fbpx
neem stress

Neem en stress

Is er een veilige en effectieve methode tegen stress, zonder bijwerkingen?

In niem werden meer dan 140 actieve stoffen gevonden maar de onderzoekingen zijn nog steeds in volle gang. Dit verklaart de vele toepassingen van neem, maar kan het ook gebruikt worden tegen stress en angst?

De resultaten van het onderzoek van neem tegen stress worden hieronder beschreven.

Waarom stress?

De omstandigheden van ons leven zijn in zeer korte tijd snel veranderd. Onze stressoren zijn getransformeerd en vermenigvuldigd; ze zijn overal en elke dag:
een hectische ochtend, het verkeer op  weg naar het werk, een boze baas, tijdgevoelige deadlines, lange uren, rekeningen stapelen zich op, uitdagende interpersoonlijke dynamiek, en talloze andere zaken.

Spanning is een vrij universeel element voor de moderne mens en terwijl spanning soms nodig is en ook productief is, weten we dat te veel spanning heel schadelijk kan zijn. Het kan onze gezondheid fysiek, mentaal en emotioneel in gevaar brengen.

Wat zijn de gevolgen

Wanneer we teveel spanning ervaren, worden veel systemen in het lichaam negatief beïnvloed: de spijsvertering en metabolische functie (waaronder onevenwichtigheden in het lichaamsgewicht), het cardiovasculaire systeem, het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel, het voortplantingssysteem en het immuunsysteem.

Teveel spanning heeft ook effect op onze mentale en emotionele toestand en onze relaties. 

Werkt niem bij stress

Als je weet dat je gestrest bent (zelfs af en toe), is er een goede kans dat door het maken van een aantal ondersteunende aanpassingen je hiervan enorm kan profiteren.

Terwijl dieet en levensstijl absoluut belangrijk zijn in het cultiveren van het juiste antwoord, zijn kruiden geweldige manieren om die inspanningen aan te vullen.

Kruiden werden gebruikt door de oude zieners van Ayurveda om het evenwicht van de geest te handhaven in reactie op stressoren en we kunnen diezelfde kruiden gebruiken voor steun in onze drukke moderne leven.

Nieuwe wetenschappelijke studies geven aan dat niem nuttig kan zijn voor het verminderen van angst en spanning. Een experiment werd gedaan op proefdieren om te zien wat de eventuele gevolgen van neem extract hierop had.

Effect on central nervous system:
Varying degrees of central nervous system (CNS) depressant activity in mice was observed with the leaf extract . Fractions of acetone extract of leaf showed significant CNS depressant activity . Leaf extract up to a dose of 200 mg/kg body weight produces significant anxiolytic activity in rats.

Verse bladeren werden verpletterd en de vloeistof werd eruit geperst om een extract te produceren. Het extract werd oraal gegeven aan drie groepen dieren.

• De ene groep kreeg zout water als basis controle.

• De tweede groep kreeg valium.

• En de derde groep kreeg het neem blad extract.

De derde groep werd onderverdeeld in 3 subgroepen die een steeds grotere doses niem extract toegediend kregen.

Het resultaat:

Werd er niem extract toegediend tot 200 mg / kg, dan resulteerde dit in een belangrijke kalmerende activiteit gelijk aan of groter dan valium.

Wil je ook zelf extract maken met neem? Lees in het artikel kruidengeneesmiddelen maken hoe je dat kan maken.

Bij een toediening tot 100 mg / kg neem extract was het anxiolytica effect gelijk aan valium.

Bij een toediening tot 800 mg / kg waren de effecten van neem volledig verdwenen. Neem extracten werken blijkbaar alleen in kleine doses.

De verklaring dat dit niem een anxiolytica (medicijnen die de angst kunnen verminderen) effect heeft, zou komen door het vermogen van dit blad om de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen.

Het vertraagt ook het centrale zenuwstelsel, de bloeddruk, de hartslag en opent de bloedvaten, waardoor het een staat van ontspanning produceert.

Gebrek aan goede nachtrust is een ander factor in het creëren van fysieke en mentale stress. Slaapmiddelen zijn er in overvloed, vele met vervelende bijwerkingen. Azadirachta indica bladextract heeft de mogelijkheid om angst te verminderen, waardoor je mogelijk weer tevreden kan slapen.

Omdat niem goed werkt in kleine hoeveelheden, is het veiliger dan geneesmiddelen die momenteel te verkrijgen zijn voor stress, die veel bijwerkingen veroorzaken.

Let wel op dat dit onderzoek werd verricht op dieren en niet op mensen.
Uiteraard kan je bewezen resultaten verricht op dierproeven niet ook toepassen op mensen.

Vertrouw op je eigen proces

Ayurveda is een holistische en geïndividualiseerde systeem van de geneeskunde. Een langzame, eenvoudige, geleidelijke aanpak van verandering biedt meer ondersteuning dan een overdreven bewuste poging om perfect te zijn.

Alle informatie is alleen om je nieuwsgierigheid te bevredigen. Probeer niet zelf te experimenteren zonder advies van een (ayurvedische) arts. Lees hier meer over de veiligheid van azadirachta indica. Als je zwanger bent, zwanger probeert te worden of als je borstvoeding geeft, gebruik dan geen neem.

Ook interessant:

Bron:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/J157v05n04_05
http://www.ultra-herbneem.com/neem-as-atreatment-for-nervous-disorders/
http://repository.ias.ac.in/5193/1/305.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Stress_%28biology%29
Vasant Lad, The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies (New York: Three Rivers Press, 1998), 260.
http://www.neemfoundation.org/about-neem/neem-and-health/neem-cures/
http://www.rjpbcs.com/pdf/2012_3%281%29/15.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anxiolyse