fbpx
metabolisme versnellen 3 ayurvedische tips

Metabolisme versnellen: 3 stappen ayurvedische tips

Hoe sneller je stofwisseling of metabolisme, hoe meer calorieën je  verbrandt. Wanneer je lichaam besluit je metabolisme te vertragen, draait het allemaal om één ding: overleven. Het gaat er niet om dat je lichaam je leven probeert te verpesten.

Je lichaam neemt een wijs besluit om je metabolisme te vertragen, omdat als je minder eet (bij een dieet of bij voedselschaarste), je lichaam dan kiest voor gezondheid op lange termijn in plaats van overleving op korte termijn.

Door het vertragen van het metabolisme kan je lichaam namelijk langer volhouden met minder voedsel. Het lichaam heeft ook de neiging om vast te houden aan vet als een beschermend mechanisme.

Als dit is wat je ervaart, je meer calorieën wil verbranden, let dan op deze onderstaande gewoonten die je stofwisseling vertragen. Weten welke gewoonten je metabolisme vertragen is de belangrijkste plaats om te beginnen.

Stap 1: Waarom heb je een langzame metabolisme?

Niet genoeg voedsel eten

Wanneer er niet genoeg calorieën binnenkomen, gaat je lichaam over in de honger modus en zal het energie besparen door:
• verlaging van de lichaamstemperatuur (het metabolisme vertragen).
• spijsverteringssappen afzetten (waardoor de spijsvertering zwakker wordt),
• en het vertragen van de schildklierfunctie (resulterend in minder energie).

Dit is een ingebouwde overlevingsreactie van je lichaam, om je te helpen langer met minder voedsel te werken.

En dit is geen slechte zaak. Het is eigenlijk heel goed, want het zal je helpen in leven te blijven in een noodgeval of hongersnood.

Andere oorzaken ….
Als je genoeg calorieën, koolhydraten, voedingsstoffen eet en nog steeds problemen ondervindt, zijn er een paar andere dingen waar je aan kan denken.

Overweeg of een van de volgende situaties van toepassing zou kunnen zijn:

1. Slechte spijsvertering
Een zwakke spijsvertering zorgt voor ama (een bijzondere gifstof in je lichaam). Het zorgt er ook voor dat niet alle voedingsstoffen volledig worden opgenomen door je lichaam, ook al eet je gezond en biologisch.

Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Brandnetelblad 
Paardenbloemwortel 

2. Voedingstekorten:
Vetoplosbare vitaminetekorten komen vaak voor vanwege de populariteit van vetarme voeding, evenals enkele andere veel voorkomende tekorten aan voedingsstoffen.

3. Onvoldoende slaap
Leptine en ghreline zijn hormonen die het energieverbruik en eetlust reguleren. Als je te weinig slaapt, verstoor je deze stofjes.

Je hebt minder leptine in je bloed bij weinig slaap, waardoor je overdag minder snel het gevoel krijgt dat je vol zit. Maar je eetlust wordt tegelijkertijd bevorderd door een toename van het stofje ghreline. Misschien eerder naar bed gaan?

St. janskruid en hop  kunnen helpen bij slapeloosheid.

4. Giftige levensstijl
Teveel aan gifstoffen in je voeding (lees hier meer over schadelijke e-nummers in voeding) en levensstijl belasten je metabolisme verder.

5. Pesticiden
Wetenschappers ontdekten dat mensen die het meest chemische stoffen in pesticiden consumeerden, een vertraagde stofwisseling hadden en meer moeite hadden om gewicht te verliezen.

6. Stress
Het stresshormoon cortisol blokkeert de omzetting van schildklierhormonen, waardoor het metabolisme in de loop van de tijd wordt vertraagd.

Gebruik adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi 
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Astragalus 

7. Ontsteking
Voedselgevoeligheden, voedselallergieën, zijn veel voorkomende oorzaken van ontsteking.

8. Te lang stilzitten
Volgens de ergonomische research manager Carrie Schmitz heeft slechts twintig minuten stilzitten al een vertraagd effect op je stofwisseling. Lees hier meer wat je kan doen tegen lang stilzitten met yoga.

Stap 2: Tijd om je metabolisme te versnellen

Zodra je weet wat de oorzaken zijn die bijdragen aan een trage metabolisme, is het tijd om enkele wijzigingen aan te brengen.

Hoe langer je een trage metabolisme hebt gehad, hoe meer oorzaken je waarschijnlijk zult tegenkomen en hoe langer het duurt om het te keren.

Als de oorzaak niet genoeg voedsel, is het tijd om meer echt voedsel te eten en te stoppen met het tellen van calorieën.

Als de oorzaak voedingstekorten zijn, is het tijd om je spijsvertering te optimaliseren.

Als de oorzaak ama in je lichaam is, is het tijd om te leren welke voedingsmiddelen het gemakkelijkst te verteren zijn en die met je lichaam werken. Wil je weten of je ook ama in je lichaam hebt? Steek in de ochtend je tong uit en kijk in de spiegel of je een witte beslagen tong heb. Dat is ama.

Als de oorzaak stress is of onvoldoende slaap, is het tijd om te zorgen voor meer ontspanning in je leven. Doe bijvoorbeeld aan meditatie of yoga.

Als de oorzaak toxines is, is het tijd om de gifstoffen uit je eten te vermijden en je levensstijl te ontgiften.

Als de oorzaak voorbij is, is het tijd om te zorgen dat je de energiebalans van dag tot dag ondersteunt en voldoende eet.

Stap 3: wees consistent en geduldig

Wees geduldig met je lichaam. Je hebt niet een trage metabolisme van de ene op de andere dag gekregen. Herstel zal daarom ook niet binnen een week of zelfs een paar maanden plaatsvinden.

Begrijp dat je lichaam er alles aan doet om opnieuw in balans te komen.