fbpx
Lavendel zeep maken

Lavendel zeep maken

Het maken van je eigen lavendelzeep is niet alleen leuk, het is ook fijn om als cadeau te geven en het ruikt geweldig.

Deze zelfgemaakte lavendelzeep is echt een traktatie voor je huid. Het zorgt voor hydratatie en vitamines en voedt je huid met lavendelolie. Het is gemakkelijk te maken en vrij van schadelijke chemicaliën. Probeer het vandaag nog.

Wat zijn de huideigenschappen van etherische lavendelolie?

Het kalmeert je humeur, je huid, lichaam en de ziel.
Het belangrijkste kenmerk zijn de krachtige kalmerende vermogens. Lavendel is rustgevend, opbeurend en brengt de geest in balans. Het wordt daarom ook gebruikt tegen angst, slapeloosheid, stress etc.

Het heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit helpt bij het ontsmetten, kalmeren en genezen, bijvoorbeeld bij de behandeling van puisten, snijwonden, brandwonden en blauwe plekken.

Lavendel is antiviraal en antibacterieel.

Het verbetert huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, waardoor ontstekingen en jeuk worden verminderd.

Hoe geef je je zeep een paarse kleur?

Gelukkig zijn er natuurlijke ingrediënten die als kleurstof kunnen worden gebruikt in plaats van chemische kleurstoffen. Voor de paarse kleur in lavendelzeep, gebruik ik Alkanet-wortelpoeder.

Wat is Alkanet Root Poeder?

De naam alkanet komt van Alkanna tinctoria. Dit is een blauwe bloem die groeit in het Middellandse zeegebied. De wortels van deze bloemen zijn donkerrood tot zwart en zijn blauw/rood van binnen.

Alkanet wortelpoeder wordt meestal gebruikt als een natuurlijke kleur met paarse tinten. Alkanet wordt gebruikt voor het verven van lila, lavendel, paars en donker paarsrode tinten.

In het verleden werd het gebruikt als een natuurlijk middel om de kwaliteit van wijnen van slechte kwaliteit te verbeteren, maar het wordt nu vooral gebruikt voor huidverzorging en cosmetica, evenals voor zepen en lippenbalsems.

De wortel is al sinds de oudheid als kleurstof in het Middellandse Zeegebied gebruikt.
In zeep zorgt Alkanet poeder voor een blauwe of paarse kleur, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid kleurstof die je gebruikt en van de hoeveelheid loogoplossing in de zeep.
De kleur die je krijgt is ook afhankelijk van de andere oliën die je gebruikt. Gebruik zoveel mogelijk lichte/wittige oliën voor een mooie paarse kleur.

Je zal merken dat de kleur ook zal veranderen, na uitharden van de zeep .

Lavendel zeep maken

Wanneer voeg je alkanet poeder toe?
Voeg het toe aan de andere oliën en meng het goed voordat je de loogoplossing erbij giet.

Hoeveel?
De richtlijn is ongeveer 1 eetlepel per 224 gram olie.

Lavendel Zeep recept maken volgens de Cold process methode

Hier zijn de ingrediënten die je kan gebruiken voor lavendelzeep:

Natronloog

33,78 gram NaOhH (6% overvet)
95 gram lavendel thee (of gedestilleerd water)

Draag de juiste veiligheidsuitrusting (handschoenen, bril, lange mouwen), meet, giet en roer voorzichtig het loog in de afgekoelde lavendelthee. Laat dit afkoelen tot ongeveer 37-40 graden Celsius.

Oliën
50 gram kokosolie (20%)
175 gram zonnebloemolie (70%)
25 gram Shea Butter (10%)

Extra:
7,75 gram lavendelolie

• Smelt de oliën en laat het afkoelen tot ongeveer 37-40 graden Celsius. Voeg het alkanet poeder aan de warme oliën en meng het goed.
• Voeg het natronloog bij de oliën (zorg ervoor dat ze beiden ongeveer 37-40 graden Celsius zijn) en meng het met een staafmixer tot lichte trace.
• Voeg 7,75 g lavendelolie toe voor de geur en meng het geheel goed.
• Giet in een mal.
• Laat het 2 dagen uitharden en snijd de zeep in bruikbare stukken.