fbpx
Momordica charantia tegen diabetes

Momordica charantia tegen diabetes

​Momordica charantia, ook wel bittere komkommer is de meest bittere vrucht op aarde. Waarom wordt deze bittere vrucht gebruikt tegen diabetes?

​In de westerse wereld wordt de voorkeur gegeven aan de vriendelijke smaken: zoet, zuur en zout. Te veel van deze smaken in onze voeding kan voor een deel bijdragen aan de stijging van spijsvertering gerelateerde ziekten, diabetes en nog veel meer. De meeste westerlingen hebben een tekort aan bittere stoffen.

Bittere voedingsmiddelen en kruiden hebben vele belangrijke functies in het lichaam, in het bijzonder met betrekking tot de lever, detoxen en spijsvertering.

Volgens de ayurvedische voedingsleer is het beter om alle zes smaken (zoet, zout, zuur, maar ook bitter, wrang en scherp) in je voeding op te nemen.

Waarom momordica charantia tegen diabetes?

​Wanneer een teveel aan één smaak in de voeding een probleem veroorzaakt, wordt de tegengestelde smaak toegevoegd om de onbalans te herstellen. Diabetes is een probleem van een overmaat aan zoetheid. Bittere smaken worden gebruikt om de onbalans te herstellen.

Momordica charantia is de meest bittere vrucht. Het heeft de veel aandacht gekregen vanwege zijn anti-diabetische eigenschappen. Zie de vele onderzoeken op pubmed. Een bittere vrucht klinkt misschien niet lekker, maar in de loop der jaren hebben wetenschappers veel van de traditionele toepassingen van deze bittere plant aangetoond.

In India, zijn de artsen zo zeker over de anti-diabetische effect van bittere komkommer dat ze bittere komkommer vaak voorschrijven aan mensen die lijden aan diabetes.

Andere kruiden die helpen bij diabetes zijn neem en fenegriek.

Wat is momordica charantia

​De vrucht van de Momordica charantia heeft verschillende namen waaronder bittere komkommer, wilde komkommer, balsempeer, karela, sopropo, margose, goya en kugua.

De van oorsprong uit tropisch Azië afkomstige vrucht wordt ook op grote schaal in Oost-Afrika, Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied geplant. Het is een plant die altijd kan groeien, ongeacht het seizoen. In Nederland en België zijn de onrijpe vruchten te koop in tropische winkels.

De vrucht wordt 20 tot 30 cm lang en wordt gebruikt als groente. Het lijkt op een komkommer en heeft een hobbelige en ongelijke huid. De vrucht wordt gegeten als het groen is. Het wordt geel tot oranje als het rijp is en heeft dan heldere rode zaden.Rauw heeft deze groente een onaangename geur en een matig tot zelfs zeer bittere smaak. De naam “Bittere komkommer” duidt hier al op.

Momordica charantia bevat grote hoeveelheden voedingsstoffen en weinig calorieën. Bittere komkommer is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, hoge voedingsvezels, vitamine B1, B2 en B3, C, foliumzuur, zink en fosfor.

Zelfs met alle heilzame voedingsstoffen die het te bieden heeft, laten veel mensen Momordica charantia staan vanwege de bittere smaak. Maar als thee is Momordica charantia goed te doen. Thee kan je zetten van gedroogde Momordica Charantia of van het poeder.

Bittere komkommer kan worden gekookt, geblancheerd, geroerbakt, gefrituurd of gestoofd. De vrucht smaakt minder bitter als deze eerst een half uur tot een paar uur in zout water wordt geweekt om de bittere stoffen (waaronder momordicine) te verwijderen.

In India wordt de vrucht vaak gesneden in kleine groene plakjes en gekookt met kokos en curry pasta.

Wat zegt de wetenschap?

​In de wetenschappelijke literatuur zijn veel planten met een bloed suiker verlagende werking beschreven. Sommige van deze planten zijn als zodanig reeds lang bekend in de traditionele geneeskunde en hun bloed suiker verlagende activiteit is door onderzoek bevestigd. Bijvoorbeeld Neem en Gymnema Sylvestre.

Mormordica charantia wordt in veel traditionele geneeswijzen bij de behandeling van diabetes mellitus gebruikt. In Pubmed kan je veel studies lezen over deze plant.Studies hebben de bloedsuiker verlagend effect van de Momordica charantia aangetoond. De vrucht heeft het vermogen om opname van glucose te verbeteren, insuline afgifte te bevorderen en het effect van insuline te versterken.

Ook hebben studies de hypolipidemische (cholesterolverlagende) effecten van de bittere komkommer aangetoond. [1] [2][3] [4] [5]

Een bestanddeel uit de vrucht, een polypeptide-P, de zogenaamde “plantaardige insuline” toonde zijn insulineachtige activiteit [7]]. D – (+) – trehalose, een ander bestanddeel uit de vrucht bleek α-glucosidase [8] te remmen en vertraagde de vertering en absorptie van koolhydraten.

Orale toediening van Momordica charantia kan leiden tot de uitscheiding van insuline uit pancreatische endocriene β-cellen [9].

De voeding van alcoholische extract van Momordica charantia toonde een verbetering in de eilandjes van Langerhans [10].

Andere toepassingen van Bittere komkommer

​Hypoglykemie (bloed suiker verlagend), antikanker, antivirale, antibacteriële, spijsvertering stimulerend middel.

Momordica charantia wordt ook gebruikt bij de behandeling van virale ziekten zoals mazelen. Ook in vele delen van Azië, wordt aangenomen dat de bittere komkommer nuttig is bij malaria. Studies hebben aangetoond dat het inderdaad anti malariawerking bezit, hoewel de werkzaamheid op mensen nog steeds onderzocht wordt.

De literatuur over de anti-kanker eigenschappen van momordica charantia is vrij uitgebreid. Onderzoek heeft aangetoond dat Momordica charantia werkt tegen borstkanker, prostaat, darm, lever, maag, alsook leukemie en neuroblastoom.

Kruiden werken niet. Lees waarom Momordica Charantia wellicht niet zou kunnen werken.

​Is momordica charantia veilig?

​Als u denkt om Momordica charantia om medische redenen te gebruiken, doe uitgebreid onderzoek en bespreek uw plannen met uw arts. Diabetici moeten natuurlijk rekening houden met het bloed suiker verlagend effect en de bloedglucosespiegel goed in de gaten houden.

Als je al insuline of andere bloed glucoseverlagende medicijnen gebruikt om uw bloedsuikerspiegel te controleren, moet u zich bewust zijn dat kruidengeneesmiddelen mogelijk kunnen reageren met deze geneesmiddelen.

Als zodanig is het verstandig om uw arts vooraf te raadplegen. Momordia charantia is niet geschikt voor kinderen, vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven.

Normale consumptie van de bittere komkommer, die door grote groepen mensen over de hele wereld als groente wordt gegeten, is veilig. Een te grote hoeveelheid kan buikpijn en diarree veroorzaken, de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden en mogelijk de bloedsuikerspiegel te sterk verlagen.

Net als bij de rest van deze site, is deze pagina geen vervanging voor professionele evaluatie en niet een aanbeveling tot zelfmedicatie.

Bron: Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency