fbpx
neem bijwerkingen

Neem bijwerkingen

Neemolie heeft veel voordelen. Maar hoe ziet het met de Neem bijwerkingen? Hoe veilig is het gebruik van Neem, Neem olie, Neem bladeren? Het blijkt dat het gebruik van Neem zeer veilig is, als je rekening houdt met een aantal punten.

Hoe kan je neem veilig gebruiken?

​Voor volwassenen: Neem lijkt bij inname veilig te zijn voor de meeste volwassenen voor kortdurend gebruik. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt gebruikt of gedurende lange tijdsperioden, kan het onveilig zijn. Het zou een negatieve invloed hebben op de nieren en de lever.

Wat is dan de juiste dosering?

De geschikte dosering is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd van de gebruiker, gezondheid en verscheidene andere voorwaarden. Op dit moment is er niet genoeg wetenschappelijke informatie om een passende reeks doses voor Neem te bepalen.

Voor kinderen (jonger dan 18 jaar): Er is geen bewezen veilige of effectieve dosis voor Neem bij kinderen en het gebruik wordt niet aanbevolen.

Ook is Neem olie niet veilig voor kinderen. Ernstige bijwerkingen bij zuigelingen en kleine kinderen kunnen gebeuren binnen een paar uur na inname van neem olie. Deze ernstige bijwerkingen zijn braken, diarree, slaperigheid, bloedziekten, epileptische aanvallen, bewustzijnsverlies, coma, hersenaandoeningen en de dood.

Probeer ook geen koorts of virale ziekten bij kinderen met neem (in welke vorm dan ook) te behandelen. Neem bevat Aspirine-achtige stoffen zoals aspirine en het kan leiden tot Reye syndroom.

​Bijwerkingen en veiligheid van Neem en Neem olie

​Wat zeggen wetenschappelijke studies over bijwerkingen van Neem? Er zijn verschillende kleine studies verricht naar de bijwerkingen van Neem met verschillende resultaten.

Sommige studies suggereren dat Neem met voorzichtigheid moet worden gebruikt, omdat dagelijkse toediening van neem extracten in hoge doses gedurende een langere tijdsperiode negatieve bijwerkingen toonde.

Terwijl in andere studies geen bijwerkingen waren aangetoond van Neem (waaronder Neemolie), zelfs bij gebruik van grote hoeveelheden en over meerdere generaties.

Houd er rekening mee dat de studies zijn uitgevoerd op ratten en niet op mensen. Uiteraard kun je niet, onder geen beding, resultaten van dierproeven toepassen op mensen.

​Hoe veilig is het eten van neem bladeren?

​Er zijn geen gegevens of ervaringen die negatieve bijwerkingen van het gebruik van verse of gedroogde neem bladeren geven.

Houd in gedachten dat natuurlijke producten per definitie niet altijd veilig zijn en elke geneeskrachtige kruid moet met de nodige voorzichtigheid worden ingenomen.

Zorg ervoor dat je relevante aanwijzingen volgt op de etiketten en raadpleeg een (ayurvedische) arts of andere zorgverlener voor gebruik, vooral als je Neem wil gebruiken om een medische aandoening te behandelen.

​Kan je neem olie innemen?

​Nee, Neemzaden en Neem zaadolie mogen niet intern worden gebruikt, omdat zij toxiciteit kunnen veroorzaken – in het bijzonder bij kinderen. Neem olie is uitsluitend voor uitwendig gebruik. Test een klein gebied voor het gebruik van neem olie.

Nee, Neemzaden en Neem zaadolie mogen niet intern worden gebruikt, omdat zij toxiciteit kunnen veroorzaken – in het bijzonder bij kinderen. Neem olie is uitsluitend voor uitwendig gebruik. Test een klein gebied voor het gebruik van neem olie.

​Gebruik het niet als…

​• Je zwanger bent of probeert een kind te verwekken.
• Je borstvoeding geeft.
• Je een orgaantransplantatie zal ondergaan.
• Je een immuunsysteem ziekte hebt, zoals multiple sclerose, lupus erythematosus of andere auto-immuunziekte.
• Diabetes: Neem kan de bloedsuikerwaarde op natuurlijke wijze verlagen.

​Neem en Anticonceptie

​Er is steeds meer belangstelling voor het gebruik van Neem als veilig anticonceptiemiddel. Het onderzoek gericht op Neemolie geeft het sterkste effect. Er is enig bewijs dat Neem schadelijk kan zijn voor sperma. Het zou ook de vruchtbaarheid op andere manieren verminderen.

Als je probeert om zwanger te worden of zwanger bent, vermijd inname van Neem.  Als je zwanger bent kan het een miskraam veroorzaken.

Het uitwendig gebruik van Neem producten, zoals neem zeep, neem crème, neem pasta is veilig. Dat is niet hetzelfde als inname van Neem.

​Bijwerkingen

​Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van Neem tijdens de borstvoeding. Neem geen risico’s en gebruik het liever niet tijdens borstvoeding.

Diabetes: Er zijn aanwijzingen dat neem de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Als u diabetes heeft en Neem gebruikt, controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig. Diabetes medicijnen worden ook gebruikt om bloedsuiker te verlagen. Inname hiervan samen met Neem kan  zorgen voor een te laag bloedsuikerspiegel gehalte. Het kan nodig zijn om de dosering van uw diabetes medicijn aan te passen.

Auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA) of andere aandoeningen: Neem kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem actiever wordt. Dit kan leiden tot verhoging van de symptomen van auto-immuunziekten.

Orgaantransplantatie: Er is bezorgdheid dat Neem de effectiviteit van medicijnen die worden gebruikt om orgaan afstoting te voorkomen, zou verminderen.

Chirurgie: Neem zou kunnen zorgen voor lagere bloedsuikerspiegel. Er is een punt van zorg dat het zou interfereren met de controle van de bloedsuiker tijdens en na de operatie. Stop met het gebruik van Neem minstens 2 weken voor een geplande operatie.

Bron:
•http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-577-neem.aspx?activeingredientid=577&
• http://www.wellness.com/reference/herb/neem-azadirachta-indica/dosing-and-safety
• http://www.neemfoundation.org/
• J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2003;14(4):387-95. Azadirachta indica adversely affects sperm parameters and fructose levels in vas deferens fluid of albino rats.
• A 90-day subchronic toxicity study of neem oil, a Azadirachta indica oil, in mice.
• “Neem (Azadirachta indica).” Natural Standard: Professional Monograph. Online. 11 Oct. 2011. http://naturalstandard.com/databases/herbssupplements/all/neem.asp
Photo by wlcutler