fbpx
neem hoofdluis

Neem beste middel tegen hoofdluizen

Is Neem olie een natuurlijke oplossing tegen hoofdluis? Kan je ook Neem shampoo gebruiken tegen hoofdluis?

Hoofdluizen zijn hardnekkige plagen en de gebruikelijke chemische shampoos hiertegen zijn nogal smerig.

Wil je echt je haar wassen met insecticide? Sommige middelen die je bij de drogist kan kopen of op recept, zijn zo giftig dat je het maar kort kan gebruiken.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, hoofdluizen zijn ook bestand tegen veel van de meeste gebruikte chemicaliën.

Zou het niet geweldig zijn als er een effectieve, natuurlijke huismiddel is tegen hoofdluis?

Hoe gebruik je neem olie tegen hoofdluizen

Van oudsher is in India de werking van neem als insecticide bekend.

Neem olie  behandelt alle problemen van het haar, zoals haaruitval en roos. Het is ook zeer effectief tegen hoofdluis. Onderzoeken hebben de werkzaamheid van neem tegen luis bevestigd.

Neem bevat azadirachtine, een ingrediënt, die de groei en voortplanting van luizen verstoort.

De enige bijwerking van neemolie is dat de geur zeer onaangenaam is en het blijft geruime tijd hangen in het haar. Maar als je neem olie met andere oliën combineert, zal de sterke geur verminderen.

De aanbeveling is om onverdund neem olie te gebruiken tegen luizen. Deze behandeling werkt het beste als je veel hoofdluizen hebt, maar vergeet niet dat de geur  sterk is en het duurt 2 tot 3 dagen voor dat de geur uit het haar gaat.

Hoewel het een zeer rommelige en stinkende aangelegenheid is, is een natuurlijke remedie voor hoofdluis veel beter dan de vervelende chemicaliën.

Je kan ook neemolie mengen met gelijke hoeveelheden van een andere olie. Deze methode kan je gebruiken als de besmetting niet ernstig is.

Wist je dat 80% van de neemolie in India gebruikt wordt om zeep te maken?

Neem bladeren olie ter voorkoming van hoofdluizen

Of neem bladeren olie een huismiddel is tegen hoofdluis is een populaire vraag.

Het is bekend dat neembladeren hoofdluis voorkomt. Hoofdluizen, net als alle andere insecten, hebben een hekel aan de geur van neem olie, en zelfs de geringste hint van neem houdt de hoofdluis weg.

Deze preventie methode met behulp neem bladeren olie is vooral erg handig voor jonge schoolgaande meisjes die makkelijk besmet raken met luizen.

Voordat je begint, verwijder eerst de luizen  met een luizenkam. Het verschil tussen de gewone kam en luizenkam is dat de haren in de luizenkam zeer dicht zijn geplaatst om de luizen uit het haar te verwijderen.

Zorg ervoor dat je een luizenkam koopt met gladde randen, anders zal je de hoofdhuid beschadigen.

Gebruik hierna regelmatig de neem bladeren olie durende enkele weken, om te voorkomen dat je weer luizen krijgt.

Neem shampoo

Maar zou het niet geweldig zijn als je gewoon je haar kon wassen met een neem shampoo en je geen hoofdluizen meer hebt?

Neem shampoo werkt preventief tegen luizen. Maar kan neem shampoo helpen tegen een bestaande hoofdluis besmetting? Dat is een andere vraag. De meeste mensen denken dat het niet kan.

Efficacy of neem seed extract shampoo on head lice of naturally infected humans in Egypt:

Sixty heavily lice-infested male and female children (4-15 years) were selected and subjected to the treatment with a neem seed extract shampoo. Twenty to thirty milliliter of the shampoo were thoroughly mixed with completely wet hair and rubbed in to reach the skin of the scalp. After 5, 10, 15 and 30 min, the shampoo was washed out and the hair basically combed. Head lice were collected and examined. The neem seed extract shampoo proved to be highly effective against all stages of head lice. No obvious differences regarding the efficacy of the shampoo were observed between an exposure time of 10, 15 or 30 min. No side effects, such as skin irritation, burning sensations, or red spots on the scalp, forehead or neck, respectively, were observed.

In januari 2007 hebben Egyptische onderzoekers veelbelovende resultaten gepubliceerd. Neem shampoo kan effectief zijn tegen hoofdluis.

Zestig kinderen, allen zwaar besmet met hoofdluis, werden behandeld met neem shampoo. Het haar werd gewassen met 20-30 ml van deze shampoo. De studie heeft aangetoond dat neem shampoo effectief is tegen alle stadia van luizen.  Er waren geen bijwerkingen, zoals huidirritatie, branderig gevoel, of rode vlekken op de hoofdhuid, voorhoofd of hals waargenomen.

Interpreteer deze studie niet verkeerd. Het betekent niet dat iedere neem shampoo volledig zal helpen tegen een hoofdluis besmetting. Maar het is een veelbelovend studie.

De shampoo die werd gebruikt in de proef bevatte neem-extract. Een neem shampoo kan helpen tegen hoofdluis als het neem zaad olie of neem-extract in een vrij hoge concentratie bevat.

Veel neem shampoos bevatten neem blad of bast extracten en vaak in lage concentratie.