naan

Naan recept zonder gist: een heerlijk plat broodje

Naan: Indiaas platte brood. Een naan recept zonder gist van mijn moeder.

​Mijn moeder is een expert in het bakken van naan en het is zo lekker. Als je Indiaas heb gegeten in een restaurant, ken je dit gebakken platte brood waarschijnlijk al.

Een curry zonder naan is voor mij niet compleet. Je kan het ook combineren met een romige saus op basis van tomaten, met soep of met wat je zelf lekker vind.

De perfecte Naan is krokant aan de buitenkant, heeft een zachte kern en een vleugje zuurheid. Mijn favoriete naan is met veel knoflook en koriander.

​Naan ook in de supermarkt

​Je kan het tegenwoordig ook in sommige supermarkten kopen. Helaas zitten er veel vervelende ingrediënten (schadelijke E nummers) in de naan die je in de supermarkt koopt.

Hoe los je dat op?

Door het zelf te bakken. Het is makkelijk en kost weinig tijd. Het is een ideaal basisrecept dat je eens zou moeten proberen

De naan die je thuis maakt, verschilt van de naan die je in de supermarkt koopt en kijk hoe krokant ze zijn, dat is culinaire magie op zijn best.

​Zo doe je het.

​Ingrediënten naan

​Naan is eigenlijk een heel eenvoudig brooddeeg: water, bloem, ghee of kokosolie, zout en dat is het zo’n beetje.

Het is een eenvoudig recept voor diegenen die net beginnen met bakken en zich niet klaar voelen om een broodje te maken.

Het is ook een goed idee als je het voor een of twee mensen maakt voor het geval het niet lukt.​

Recept naan zonder gist

Ingrediënten voor het deeg

120 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram yoghurt
20 gram water
flinke snuf zout
​bloem om uit te rollen​

Voor de topping

​2 eetlepels ghee (deze) of gesmolten boter of kokosolie (deze)
4 teentjes fijngehakte knoflook
2 eetlepels verse koriander

Bereiding: Naan met knoflook

• Meng de ghee met de koriander en knoflook en zet aan de kant.
• Meng de yoghurt, het water en het zout door het zelfrijzend bakmeel.
• Kneed het mengsel tot je een stevig deeg hebt. Verdeel het deeg is 2 gelijke delen.
• Bestrooi je aanrechtblad en deegroller met flink wat meel.
• Rol het eerste deegballetje uit in een ovale vorm.
• Verwarm een koekenpan op het fornuis en bak het uitgerolde deegballetje hierin.
• Bestrijk vervolgens de naan met de koriander-knoflook- ghee mengsel.
• Draai het broodje na 3 minuten om en bak de andere kant nog eens 3 minuten.

Eet het zo vers mogelijk. Veel bakplezier en eet smakelijk