fbpx
moringa de multi vitamine

Moringa Oleifera: de natuurlijke Multi Vitamine?

Onderzoekers besteden steeds meer aandacht aan de tropische boom Moringa Oleifera. De boom wordt in het Engels aangeduid als ‘The Miracle Tree’.

Deze tropische boom wordt gezien als de nieuwste superfood. En alle opwinding is begrijpelijk: De bladeren en zaaddozen zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Het wordt daarom beschouwd als een van de meest voedzaamste planten.

De voedingswaarde van Moringa overtreffen die van melk, eieren, bananen, wortelen en spinazie.
In India werd het al duizenden jaren gebruikt, lang voordat het zo hip was. In India, noemen ze Moringa de drumstick boom vanwege zijn lange zaaddozen.

Deze boom staat in India bekend vanwege zijn genezende werking. De bladeren werden eeuwenlang gebruikt als onderdeel van de traditionele geneeskunde en de Ayurvedische geneeswijze associeert het met de genezing of preventie van ongeveer 300 kwalen.

De botanische naam is: ‘Moringa Oleifera’. Alle delen van de boom kunnen worden gebruikt. Zoals: de bladeren, peulen, zaden en olie (uit de zaden), het hout en de schors.

Voor wie is Moringa geschikt?

De Moringa bladeren zijn zeer voedzaam en het is bijzonder voordelig voor mensen die weinig essentiële voedingsstoffen binnen krijgen. Haar potentieel als een goedkope lokale aanvulling in de strijd tegen ondervoeding is veelbelovend. Lees hier waarom:

5 Voordelen Moringa

• Beter dan Soja eiwit
Het bevat de hoogste eiwitverhouding die tot nu toe is geïdentificeerd in een plant. De proteïne in Moringa is kwalitatief vergelijkbaar met die van soja. Voedingswetenschappers dachten eerst dat alleen soja, eiwitten had vergelijkbaar met vlees, zuivel en eieren. Nu hebben ze deze plant aan die zeer korte lijst toegevoegd. Sommigen beschouwen Moringa eiwit beter dan soja-eiwit omdat het geen allergische reacties veroorzaakt.

• Het bevat alle 8 aminozuren die voorkomen in vlees
Het bevat 18 van de 20 aminozuren die essentieel zijn voor het menselijk lichaam, met inbegrip van alle acht essentiële aminozuren die in vleesproducten voorkomen. (Vlees is een luxe en de meeste mensen over de hele wereld kunnen zich geen vlees veroorloven). De drumstick boom is een van de weinige planten die alle acht aminozuren bevat.

De bladeren zitten bomvol met vitaminen, mineralen en meer. Honderd gram van het gedroogd blad Moringa bevat:
9 x meer eiwit dan in yoghurt
10 x meer vitamine A dan in wortelen
15 x meer kalium dan in bananen
17 x meer calcium dan in melk
12 x meer vitamine C dan in sinaasappelen
25 x meer ijzer dan in spinazie

• Antioxidanten
De bladeren zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen, quercetine en chlorogeenzuur. Aangetoond is dat de bladeren sterke antioxidante werking hebben tegen vrije radicalen. Antioxidanten voorkomen oxidatieve schade aan grote biomoleculen en geef significante bescherming tegen oxidatieve schade.

Het zit vol met voedingsstoffen: 90 verschillende voedingsstoffen zijn tot nu toe bekend, met de mogelijkheid om meer voedingsstoffen te identificeren. Als dat nog niet genoeg is, het heeft geen onzuiverheden en er zijn geen bijwerkingen geregistreerd.

Veel humanitaire organisaties, waaronder Trees for Life en de National Science Foundation bevorderen nu het gebruik van ‘the miracle tree’ in arme gebieden om ondervoeding te bestrijden.

Waarom Moringa gebruiken als multi vitamine?

Maar ook in het rijke Westen is het verstandig Moringa te gebruiken. Niet iedereen heeft het door, maar veel mensen hebben een tekort aan noodzakelijke vitamines en mineralen. Dit komt omdat ons voedsel steeds minder voedingswaarde heeft.

Tegenwoordig bevatten de landbouwgronden, zelfs de biologische bewerkte akkers, nog maar heel weinig van de voedingsstoffen, die wij dagelijks nodig hebben [1].

In 1900 bestond tarwe voor negentig procent uit eiwit, tegenwoordig is dat negen procent. Om de voedingsstoffen binnen te krijgen, die vroeger in één snee brood zaten, zouden we nu dus tien sneetjes moeten eten’

In 1958 bevatte honderd gram spinazie 158 milligram ijzer. In 1967 was het ijzergehalte al gedaald naar 27 milligram en in 1973 bevatte spinazie nog maar 2.2 milligram ijzer.

Inmiddels wordt vermoedt, dat het ijzergehalte niet meer dan één milligram per 100 milligram bedraagt.
Een andere reden waarom we steeds minder essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, is het eten van bewerkt voedsel in supermarkten, die vaak schadelijke E-nummers bevatten.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om vitaminen en mineralen binnen te krijgen of als je gewoon je dagelijkse energieniveau wilt aanpakken, probeer Moringa Oleifera poeder.

Je kan ook Moringa poeder als thee gebruiken  waardoor het heel handig is om je dagelijkse dosis van deze plant te krijgen door simpelweg het trekken van een theezakje tijdens je ochtendroutine.

Spreek met je arts voordat je het aan je dieet toevoegt om er zeker van te zijn dat het het beste is voor jou en je specifieke behoeften.

Bron:
Health benefits of Moringa oleifera
http://www.uitdaging.net/gezond/landbouw.html
http://boinnk.nl/71796/schrikbarende-teruggang-van-vitamines-en-mineralen-in-onze-groenten-en-fruit/
http://www.purehealingfoods.com/moringaInfo.php
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/24/moringa-tree-uses.aspx#_edn4
Photo by Hari Prasad Nadig