fbpx
neem huidverzorging

Neem en huidverzorging

Neem en huidverzorging. Is Neem goed voor je huid?

Neem olie worden sinds duizenden jaren gebruikt in natuurlijke huidverzorging in India. Het wordt sterk gewaardeerd door de Indiërs om zijn geneeskrachtige waarde en wordt veelvuldig gebruikt in de Ayurvedische behandelingen voor veel huid problemen.

Het neemblad worden vaak over het hoofd gezien in het Westen, maar het is het Neem blad, dat wordt gebruikt in de traditionele ayurvedische geneeskunde om huidaandoeningen te behandelen.

Neem lotions, zeep, zalf, en crèmes kunnen neem-extract in plaats van olie bevatten.

Hieronder de 3 meest voorkomende huidaandoeningen:

1. Droge huid

Omdat Neemolie een hoog gehalte heeft aan belangrijke vetzuren en vitamine E en snel in de buitenste lagen van de huid kan doordringen, is het buitengewoon effectief tegen een droge, ruwe, beschadigde, gebarsten huid.

Stoffen die barstjes in de huid vullen, voorkomen vochtverlies en zorgen voor het herstel van de beschermende barrière.

In tegenstelling tot aardolie gebaseerde moisturizers, herstelt de olie de natuurlijke elasticiteit van de huid. Neemolie wordt ook gebruikt om neemzeep te maken.

2. Is er enig voordeel bij het gebruik van Neem voor acne?

Er verschijnen steeds meer Neem producten tegen acne, zoals Neem zeep, lotion en crème. Vaak wordt ook aangeraden om Neem poeder of Neem thee (gemaakt van Neem bladeren) te gebruiken tegen acne.

Maar werkt het wel?

Het is geen wondermiddel is, maar acne kan met succes worden behandeld met neem.

Maar haal niet meteen een Neem zeep of  poeder of olie in huis. Er is meer aan de hand.

Het is een krachtige antibacteriële kruid en het kan inderdaad zeer behulpzaam zijn tegen acne. Veel mensen geven aan dat ze goede resultaten hebben bij het gebruik ervan.

De schadelijke bacteriën onder controle houden is een van de doelstellingen van een succesvolle behandeling van acne.
• Onderzoeken hebben aangetoond dat alle onderdelen van de neemboom sterk antibacterieel zijn.
• En niet alleen dat, het bevat ook aspirine achtige stoffen die roodheid en ontsteking verminderen.
• Het bevat actieve ingrediënten die zeer vergelijkbaar zijn met de ingrediënten in medische behandeling van acne producten. Je hebt misschien gehoord van acne producten die “salicylzuur” bevatten. Nou, dat is aspirine en Neem bevat ook aspirine achtige stoffen.

Deze eigenschappen zijn de belangrijkste redenen voor het gunstige effect van neem voor acne.

Neem blad is ook een uitstekend exfoliant die in een gezichtsmasker kan worden gebruikt om onzuiverheden uit te trekken en poriën te dichten.

Voordat je besluit om Neem te gebruiken tegen acne, let wel dat acne een complexe medische aandoening is. Iedereen is anders, elk geval van acne is anders, en soms kan het een beetje lastig zijn te achterhalen wat de beste behandeling is.

Dit artikel zal je helpen om je eigen situatie te beoordelen en te beslissen of en hoe je Neem moet gebruiken tegen acne.

3. Neem verzacht Eczeem

Vaak wordt Neem aangeprezen als een effectief kruidenmiddel voor eczeem. Het is effectief, maar het is niet een remedie voor eczeem. Er is echter geen twijfel dat neem de beste natuurlijke remedie is voor eczeem, maar het kan  de oorzaken voor eczeem niet wegnemen.

Vanwege zijn vermogen om de ontsteking te verminderen, kan het zeer rustgevend zijn voor eczeem-patiënten.

De nimbidin en nimbin zijn de twee ontstekingsremmende verbindingen die voorkomen in Neem. Aangetoond is dat deze verbindingen vergelijkbaar met niet-steroïden en steroïdale geneesmiddelen.
Het bevat ook Quercetin, die bekend staat als een verbinding die het lichaam ondersteunt in reactie op ontsteking door remming van zowel de productie en afgifte van histamine en andere irriterende stoffen.

Het zijn de verzachtende middelen die dermatologen aanraden voor eczeem.

Welke Neem producten zijn geschikt tegen eczeem?

Neem zeep: Gebruik liever geen zeep als reinigingsmiddel, omdat zeep de huid uitdroogt. Dat geldt ook voor Neem zeep. Neem zeep is goed te gebruiken tegen andere huidaandoeningen, maar niet tegen eczeem.

Neem zalf: Gebruik liever een zalf gemaakt van neem olie of neem blad tegen droog eczeem.

Neem olie: Deze olie kan je beter niet rechtstreeks gebruiken bij ontstoken eczeem. Als de huid geïrriteerd is, kan het erger worden.

Je zou ook neem olie kunnen mengen met badwater.

Neem bladeren: Maak een sterk kopje thee uit verse of gedroogde neem bladeren en voeg het aan het badwater.

Bron:
Phytother Res. 2004 May;18(5):419-24. Nimbidin suppresses functions of macrophages and neutrophils: relevance to its antiinflammatory mechanisms.
David, S.N. (1978) Effect of neem oil and its constituents on cotton pellet inflammation. Mediscope. 20: 273-274.