fbpx

Neem masker tegen puistjes

​Acne wordt gevormd door overtollige olie en dode huidcellen die de poriën verstoppen. Dit is een goede omgeving voor de groei van bacteriën. Zij veroorzaken een infectie. Lees in het artikel ‘wat te doen tegen acne meer hierover.

Het kan jouw gezicht ontsieren. Helaas, het is niet iets wat je gewoon kan weg wensen.Het belangrijkste is om niet op te geven. Zelfs wanneer je al een tijd last hebt van deze huidaandoening en van alles al hebt geprobeerd. Ayurveda biedt bruikbare tips en huismiddeltjes tegen acne. Probeer ook neem zeep tegen acne.

Een van de belangrijkste ayurvedische remedies voor acne en puistjes is neem (Azadirachta indica).

Bekend om zijn krachtige antibacteriële eigenschap, wordt het gebruikt in vele vormen tegen huid infecties, huiduitslag, eczeem, puistjes en acne.Het wordt zelfs gebruikt tegen haaruitval, om de haargroei te stimuleren en tegen tandproblemen.

​Chemische behandelingen

​Acne is de droom van elk farmaceutisch bedrijf. Miljoenen mensen kopen allerlei middeltjes bij de apotheek om deze lelijke, rode en soms met pus gevulde puistjes te bedekken of te behandelen.

Bij ernstige gevallen gaat men naar de arts die farmaceutische geneesmiddelen voorschrijft. Hieronder is een lijst van de meest voorkomende medicijnen die worden voorgeschreven.

Benzoylperoxide komt voor in veel huidverzorgingsproducten. Het werkt door het aanvallen en doden van de bacteriën. Bekend van benzoylperoxide is dat het de huid sterk uitdroogt. Het staat ook bekend om zijn blekende werking. Als je het gebruikt kan je ook beter de zon vermijden, het kan de huid verbranden.

Salicylic zuur is veiliger te gebruiken dan benzoyl peroxide, omdat het minder irriterend is voor de huid. Het staat erom bekend om zijn exfoliërende werking, het verwijdert de dode huidcellen van de huid, waardoor de poriën kunnen ontstoppen.

Clindamycine doodt de bacteriën. Het kan leiden tot een droge huid of roodheid, dus wees voorzichtig met deze behandeling.

Medicijnen worden voorgeschreven om de hoeveelheid olie uit de talgklieren die de poriën verstoppen te verminderen. Er zijn krachtige antibiotica zoals Accutane. Het is een zeer sterke vorm van medicatie en wordt alleen voorgeschreven voor zeer ernstige gevallen van acne. Het innemen van antibiotica kan op lange termijn complicaties veroorzaken.

Neem zal de oorzaak van acne niet wegnemen

​Als je liever geen agressieve chemicaliën in crèmes met benzoylperoxide, salicylzuur wilt gebruiken probeer een masker tegen puistjes met neem. Dit masker heeft geen bijwerkingen, zoals de geneesmiddelen.

Let wel, met de juiste natuurlijke middelen kun je aan de buitenkant werken, maar ze zullen de oorzaak van je acne niet wegnemen. Pak het probleem bij de bron en je acne zal misschien wel helemaal verdwijnen.

Zorg ervoor dat je de hormonen weer in balans krijgt. Lees hier meer over ‘wat te doen tegen acne’, over de oorzaken van acne. Let bijvoorbeeld op je voedingspatroon. Het is bewezen dat melk en suiker invloed hebben op je hormoonhuishouding.

Behalve je hormonen weer in balans te krijgen is ook een juiste huidbehandeling belangrijk. Door de huid goed schoon te houden voorkom je dat er als gevolg van verontreiniging, ontstekingen en infecties kunnen ontstaan door bacteriën.

​Voordelen neem bij acne

​De dode huidcellen verwijderen op de aangetaste huid en de schadelijke bacteriën onder controle houden zorgt voor een goede behandeling van deze huidaandoening.

Waarom is Azadirachta indica hierbij zo effectief?

Net als medicinale huidverzorgingsproducten bevat het anti bacteriële eigenschappen. In tegenstelling tot synthetische antibiotica, vernietigt het geen nuttige bacteriën en andere micro-organismen die nodig zijn om een optimale gezondheid te behouden.

Medische deskundigen geloven dat het overmatig gebruik van chemische antibiotica bijdraagt tot de afbraak van de functie van het menselijke immuunsysteem. Azadirachta indica biedt een niet-giftig alternatief voor medische geneesmiddelen.

Ook bevat het evenals medicinale huidverzorgingsproducten salicylzuur, maar het veroorzaakt in tegen stelling tot de medicinale middelen geen bijwerking. Het bevat quercetine, wat een belangrijke effect heeft op acne en puistjes. Quercetine vermindert problemen zoals ontsteking en roodheid. Het kalmeert de huid en houdt het koel.

Het  heeft ook antiseptische en anti – inflammatoire eigenschappen, anti-oxidante, antifungale eigenschappen, wat een uitstekende behandeling voor acne mogelijk maakt.De sterke antioxiderende eigenschappen neutraliseert de vrije radicalen en verhoogt het immuunsysteem.

Neem olie heeft voedende eigenschappen vanwege het vetgehalte en hydraterende bestanddelen. Door deze actieve elementen, is het een van de belangrijkste ayurvedische remedies tegen deze huidaandoening.

Een goede reiniging van de huid met neemzeep

​Door de overtollige productie van olie-afscheiding in de olie klieren van de huidweefsel, wordt een goede reiniging geadviseerd voor deze huidaandoening. Gebruik liever olievrije producten om je huid te reinigen.

Gebruik een neem lotion op natuurlijke basis om je huid te reinigen. Een recept van deze lotion volgt nog. Je zou ook een natuurlijke neem zeep kunnen gebruiken. Let op dat niet elke zeep geschikt is. Vermijd  zepen op basis van chemische ingrediënten.

Kijk uit naar een zeep die 10% -20% neem olie bevat. Als de zeep naast de olie ook neem bladeren bevat, des te beter. Deze zeep is mild en hydraterend. Gebruik liever helemaal geen make-up. Gebruik deze neem acne zeep bijvoorbeeld.

Vooral geen make-up om puistjes te bedekken. Ze bevatten schadelijke chemische ingrediënten die het probleem alleen maar verergeren.

​Neem gezichtsmasker tegen puistjes

​Een uitstekende behandeling voor acne is neem bladeren gebruiken. Je kunt hiervoor verse bladeren gebruiken, maar als je die niet ter beschikking hebt kan je ook neem poeder hiervoor gebruiken.

Je kan eenvoudige combinaties maken met neem bladeren. In onderstaand recept gebruik ik neem en kurkuma. Een eenvoudig te maken gezichtsmasker met slechts twee ingrediënten.

(Lees hier ook hoe je een kurkuma masker kunt maken).Bij regelmatig gebruik van dit masker tegen puistjes, zal je merken dat de puistjes voor een groot deel verdwijnen.

Dit gezichtsmasker houdt de huid koel en soepel.Je zult ook merken het donkere vlekken vermindert en de teint verbetert.

Ingrediënten:

• 2 eetlepels neempoeder 
• 2 eetlepels kurkumapoeder 
• Rozenwater

Doe neem poeder en kurkuma in een kom en voeg hier water aan toe. Meng het tot een dikke pasta. Breng de pasta op het gezicht en de hals aan en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Spoel het af met water.

Herhaal dit proces 2-3 keer in de week.

Voor de algemene bescherming voor je huid, zorg ervoor dat je neem elke dag in bad gebruikt. Je kunt het de  bladeren koken in water en het residu mengen met het badwater of je kan gewoon een paar blaadjes enkele minuten weken in het badwater.