fbpx
Momordica charantia kanker

Momordica Charantia, mogelijk succes tegen kanker?

​​De Momordica charantia is een lelijke vrucht. Het ziet eruit als een vreemd gevormde komkommer, met een hobbelige, glanzende, wrattige buitenste schil. Het is niet alleen een lelijke vrucht, maar hij produceert ook een onaangename bittere smaak. Vandaar ook zijn naam ‘bittere komkommer’.

Maar wat de vrucht ontbreekt in uiterlijk en smaak, maakt het goed met zijn genezende krachten. Bijvoorbeeld tal van studies (zie pubmed) hebben het hypoglykemische (bloedsuikerverlagend) effect aangetoond. De bestanddelen die bloedglucose verlagen omvatten een mengsel van saponines genoemd charantins, insuline-achtige peptiden en alkaloïden.

Dit zou voor vele mensen die problemen hebben met bloedsuiker onevenwichtigheden, zoals diabetes, nuttig kunnen zijn. Hoewel verdere onderzoeken nodig zijn. Lees hier meer over in het artikel Momordica charantia tegen diabetes.

Wetenschappers zijn ook enthousiast over recent onderzoek dat aantoont dat deze plant nuttig kan zijn tegen kanker. Maar klopt dit wel?

​Wetenschap en Momordica Charantia tegen kanker

​Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen uit de westerse landen. In 2010 toonden onderzoekers van de Saint Louis Universiteit aan dat bittere meloen effectief was tegen menselijke borstkankercellen en primaire menselijke borstklieren epitheelcellen.

Het kon de proliferatie van kankercellen verminderen en celdood bij borstkanker induceren. Dit onderzoek vond plaatst in vitro.Ratna B. Ray, Ph.D., hoogleraar bij de afdeling Pathologie van Saint Louis University, is ervan overtuigd dat de bittere komkommer extract “kan worden gebruikt als voedingssupplement voor de preventie van borstkanker.” [1]

Ook in studies uitgevoerd op dieren is gebleken dat bittere komkommer ervoor zorgt dat kankercellen afsterven:Deze studie is uitgevoerd door de Universiteit van Colorado. Gedurende zes weken, werd de helft van de muizen per dag gevoed met vijf milligram gevriesdroogde bittere komkommer poeder. De alvleeskliertumoren van de muizen die gevoed waren met bittere komkommer poeder, waren 64 procent kleiner dan de onbehandelde muizen, zonder zichtbare bijwerkingen. [2].

Dit is een enorm resultaat.

• De antikankerwerking van bittermeloen wordt veroorzaakt door de invloed die de vrucht heeft op de aanmaak van gyanylaatcyclase. Het is een enzym dat veel voorkomt in verschillende typen kankercellen.
• Kankercellen sterven af, omdat zij geen glucose kunnen omzetten.
• Verder zou de bittermeloen apoptose (celdood) van kankercellen stimuleren.

Een manier om van de gezondheidsvoordelen te genieten is om bittere komkommer te eten. Veel mensen over de hele wereld smullen van deze bittere vrucht, hoewel het wennen zal zijn voor de mensen die niet gewend zijn aan deze smaak. Lees hier hoe je bittere komkommer kan klaar maken.

Momordica thee is goed te doen. Je zou eventueel ook Momordica charantia poeder  kunnen toevoegen aan uw gerechten.

​Geweldige resultaat, maar

​Deze onderzoeken zijn echter niet bij mensen gedaan. Omdat de onderzoeken gedaan zijn in reageerbuisjes en bij proefdieren, is meer onderzoek uiteraard noodzakelijk.

Vooralsnog kan op basis van deze studies niet geconcludeerd worden dat Momordica charantia ook effect zal hebben bij mensen bij het behandelen van kanker.

​Bijwerkingen

​Zorg ervoor dat u uw arts raadpleeg als je Momordica charantia gaat gebruiken, vooral als je diabetes hebt vanwege het bloedsuiker verlagend effect. Lees hier meer over bijwerkingen van Momordica charantia.

Bron
Bitter melon juice activates cellular energy sensor AMP-activated protein kinase causing apoptotic death of human pancreatic carcinoma cells.
http://www.naturalnews.com/039583_bitter_melon_pancreatic_cancer_cytotoxicity.html#ixzz2mAvAtsQu
Ray R.B., Raychoudhuri A., Steele R., & Nerurkar P. (2010). Bitter melon (Momordica charantia) extract inhibits breast cancer cell proliferation by modulating cell cycle regulatory genes and promotes apoptosis. Cancer Research, 70(5): 1925-1931. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3438. Full text: http://cancerres.aacrjournals.org/content/70/5/1925.long
Photo by Starr Environmental