Veilig in de zon zonder schadelijke stoffen en zonder te verbranden? Kies je een chemische zonnebrandcrème, een minerale zonnebrandcrème of een minerale zonnebrand zonder nano deeltjes?
Ah, dat geweldige gevoel van je tenen in de hete zand na zoveel koude maanden. Maar niets ruïneert een mooie dag op het strand als zonnebrand.
Hoewel ik geloof in het belang van voldoende blootstelling aan de zon voor de aanmaak van vitamine D, heb je toch een zonnebrandcrème nodig.
Want wist je dat de meeste rimpels en pigmentvlekken ontstaan door de zon?
Er zijn vandaag de dag zoveel zonnebrandcrèmes op de markt, maar het belangrijkste is of je kiest voor een chemische crème , een natuurlijke minerale zonnebrandcrème of eentje zonder nanodeeltjes.
4 redenen waarom minerale zonnebrand beter is
1. Het fijne van minerale zonnebrand is dat het niet in de huid trekt zoals de chemische variant.
Weet je nog dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en dat het grootste gedeelte van wat je op de huid aanbrengt direct wordt opgenomen en in de bloedbaan terecht komt? Chemische zonnecrèmes werken volgens dit principe. De actieve bestanddelen komen in het lichaam terecht waar ze vervolgens de zonnestralen versnipperen.
Maar sommige van deze werkzame stoffen in chemische crèmes zoals oxybenzone, oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone zijn nogal omstreden. Lees hier meer over de schadelijke ingrediënten in cosmetica.
Als je kiest voor een minerale zonnecrème gemaakt van non-nano actieve bestanddelen, zullen de actieve bestanddelen niet door de huid worden openomen. In plaats daarvan fungeert de crème als een beschermende laag op de bovenste laag van je huid. UV-stralen worden gereflecteerd en verspreid.
2. Minerale zonnecrème biedt onmiddellijke en langdurige bescherming
Omdat de werkzame bestanddelen in de chemische zonnefilters tijd nodig hebben om door de huid opgenomen te worden, moet je meestal 15-20 minuten wachten voordat je in de zon kan.
Minerale zonnebrandbescherming werkt direct na het opbrengen op de huid. De minerale crème legt een beschermend laagje op de huid en beschermt direct na het opsmeren. Eén keer smeren is voldoende bij de minerale variant en de crème is daardoor erg zuinig in gebruik. Na het afdrogen is opnieuw smeren wel aan te raden omdat je de crème dan van de huid veegt.
3. Minerale zonnecrème biedt brede bescherming
Terwijl alle chemische zonnefilters de huid beschermen tegen UVB-stralen (die de huid verbranden), bieden sommige geen bescherming tegen de diepere doordringende UVA-stralen.
UVA-stralen worden geassocieerd met vroegtijdige veroudering, iets wat we allemaal graag willen vermijden. Minerale zonnefilters beschermen tegen zowel UVB als UVA-stralen.
4. Minerale zonnebrandcrème is minder irriterend voor de gevoelige huid
Een deel van de actieve ingrediënten die gebruikt worden in chemische zonnefilters veroorzaken allergieën en huidreacties.
Aangezien minerale zonnefilters natuurlijke mineralen bevatten als hun actieve bestanddelen, is de kans op irritatie klein. Zinkoxide, een van de meest populaire minerale zonneschermingrediënten- wordt ook gebruikt in natuurlijke luieruitslag crèmes om de geïrriteerde baby huid te kalmeren.
Welke minerale zonnebrand?
Natuurlijk zijn niet alle minerale zonnefilters hetzelfde gemaakt.
Kies liever een zonnebrandcrème gemaakt van zinkoxide. Zinkoxide blijft op de huid en komt niet in je lichaam terecht. Een nadeel is, dat het een witte waas op de huid achterlaat.
Laat een crème gemaakt van zinkoxide geen witte waas achter, dan is er gebruik gemaakt van nanotechnologie. Deze nanotechnologie staat nogal ter discussie.
Nanodeeltjes hebben als groot voordeel dat ze de werking van de crème verbeteren. Een mogelijk nadeel is dat de Nano deeltjes die niet gecoat worden, in de bloedbaan terechtkomen. Nanodeeltjes van zink oxide zou de kans op huidkanker verhogen.
Recept zonnebrandcrème
40 gram kokosolie
30 gram zoete amandelolie
15 gram bijenwas
15 gram shea butter
5-20 gram zink oxide
Bereiding
Smelt de bijenwas in een pan.
Voeg de shea butter en kokosolie toe.
Roer het mengsel goed
Voeg de zink oxide toe
Giet het mengsel in een schoon potje.
Let op:
Zinkoxide is een heel fijn wit poeder en is verder veilig voor gebruik. Als het wordt ingeademd kan het de luchtwegen irriteren.
Als je zelf zonnebrandcrème wil maken, draag een mondkapje om je mond of neus te beschermen of knoop een doek voor je mond/neus.
Met welke olie niet mengen?
Niet met lijnzaadolie, omdat die olie reageert met zinkoxide waardoor verhitting ontstaat en dit kan gevaarlijk zijn.
Zinkoxide kan verder met elke andere natuurlijke olie gemengd worden om zelf een natuurlijke zonnebrandcrème te maken.
Nanodeeltjes conclusie
Duidelijk is dat minerale crèmes met titanium dioxide en zink oxide de voorkeur genieten boven de chemische zonnebrandcrèmes.
De kritische Amerikaanse organisatie Environmental Working Group schreef dat consumenten die crèmes zonder zink oxide of titanium dioxide gebruikten 20% meer bloot stonden aan UV-A straling.
En de crèmes zonder deze ingrediënten onder andere vier maal zoveel schadelijke, synthetische stoffen bevatten (kankerverwekkend, negatieve invloed op vruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen). (Bron EWG Sunscreen Guide 2012)
Zij hebben geconstateerd dat veel minerale crèmes met titanium dioxide en zink oxide tot de veiligste en effectieve zonnebrandcrèmes behoren. Zij beschermen goed tegen UV-A en UV-B straling. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze stoffen niet of bijna niet worden geabsorbeerd door een gezonde huid.
Bron:
http://www.ewg.org/sunscreen/report/nanoparticles-in-sunscreen/