neem gebruiken om je bloed te reinigen?

Het is altijd de perfecte tijd om je lichaam te ontdoen van toxines (ama), overmatig afval en zwaarmoedigheid.

Vermoeidheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan energie, hormonale onevenwichtigheden of huidaandoeningen, kunnen tekens zijn dat je bloed vol zit met gifstoffen.

Schoon bloed is van belang om de cellen in goede conditie te houden.

Wanneer gif- en afvalstoffen opstapelen, stromen deze gifstoffen door de bloedbaan in een poging het lichaam via de huid te verlaten. Dit uit zich bij sommige mensen in acne, eczeem of psoriasis.

Bloedreinigers helpen acne te voorkomen, zegt de dermatoloog Dr Shefali Trasi Nerurkar. Als er een overmaat is aan accumulatie van toxines en onzuiverheden in ons lichaam is, kan volgens haar het nier-, lever- en lymfatisch systeem de toxinen niet spoelen. Dit resulteert in diverse gezondheidsproblemen.

Waarom je bloed zuiveren?

​Zoals de kruidenkenner, Rosemary Gladstar het verwoord:

‘Het bloed dat door onze lichamen stroomt, lijkt op de rivieren die de aarde voeden. Die rivieren die schoon en ongerept stromen, schitteren van het leven. Ze voeden de aarde.

Rivieren die door de steden stromen, worden traag en dik als gevolg van de chemicaliën, toxines en milieuafval. De wateren die ooit leven brachten, raken vergiftigd, net als een menselijk systeem dat met toxines wordt overspoeld. “

​Maar hoe komen die giftige stoffen in ons lichaam?

​De lever en nieren zijn organen die verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van je bloed van gifstoffen.

Dit natuurlijke reinigingsproces wordt verstoord door:
• Schadelijke chemicaliën in cosmetica en huishoudelijke schoonmakers.
• Luchtvervuiling, gechloreerd water, sigarettenrook.
• Bewerkt voedsel (e nummers die schadelijk zijn)
• Buitensporig alcoholgebruik
• Voedingsmiddelen met groeihormonen, residuen van bestrijdingsmiddelen

Je lever is niet volledig in staat die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen snel en effectief af te voeren. De lever filtert je bloed 24 uur per dag. Door de lever te versterken, kunnen we de kwaliteit van het bloed verbeteren.

Neem, is het een natuurlijke bloedzuiveraar?

​Er zijn veel kruiden die ongelooflijk ontgiftend zijn en helpen om de lever en de nieren te ondersteunen bij het verwijderen van afval uit het lichaam.

De meeste bloed zuiverende kruiden hebben een voedend element en een dominant bitter principe die de acties van de lever, spijsverteringssappen en gal secretie bevorderen.

Neem of Azadirachta wordt in India gewaardeerd om zijn sterke interne en externe reinigingseigenschappen.

Het wordt veel gebruikt in ayurvedische geneeskunde om de vertering te verbeteren en de lever te ontgiften.Studies van Dr. Sai Ram, bijvoorbeeld, gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology (200), en die van DR. A. Vanka gepubliceerd in het Indiase tijdschrift Dental Research (2001), laten zien dat de neembladeren sterke reinigende en innerlijke zuiverende eigenschappen bezit.

Het is een zachte en veilige natuurlijke detoxifier en bloedzuiveraar die eeuwenlang door Indiërs gebruikt wordt als kruidentherapie voor verschillende aandoeningen.

Historisch is het een bekende behandeling voor spijsverteringsklachten, het stimuleert de galoproductie.

Het is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen en is een voedzame bittere kruid, dat een gezond immuunrespons stimuleert.

Neem komt vaak voor in natuurlijke tandheelkundige producten vanwege zijn antibacteriële, antifungale, antivirale en antiseptische eigenschappen, waardoor het een geweldige aanvulling vormt op elke ontgiftingsregeling.

​Hoe gebruik je bittere kruiden

​De meeste reinigende, bittere kruiden worden over het algemeen niet aanbevolen voor langdurig gebruik. Ze kunnen echter worden opgenomen voor kortere perioden tot maximaal enkele maanden dagelijks gebruik, afhankelijk van de unieke individuele gezondheidsproblemen van de persoon. Vaak worden ze gecombineerd met andere kruiden voor een evenwichtige werking.

•    Thee: Een van mijn favoriete manieren om neem te gebruiken is als thee. Wees creatief en voeg andere kruiden en specerijen voor de smaak en betere assimilatie. (Neem thee maken)

•    Tincturen, Kruidenpoeders, capsules en kruidensiropen: Tincturen zijn altijd een snelle en makkelijke manier om je reinigende kruiden te nemen. Dit proces omvat de infusie van het kruid in een alcoholoplossing, die soms niet aanbevolen wordt voor alcoholische levergevoeligheden.

•    Sommige mensen gebruiken vanwege het gemak, hun kruiden als poeder of in capsule of tabletvorm . Deze poeders kunnen nog steeds vrij effectief zijn. Ook zou je een kruidensiroop kunnen maken van neem.

​Voorzorgsmaatregelen

​Gebruik neem niet als je zwanger bent, zwanger probeert te worden of als je borstvoeding geeft. Raadpleeg altijd een (ayurvedische) arts of zorgverlener voordat je kruiden gebruikt en bij het gebruik van voorgeschreven medicijnen.

lees hier meer over de veiligheid van het gebruik van neem.

Bron:

http://lifespa.com/ayurvedic-supplement-facts/neem/Natural stomach care by Anil Minocha, M.D. with David Carroll, Treating and preventing Digestive Disorders with the best of easteren and western helaing therapies. http://www.thehealthsite.com/beauty/do-blood-purifiers-help-clear-and-prevent-acne-beauty-query-bs1115/
http://www.gezondheid.me/alternatiefmedicijn/1003092899.html