fbpx
neem ayurveda

Neem Ayurveda

Voordat je Azadirachta indica (andere namen; neem, niem, nimba) gaat gebruiken, wil ik je ik iets vertellen over ayurveda. De term die we tegenwoordig zo vaak horen.

Ayurveda is een van de oudste holistische genezingssystemen van de wereld.

Hoewel het woord ‘ayurveda’ erg populair is en je het vaak hoort bij de aankoop van natuurlijke producten of bij een spa, wordt de essentiële kern van ayurveda zelden beoefend.

Ayurveda heeft een holistische benadering waarbij het doel is om het lichaam in evenwicht te brengen en het vergroten van de eigen helende intelligentie.

Het werkelijke doel van ayurveda is niet om de specifieke symptomen te behandelen, maar goede gezondheid te bevorderen door het corrigeren van de onevenwichtigheden van het lichaam. Zodat het delicate evenwicht tussen de geest, lichaam en ziel weer hersteld wordt.

Als bijvoorbeeld iemand met haaruitval zijn hoofdhuid masseert met niemolie, het uit wast en vervolgens niets doet aan zijn ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld, ongezonde voeding eten of roken), verwacht je dan deze persoon op wonderbaarlijke wijze van zijn symptomen afkomt? Natuurlijk niet.

Hetzelfde geldt voor mensen die gevangen zitten in een stressvolle fase van hun leven, of mensen die zich van nature zorgen maken. Slechte voeding, gebrek aan slaap, een ongezonde levensstijl, er zijn veel dingen die je immuunsysteem kunnen verzwakken.

Neem kan helpen, maar dat betekent niet dat het gegarandeerd zal werken. Naast het gebruik van niem zal je ook de noodzakelijke veranderingen in je levensstijl moeten maken. Geef het tijd, want wie op zoek is naar een snelle oplossing, zal zijn geld verspillen.

Lees hier meer waarom kruiden niet werken.

Waar is Neem goed voor?

Het lijkt erop dat deze boom voor alles goed is. Nee, ik maak geen grapje. Lees hieronder verder.

In niem zijn meer dan 140 actieve bestanddelen gevonden, maar de onderzoekingen zijn nog steeds in volle gang. Dit is ook waarom nimba tegen veel aandoeningen werkt. De belangrijkste biologische actieve bestanddelen van Azadirachta indica zijn: azadirachtin, meliantriol, salannin, nimbin en nimbidin.

Het bereik van ziekten die van oudsher met Azadirachta indica worden behandeld, of waar onderzoek wordt gedaan, is enorm:

Aids, kanker, malaria, diabetes, hepatitis, nieraandoeningen, stress, schimmelinfecties, gist infecties, soa’s, allerlei huidziekten, parodontitis, bloedziekten, hart-en vaatziekten, zenuwaandoeningen, allergieën. De lijst gaat maar door.

Deze boom wordt daarom in India beschouwd als de ‘dorpsapotheek’.

Neem in Ayurveda

In de ayurvedische tekst wordt niem beschouwd als de ‘sarva roga nivarini’, d.w.z. het houdt alle ziekten op een afstand.

Elk deel van de niemboom, zoals schors, bast, gom, olie, bladeren, wortels heeft biologische actieve eigenschappen en wordt ook gebruikt in therapeutische preparaten.

Neemblad is een belangrijk ingrediënt in veel ayurvedische remedies. Indiërs weten al duizenden jaren dat het nemen van nimba vele voordelen heeft:

• de zuivering van het bloed maakt het een favoriete natuurlijke ingrediënt.
• als een remedie voor huidproblemen.
• diabetes (het balanceren van de bloedsuikerspiegel).
• het verminderen van vetweefsel, het verhogen van de stofwisseling.
• het doden van parasieten (met inbegrip van Candida).
• Het wordt ook gebruikt tegen malaria en andere insecten.
• Neemtakjes werden gebruikt voor een gezonde mondverzorging. Lees hier over het gebruik van neem tandpasta.

Ayurveda beoefenaars hebben een uitgebreide database van kennis ontwikkeld over een lange periode. Nimba is een van de belangrijkste kruiden, die gebruikt wordt in de Ayurveda en Unani geneeswijze.

Nimba balanceert pitta en kapha doshas.

Neem en wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond wat de Ayurvedische kruidengeneeskunde al duizenden jaren wist. Neem bevat bestanddelen met geneeskrachtige eigenschappen.

Op PubMed kun je zien hoeveel wetenschappelijke artikelen over Azadirachta indica zijn geschreven.  Het is naast kurkuma het meest onderzochte kruid van de Ayurveda.

Een studie uit 2002: “Biologische activiteiten en geneeskrachtige eigenschappen van Azadirachta indica (Azadirachta indica)”, door Kausik Biswas; Ishita Chattopadhyay; Banerjee, R. K .; Uday Bandyopadhyay, gepubliceerd op 10 juni 2002  geeft een lijst van de eigenschappen van neem:

Hun conclusie

Azadirachta indica heeft de volgende eigenschappen:

Anti-inflammatoir
Antipyretisch
Analgetisch
Immunostimulerend
Hypoglykemisch
Antiulcer
Antifertiliteitswerking
Antimalariawerking,
Antischimmel
Antibacteriële
Antiviraal
Anti carcinogene
Antioxidant
Effecten op het centrale zenuwstelsel.
Zaaddodend.

In het boek Neem: Voordelen voor Volksgezondheid en Milieu, heeft de auteur Auteur Pamela Paterson een samenvatting gemaakt van de wetenschappelijke kant van neem. Het wordt gebruikt tegen meer dan 100 kwalen.

Niembomen tegen erosie, zure bodems

Neem bomen kunnen groeien in zeer marginale gebieden en ze verbeteren de grond.
Ze worden gebruikt voor het bestrijden van erosie in woestijnen. Ze hebben weinig water nodig om te kunnen groeien. In 1987 zijn in Niger niembomen geplant die meer dan 3000 ha akkerland tegen erosie beschermd hebben. 

In Haïti wordt op grote schaal neembomen geplant  in het kader van herbebossing.

Neem bomen kunnen zure bodems weer terug brengen naar neutraal.

Hun wortels breken zelfs door de harde klei grond.

 

Azadirachta indica als pesticide

Langzamerhand wordt erkend dat niemproducten een serieus alternatief ten opzichte van synthetische bestrijdingsmiddelen is. Deze bevatten vaak giftige chloorverbindingen, terwijl neemproducten bestaan uit kool – water- en zuurstof. Deze kunnen in de natuur gemakkelijk afgebroken worden.

Neem zaad olie zit vol met biologische actieve bestanddelen. Vooral azadirachtin is effectief in de bestrijding van meer dan 200 soorten insecten en schimmels. Hierdoor wordt het uitgebreid gebruikt als pesticide, insecticide, fungicide.

Neem is een heel bijzondere insectenverdrijver:

  • Eén van de voordelen van neem olie in de landbouw is dat het niet giftig is voor ons en andere zoogdieren, bijen en zelfs nuttige insecten.
  • Een ander voordeel is dat insecten niet resistent worden, in tegenstelling tot synthetische insecticiden. Boeren moeten dan steeds meer chemicaliën spuiten om insecten in toom te houden. Wanneer je neem olie gebruikt, heb je dat probleem niet. Lees hier hoe je Neem olie als insecticide kan gebruiken.
Ook tegen muggen

Neem kan ook worden gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel.

In Mali werd poeder van de niemzaden gebruikt in broedgebieden van de meest gevaarlijke malariamug (Anopheles gambiae). In de meeste gevallen werd  de muggenpopulatie gehalveerd. In bijna elk dorp in Afrika werden daarom niembomen geplant, waarmee ze toegang krijgen tot een goedkoop en effectief bestrijdingsmiddel tegen malariamuggen.

Neem houdt muggen op een afstand en het is goed voor je huid. Anderzijds DEET, het werkzame bestanddeel in chemische insecten werende middelen, is zeer giftig.

Neem voor de huid

De Antibacteriële en anti schimmel eigenschappen zijn sinds eeuwen bekend. Deze eigenschappen maken Azadirachta indica des te nuttiger voor huid en haar.

Zowel neem zaad olie, neemblad en neemblad olie zijn fantastisch voor de huid:
In Ayurvedische literatuur wordt neem beschouwd als twacha rasayana – een uitstekend kruid voor de huid:

• Het verbetert de algemene gezondheid van de huid en immuniteit, het helpt bij de bestrijding van bacteriële infecties, bij acne, steenpuisten, zweren en andere huidinfecties.
• Ook is het gunstig voor waterpokken
• Het verlicht droge huid.
• Het kalmeert jeuk, roodheid en irritatie.

Azadirachta indica in de vorm van het blad, olie of extract wordt daarom veel gebruikt in shampoo, zeep, zalven, maskers en andere producten.

Een ander voordeel is dat nimba de resistentie bij bacteriën niet bevordert. Neem is een interessant alternatief voor antibiotica  en een die altijd zal werken.

Een van de beste voordelen is dat het een natuurlijk alternatief is voor agressieve chemicaliën en gevaarlijke insecticiden bij de behandeling van aandoeningen zoals: psoriasis, eczeem, schurft, hoofdluis en nog veel meer.

Niemand wil insecticiden, of gebruik maken van corticosteroïden. Azadirachta indica kan vaak hetzelfde werk doen, zelfs beter.

Het grootste voordeel van neem olie en neem blad is dat ze goed zijn voor je algemene gezondheid, de conditie van je huid en lichaam, en je immuunsysteem. Als je ze gebruikt tegen huid- of haarproblemen of om die te voorkomen, je doet jezelf iets goeds.

Neem en haar

Neembladeren olie bevordert glanzend, gezond haar, bestrijdt droogheid, voorkomt vroegtijdig grijs worden en kan zelfs helpen met een aantal vormen van haaruitval.

Neemolie kan ook gebruikt worden als nagel olie. Nooit meer broze nagels en geen schimmel nagels meer.

Niem en voeding

Dr. James Brooks, auteur van ” Ayurvedic Secrets to Longevity and Total Health ” geeft aan dat de Ayurvedische principes van de zes smaken gebruikt kan worden om te analyseren wat er mis is met de westerse dieet.

Hij merkt op dat de gemiddelde fast food slechts drie smaken bevat: zoet, zout en zuur. De hamburger, frieten, cola en ketchup hebben slechts deze drie smaken.

Zoet: het vlees, brood, en cola.
Zout: de frieten zijn zout.
Zuur: de azijn in de ketchup.

Deze smaken zijn allemaal Vata pacificerend. Vata onbalans is heel gebruikelijk in de westerse samenleving als gevolg van het snelle tempo van het leven en de emotionele problemen zoals onzekerheid, angst en leegte.

Volgens Ayurveda, is het belangrijk voor onze genezing dat we alle 6 smaken in onze voeding krijgen. Lees hier meer over ayurveda en voeding.

Neemblad is misschien wel een van de meest bittere kruiden die ik ben tegengekomen in mijn ervaring met Ayurvedische herbology. In feite, zal alleen de geur van dit kruid een bittere smaak in de mond achterlaten.

De bittere smaak (en dus neem) reduceert zowel Kapha als de Pitta dosha.
Helaas, in Europa, ontbreekt in onze standaard dieet de bittere smaak. Daarom kan Neem en andere bittere kruiden een geweldige manier zijn om deze smaak op een dagelijkse basis te krijgen.

Als je meer bittere stoffen in je voeding wil krijgen, zijn er ook andere voedingsmiddelen die de bittere smaak bevatten. Bijvoorbeeld,  boerenkool, bittere meloen (een Indiase groente), bittere kruidenthee, Tikta ghrita (bittere ghee) en bittere kruiden (kurkuma, mosterdzaad, fenegriek (deze), komijn.

Andere bittere kruiden:
Hop 
Triphala
Kurkuma 
Asafoetida 
Paardenbloemwortel 

Niem, een oplossing voor mondiale problemen?

Niet voor niets spreekt men over de neem als de wonderboom. Er is een reden waarom de Amerikaanse National Academy of Sciences een rapport heeft gepubliceerd met de titel ‘Neem – een boom voor het oplossen van mondiale problemen‘.

Let op

De natuur biedt zoveel ongelooflijke planten die bijna alles kunnen behandelen. We hebben alleen tijd nodig om ze allemaal te begrijpen. Jammer dat onze levens zo kort zijn. Maar er zijn tal van supplementen op de markt. Probeer ze een keer.

Hoewel Neem een ongelooflijk helend kruid is, het kan ook gevaarlijk zijn als het wordt gebruikt in de verkeerd context of in verkeerde doseringen. In het algemeen mag het met mate worden gebruikt door mensen met een Vata onbalans.

Neem is ook zo krachtig, dat het alleen mag worden gebruikt in kleine hoeveelheden, bij voorkeur in een gebalanceerde kruiden-formule.

Raadpleeg altijd een (ayurvedische) arts bij gebruik van plantaardige producten. Gebruik neem niet als je zwanger bent, zwanger probeert te worden of borstvoeding geeft.

Lees hier meer over bijwerkingen van Neem.

Photo by Hyougushi