fbpx

Neem en spijsverteringsproblemen

​Waarom is spijsvertering zo belangrijk en kan neem (ook wel bekend als niem of azadirachta indica genoemd) hierbij helpen.Het is geen toeval dat zowel de traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda, misschien wel de twee oudste systemen van de geneeskunde op de wereld, de spijsvertering als een van de belangrijkste factoren beschouwen die van invloed is op onze gezondheid.

Deze voorlopers van de moderne geneeskunde hebben duizenden jaren van klinische praktijk en observatie, ontdekt dat er een zeer direct verband bestaat tussen een gezonde spijsvertering en je lichamelijke en geestelijke welzijn.

Sommige radicale Ayurvedische artsen gaan zo ver dat ze de aanwezigheid van individuele ziekten niet erkennen. Ze geloven dat alle onevenwichtigheden in het lichaam voortkomen uit problemen met de spijsvertering en verkeerde voeding.

Maar ik eet ongeraffineerde, biologische en onbewerkte voedingsmiddelen

​Natuurlijk, je eet ongeraffineerde, biologische, onbewerkte levensmiddelen om je algehele gezondheid te verbeteren. En toch vind je dat het niet helpt. Je hebt gelijk, dit is slechts de helft van het verhaal.

Zoals je misschien al hebt geraden, de spijsvertering is het andere stuk van de puzzel, net zo belangrijk en toch zijn weinig mensen zich hiervan bewust.

De kwaliteit en de sterkte van je spijsvertering regelt het vermogen van je lichaam om de voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet, goed te absorberen.

Zonder een gezond, goed functionerend spijsverteringskanaal, zal zelfs het beste voedsel weinig effect hebben, omdat je lichaam worstelt met het verwerken van de essentiële voedingsstoffen in je voedsel.

Wanneer je informatie hebt over de verschillende vitaminen en mineralen in het voedsel dat je eet, is het verleidelijk om te denken dat je die allemaal absorbeert. Van de ayurvedische geneeskunde heb ik geleerd dat niet alle voedingsstoffen die we eten door het lichaam worden geabsorbeerd, tenzij onze spijsvertering optimaal werkt.

In geval van problemen met de spijsvertering, wordt de helft (in ernstige situaties, zelfs minder) van wat we consumeren in termen van de werkelijke voedingsstoffen-vitaminen, mineralen, eiwitten (aminozuren) – geassimileerd in onze bloedbaan en gebruikt door ons lichaam.

Slechte spijsvertering

​Als onze spijsvertering niet optimaal functioneert, kunnen we last hebben van acute problemen, zoals een opgeblazen gevoel, wind, brandend maagzuur, misselijkheid, diarree, constipatie etc.

Maar een niet goed functionerende spijsvertering heeft veel meer invloed op je gezondheid. Behalve vele lichamelijke kwalen, heeft het ook invloed op je stemming.

​Hersenen in je buik

​Ons darmstelsel is geen orgaan als een ander. Het heeft een eigen zenuwstelsel.Je bent je misschien niet bewust dat een groot deel van je zenuwstelsel zich bevindt in je darmen, ook wel bekend als het enterale zenuwstelsel of ‘tweede hersenen.’

In het enterale zenuwstelsel zitten 200 miljoen neuronen en heel veel neurotransmitters. Serotonine is bijvoorbeeld een neurotransmitter die zowel in de hersenen als in de darmen voorkomt.

Meer dan 90% van de serotonine in het lichaam wordt geproduceerd in de darm .Een tekort aan serotonine leidt tot de volgende klachten: laag zelfbeeld, slapeloosheid, paniekaanvallen, eetstoornissen, depressie, boosheid, angst, verlegenheid en hunkeren naar zoet en chocola.

Je darmen produceren en reguleren 30 andere neurotransmitters identiek aan neurotransmitters die gevonden worden in de hersenen.Deze worden gebruikt door het centrale zenuwstelsel om je stemming, stress, slaappatronen, mentaal functioneren en een aantal andere essentiële lichaamsprocessen te reguleren.

Zoals u zich kunt voorstellen, heeft een slecht functionerend spijsverteringsstelsel invloed op de werking van deze tweede hersenen en is betrokken bij depressie en andere stemmingsstoornissen, verstoring van het immuunsysteem en vele andere voorkomende ziekten.

Hoewel dit enterale zenuwstelsel duizenden jaren eerder onbekend was voor ayurvedische artsen hebben ze duidelijk erkend dat een slechte spijsvertering van invloed is op de hele mens: mentaal, fysiek en spiritueel.

Hoe werkt het?

​Een van de belangrijkste redenen waarom mensen problemen krijgen met de spijsvertering is gewoon omdat ze niet beschikken over de basiskennis hoe de spijsvertering werkt.

Vertering begint daadwerkelijk in de mond. Door te kauwen meng je het voedsel met speeksel. Het is rijk aan spijsverteringsenzymen. Het breekt het voedsel af nog voordat het onze maag bereikt. (Lees hier meer over in het artikel 12 ayurvedische ​tips hoe je moet eten).

Daarom is dit de eerste stap in het verbeteren van je problemen met de spijsvertering. Kauw grondig, een goed startpunt is minstens 20 keer per hap. Zodra voedsel wordt doorgeslikt, komt het in de maag terecht.

De maag scheidt vervolgens zoutzuur en verscheidene enzymen om het eten verder te verteren en af te breken.  Dit is een ander kritiek moment waarop problemen met de spijsvertering vaak ontstaan.

​Er brandt een vuur in je maag

spijsverteringsvuur agni

​In Ayurveda, wordt de spijsvertering vergeleken met een brand (agni). Deze metafoor is fantastisch. Om hout effectief te verbranden door vuur, moet de vlam stevig en helder branden.

Een klein vuurtje, zal het hout niet goed verbranden. Het hout zal een beetje verkoold rond de randen zijn, maar er zal zeker geen afbraak optreden.

spijsverteringsvuur groot

Het is hetzelfde met onze spijsvertering. Denk na over je spijsvertering als een kleine brand in je maag. Om voedsel af te breken, te absorberen en te assimileren, moet het vuur stevig en helder branden. Als het een stevige brand is, weet je dat het voedsel goed verteerd zal worden.

Wat gebeurt er als je water op vuur gooit?

spijsverteringsvuur water

Doordat velen van ons de gewoonte hebben om te drinken tijdens het eten, zal het spijsverteringsvuur doven. Het voedsel wordt dan slecht verteert.

Terwijl het drinken van enkele slokken water bij de maaltijd onschadelijk is, zullen grote hoeveelheden de concentratie en doeltreffendheid van het zoutzuur-enzymmengsel verdunnen, wat leidt tot spijsverteringsproblemen. Het voedsel wordt niet goed afgebroken.

Daarom raden veel Ayurvedische artsen aan om maximaal 2 uur na een maaltijd niet te drinken. Maar een redelijke termijn is ten minste 30 minuten tot een uur. Nogmaals, een paar slokjes drinken tijdens het eten is meestal geen probleem.

​Wat dooft het vuur verder?

​• Koud water en koude gerechten doven het spijsverteringsvuur. Drink bij voorkeur water bij kamertemperatuur of liever warm water. Eet warm (of kamertemperatuur), nooit direct uit de koelkast.

• Als je een paar druppels water gooit op een vlam, wat gebeurt er? Het trilt een beetje en blijft branden. Als je een emmer water gooit op een vuurtje dan dooft het. Gebruik deze analogie om te begrijpen waarom het belangrijk is om slokjes water te drinken in plaats van een groot glas water in een keer. Sip geleidelijk gedurende de dag slokjes (warm) water.

Lees hier meer tips over een goed werkende spijsvertering.

​Hoe wakker je het vuurtje verder aan?

Ghee, is geklaarde boter en wordt erg gewaardeerd in de Ayurvedische geneeskunde. Uit onderzoek is gebleken dat ghee helpt bij problemen met de spijsvertering, want het is buitengewoon rijk aan boterzuur.

Boterzuur werkt kalmerend en vermindert ontsteking in het spijsverteringskanaal. Het balanceert ook de zoutzuur niveaus in de maag, die vaak verstoord zijn bij patiënten met spijsverteringsproblemen. Een extra voordeel is, dat Ghee heerlijk is.

Neem en spijsvertering: Bittere kruiden, zoals neem (azadirachta indica of niem) (deze) worden gebruikt om de spijsvertering te stimuleren.

Ze hebben ontgiftende eigenschappen en stimuleren het spijsverteringsstelsel. De bittere smaak is afkomstig van alkaloïden of glycosiden in het voedsel. Als je het in overmaat gebruikt (wat zeldzaam is, omdat het geen aangename smaak is), kan gas zich ophopen in het spijsverteringsstelsel.

Bittere kruiden hebben een drogende werking in de maag en darmen, hetgeen voordelig is in geval van slechte spijsvertering waar de conditie vaak ‘vochtig en nat’ is.

Bittere kruiden werken goed voor de lever (die vaak aangetast is in geval van digestieve deficiëntie). Ze stimuleren het produceren aan gal, wat essentieel is bij het verteren van vetten en het opruimen van onverteerd voedsel.

De meesten van ons eten onvoldoende bittere groenten. Probeer een aantal creatieve manieren te ontdekken om ze op te nemen in je maaltijd.

Trikatu: Trikatu is de Sanskrietnaam van een Ayurvedisch kruidenmengsel van lange peper, zwarte peper en gember, alle kruiden met het opmerkelijk vermogen om de spijsverering krachtig te stimuleren in het bijzonder de productie van spijsverteringsenzymen en zoutzuur in de maag.

Begin langzaam met zo’n krachtig kruidenmengsel en let goed op hoe je lichaam hierop reageert.

Kook met warme kruiden: Kook met kruiden en specerijen (ze maken je voedsel makkelijker te verteren en te absorberen). Gember is vooral goed voor de spijsvertering, maar anderen zijn zwarte peper, komijn, kurkuma, koriander.

Let op

Experimenteer niet zelf, maar raadpleeg altijd een (ayurvedische) arts voor begeleiding. Gebruik geen neem als je zwanger bent, zwanger probeert te worden of als je borstvoeding geeft.

Bron:
https://www.wellandgood.com/good-advice/9-ayurvedic-secrets-to-great-digestion/
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108479-10-tips-om-spijsvertering-te-verbeteren.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108479-10-tips-om-spijsvertering-te-verbeteren.html
https://www.scientificamerican.com/article/gut-feelings-the-second-brain-in-our-gastrointestinal-systems-excerpt/
http://www.diagnose-me.com/treatment/neem.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259177/