fbpx
afvallen met ayurveda

Makkelijk afvallen met ayurvedisch persoonlijk dieet voor dosha

​Helpt een persoonlijk dieet om permanent af te vallen? De vraag waarom mensen zo van elkaar verschillen heeft mij altijd geboeid. Waarom heeft de ene persoon moeite met afvallen, terwijl de ander kan eten wat zij wil en toch niet aankomt?

De antwoorden op deze vragen vond ik in Ayurveda, het oudste gezondheidssysteem van de wereld, afkomstig uit India.

Ayurveda is gebaseerd op het concept van bio-individualiteit. Dit houdt in dat elke persoon als gevolg van hun DNA aangeboren verschillen heeft , zodat hun lichamen op verschillende manieren gevoed moeten worden.

Elke lichaamstype heeft een andere benadering nodig om permanent af te vallen.

Makkelijk afvallen met het ayurvedisch dieet voor dosha

​Wat doen we als we niet weten welke lichaamstype we hebben?

Wat doen we als we niet weten welke lichaamstype we hebben?

​Dan schieten we met pijlen in het donker. We blijven verschillende diëten proberen.  We zijn allemaal uniek. Bij de geboorte kregen we elk een uniek geboorten kaartje. Dit is ons DNA.

Zoals geen twee mensen dezelfde vingerafdruk hebben, zijn geen twee mensen identiek. Daarom moeten onze diëten en levensstijl deze veranderingen weerspiegelen. Alhoewel Ayurveda al duizenden jaren hiermee bekend is, beseft de westerse wereld nu pas dat een algemene benadering om af te vallen niet werkt.

De oude ayurvedische benadering wordt ondersteund door modern onderzoek. Wat mij aantrekt in Ayurveda is dat het het de nadruk legt op de biologische verschillen van het individu (vata, pitta en kapha).

Het westen heeft een soortgelijke bevinding van lichaamsvormen. In de westerse benadering zijn er drie hoofdlichamen: Endomorf, mesomorf en ectomorf. Deze lichaamsvormen bepalen hoe we vet opslaan.

Je lichaamstype is iets wat je van nature hebt meegekregen en waar je geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is de aanpak dat het meest geschikt is voor jou lichaamstype.

Er bestaat een directe relatie tussen de soorten mind-body typen in Ayurveda (vata, pitta en kapha) en de lichaamsvormen in de westerse benadering. Deze Indiase wijzen waren echt genieën en zo ver voor hun tijd.

Lichaamstype volgens de westerse benadering?

​Ectomorf: Snelle stofwisseling. Slank, smal en weinig vet. Kleine borsten en billen.

De slanke en magere mensen hebben een ectomorf lichaamstype. Zij zijn van nature mager of het is eenvoudig voor hen om mager te worden. De ectomorf heeft vanwege de snelle stofwisseling moeite om aan te komen.

Mesomorf: Atletisch gebouwd. Zichtbaar gespierd. Van nature sterk. Komt makkelijk aan.

Mensen met een mesomorf lichaamstype hebben van nature een sportieve bouw, maar kunnen ook makkelijk aankomen. Ze kunnen dit vet eenvoudig weer verliezen.

Endomorf: Grote borst en zware billen. Brede heupen en korte hals. Hoog vetpercentage. Komt snel aan. Vindt het moeilijk om vet te verliezen.

De endomorf maar heeft vanwege de trage stofwisseling moeite met het onder controle houden van hun vetpercentage en moet echt hard werken om gewicht te verliezen.

​Overeenkomsten

​Ectodermale = Vata

De ectomorf reageert sterk op impulsen van buitenaf en heeft het vaak koud. Door zijn gestel is hij extra gevoelig voor nerveuze spanningen en loopt hij kans om problemen met zijn spijsvertering te krijgen. Net als een vata persoon.

Vata (wind en ether), die ook het zenuwstelsel regelt. Vata’s zijn slank, hebben een droge huid, gevoelig voor hun omgeving. Als ze uit balans zijn, kunnen ze angstig worden.

Enkele kruiden voor de vata typen

Ben je snel angstig, gebruik dan kamille. Kamille is namelijk kalmerend en rustgevend en helpt dus goed tegen stress.

Ashwagandha bevordert een gezonde, rustgevende slaap ’s. Het wordt beschouwd als een van de beste kruiden voor het kalmeren van vata.

De rustgevende eigenschap van hop wordt in de kruidengeneeskunde ingezet om allerlei geestelijke spanningen te behandelen.

Mesodermale = Pitta

De mesomorf heeft de neiging dominant te zijn. Hij is graag actief en is doelgericht bezig, daadkrachtig, ambitieus en agressief, hij laat zich niet uit het veld slaan door tegenslagen.

Pitta (vuur en water). Ze hebben een sterke werkethiek en eetlust. Ze zijn energiek, dynamisch, intelligent, ordelijk en efficiënt. Als ze uit balans zijn, kunnen ze ongeduldig, oververhit of geagiteerd raken.

Enkele kruiden voor de pitta typen

Aziatische waternavel of Gotu kola is verkoelend en ontspannend, waardoor het een uitstekende tonic is voor pitta. Gotu kola kan je gebruiken in een smoothie, maar je kan er ook een krachtig kruidengeneesmiddel mee maken zoals een tinctuur.

Gebruik een energie booster, zoals moringa. Het wordt vaak toegevoegd aan smoothies, shakes. Het poeder kan eenvoudig op uw maaltijd worden gestrooid om extra voedingswaarde toe te voegen.

Brahmi (deze) wordt van oudsher gebruikt om het intellect te bevorderen, de mentale prestaties te verbeteren en de juiste functie van het zenuwstelsel te ondersteunen.

Endodermale = Kapha

De endomorf is meegaand en is positief ingesteld. Omdat hij prettig in de omgang is en zich openstelt voor anderen zijn mensen op zijn gezelschap gesteld. Verder is hij gesteld op een rustig en harmonieus leven. Zijn reactie is traag en lijkt passief.

Kapha (aarde en water). Kaphas zijn vreedzame, makkelijke, goedaardige mensen. Wanneer ze echter uit balans zijn, kunnen ze gemakkelijk dik, lui, depressief en verkouden worden.  Met het kapha -dieet kun je sneller afvallen.

Enkele kruiden voor de kapha typen:

Triphala (deze) is een goede darmreiniger doordat Triphala het darmstelsel ontdoet van gifstoffen.

Sint Janskruid helpt bij lichte depressie. Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt sint-janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend.

Hoe kan je St. janskruid gebruiken? Maak er bijvoorbeeld een tinctuur van of een ander kruidengeneesmiddel.

Kapha typen hebben stimulerende kruiden nodig om hen op gang te brengen. bijvoorbeeld. De capsaïcine in cayennepepers heeft stofwisseling stimulerende eigenschappen. Het helpt de hoeveelheid warmte te verhogen die je lichaam produceert, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt(1).

Interessant is dat cayennepeper uw honger kan verminderen, waardoor u minder zult eten en u langer vol voelt.

Veel studies laten zien dat de capsaïcine in cayennepeper helpt om honger te verminderen (2, 3, 4).

Hoe dit in zijn werk gaat, is niet helemaal duidelijk, maar een studie toonde aan dat het de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert(5).

Als er teveel kapha in je lichaam is, kun je vaak verkouden raken.  Er zijn veel gerapporteerde voordelen van vlierbessen . Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ze kunnen ook verkoudheids- en griepsymptomen bestrijden.

Van vlierbessen kun je vlierbessensiroop maken. Lees hier hoe hoe krachtige kruidengeneesmiddelen kan maken.

Zwarte vlierbessen extracten en bloem aftreksel hebben aangetoond dat ze de ernst en lengte van influenza verminderen (6).

​Het verschil

​De westerse benadering gaat niet zo diep als de ayurvedische en is meer gebaseerd op spierkracht en prestatie, maar hun ontdekking laat zien dat de westerse wereld het concept van bio-individualiteit begint te begrijpen.

Voor iedere dosha (vata, pitta en kapha) gelden andere adviezen op het gebied van levensstijl, voeding, beweging en ontspanning.

De essentie van het Ayurveda-lichaamstype concept is dat we een specifieke mix hebben van deze 3 energieën in verschillende verhoudingen.

Wanneer deze mix uit balans komt (door bijvoorbeeld verkeerde levensstijl of voedingsdieet), raken we uit balans …… inclusief gewichtstoename. We worden dikker.

En hier komt het meest interessante deel

Om te voorkomen dat er een onbalans bestaat – overgewicht inbegrepen – wordt elk van de drie Ayurveda doshas specifiek behandeld, inclusief de fysieke eigenschappen van je lichaamstype en zelfs je gedrag.

Daarom krijgen twee verschillende mensen met dezelfde symptomen twee verschillende Ayurvedische behandelingen die overeenkomen met hun eigen unieke lichaamstype.Logisch, toch?

​Problemen om gewicht verliezen?

​Heb je problemen om gewicht te verliezen? Dit kan een van de grootste redenen zijn waarom. Een persoonlijk dieet kan voor je de oplossing zijn.

We weten tegenwoordig zo veel over voedsel,  maar toch hebben veel mensen overgewicht met de daaraan gerelateerde problemen.

Hoe verder?

Na verloop van tijd zal Ayurveda een goed beoefende benadering van gezondheid worden en ik denk dat het op een dag net zo populair zal worden als yoga, omdat ze zusterwetenschappen zijn die bedoeld zijn om naast elkaar te worden beoefend.

Bron:
Ayurveda, de leer van de zelfgenezing. Dr. Vasant
Ladhttps://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/152407-lichaam-en-gedrag-basistypes-endomorf-mesomorf-en-ectomorf.html
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/14657-ayurveda-en-de-tri-doshas.html