fbpx
kurkuma opgeblazen gevoel verhelpen

Kurkuma opgeblazen gevoel verhelpen

Kan kurkuma een opgeblazen gevoel verhelpen?

Is je skinny jeans ineens gekrompen of is je buik opgeblazen? Een Opgeblazen gevoel is een zeer veel voorkomend symptoom dat door velen wordt gemeld. Het komt het meest voor bij de vata typen of bij mensen bij wie de vata dosha is gestegen.  Het wordt beschreven als een ongemak veroorzaakt door intestinale gas. Lees hier meer over de oorzaken van een uitgezette buik en tips om dit te verhelpen.

3 belangrijke gas gerelateerde klachten die vaak worden waargenomen zijn:
Overmatig boeren
Gezwollen buik
Overmatige winderigheid

Ongeveer 16% van de mensen ervaart een opgeblazen gevoel minstens één keer per maand. Patiënten met Prikkelbare Darmsyndroom lijden 25% van de tijd aan en een opgeblazen gevoel.

Antibiotica, probiotica, laxeermiddelen, krampstillers en gasreducerende stoffen worden over het algemeen gebruikt om een opgeblazen gevoel te behandelen.

Veranderingen in voeding en levensstijl zijn de beste aanpak bij het beheersen van een opgeblazen gevoel.

Kurkuma wordt veel gebruikt bij het koken en geeft de Indiase curry zijn smaak en gele kleur. Het wordt ook gebruikt in mosterd en om boter en kaas te kleuren.

Maar wist je dat het al 4000 jaar wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Studies tonen aan dat het kan helpen bij het behandelen van spijsverteringsproblemen en een opgeblazen buik.

Hoe kurkuma een opgeblazen gevoel tegengaat:

Het is wind verdrijvend (carminatief) kruid.
Het stimuleert de spijsvertering
Het kan helpen bij het verlichten van symptomen van indigestie of dyspepsie, opgeblazen gevoel in de buik en buikpijn.
Het reguleert de groei van darmmicro-organismen positief
Het beschermt de darmbarrière tegen infecties.
Het helpt bij angst en depressieve symptomen (ook een oorzaak van een opgeblazen gevoel)

7 manieren hoe kurkuma helpt tegen een opgeblazen gevoel

1. Het maakt je minder winderig
Winderigheid is niet alleen gênant en onaangenaam, maar je zou ook opgeblazen kunnen raken als er lucht in het spijsverteringskanaal zit. Voor een snelle verlichting van winderigheid kan kurkuma worden gebruikt als een effectieve, natuurlijke remedie die niet alleen in staat is om de symptomen van gas te behandelen, maar ook de onderliggende problemen.

Van oudsher wordt kurkuma aangemerkt als een wind verdrijvend middel en beschermt tegen de vorming van darmgas. Vanwege de hete potentie, wordt het gebruikt om de spijsvertering te stimuleren.

Experimentele studies hebben aangetoond dat curcumine een anti-winderige activiteit vertoont. Ayurveda stelt dat kurkuma een anti-toxische stof is – het werkt het effect van een giftig element in de voeding tegen en beschermt tegen de na-effecten. (1)

2. Hulp bij de spijsvertering
Voedselvertering begint in de mond, gaat vervolgens richting het spijsverteringskanaal de darmen in en eindigt als ontlasting in de endeldarm. Dit is een heel gecompliceerd proces, waar van alles mis kan gaan, omdat er zoveel organen en functies betrokken zijn bij de spijsvertering.

Kurkuma verbetert de spijsvertering door de activiteit van spijsverteringsenzymen te vergroten. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel en het verminderen van de bijbehorende buikpijn.

Studies uitgevoerd op dieren tonen aan dat curcumine de spijsvertering stimuleert door de werking van intestinale lipase (enzym dat vetten afbreekt) en sucrase en maltase (enzymen die koolhydraten afbreken) te verbeteren. (2)

3. Beschermt de maag
Een opgeblazen gevoel is soms een symptoom van onderliggende aandoeningen zoals gastritis en GERD (gastro-oesofageale reflux). Kurkuma beschermt de bekleding van maag en darmen tegen beschadiging door irriterende stoffen zoals bepaalde medicijnen, H. pylori-infectie, alcohol enz .; het voorkomt vorming van maagzweren. (3)

80% van de keren wordt deze schade veroorzaakt door het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen, gevolgd door H.pylori (bacterie die zuurgraad veroorzaakt), infectie en het eten van gekruid voedsel.

Onderzoek wijst uit dat curcumine beschermt tegen vorming van maagzweren, elimineert H.pylori-infectie, beschermt tegen door geneesmiddelen veroorzaakte ontsteking. De antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen beschermen de maagwand en verminderen het optreden van maagaandoeningen. (4)

4. Helpt bij dyspepsie of indigestie
Dyspepsie is een klinische term voor indigestie. De symptomen zijn misselijkheid, abdominale volheid of een opgeblazen gevoel, boeren en pijn in de bovenbuik.

Kurkuma bevat curcumine dat ontstekingsremmend is. Het kan ook een effectief middel zijn om dyspepsie (indigestie) te behandelen. In een studie naar het effect van curcumine op indigestie, is ontdekte dat curcumin bij 87% van de patiënten de symptomen van indigestie, waaronder overmatig gas, verlichtte.

87% van de patiënten die kurkuma kregen, reageerde op de behandeling, terwijl de respons van de anti-flatuent medicijngroep 83% bedroeg en in placebo 53%. Milde bijwerkingen werden gerapporteerd in elke groep en het tevredenheidspercentage van de behandeling was 50% in elke groep. (5)

5. Helpt de darmbacteriën
Een stoornis van de darmmicrobiële populatie wordt als een van de mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel gezien. Van curcumine is bewezen dat het de groei van darmmicroben positief reguleert. Het beschermt ook de darmbarrière tegen infecties en veranderingen die met het dieet samenhangen.

Ongeveer 500 soorten leven in onze darmen en hun populatie verschilt van individu tot individu. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de immuun functie, de spijsvertering van voedsel, de absorptie van geneesmiddelen en het behoud van de darmbarrière.

Afwijkingen in microflora in de darm worden veroorzaakt door ongezond voedsel, alcoholgebruik of consumptie van bepaalde medicijnen.

Aangetoond is dat curcuminesuppletie de microbiële rijkdom verhoogt en de populaties van goede bacteriën bevordert en tegelijkertijd de populatie van schadelijke bacteriën vermindert. (6)

6. Maagaandoeningen
Verschillende spijsverteringsstoornissen zoals Irritable Bowel Syndrome, diverticulosis, voedselallergie, constipatie kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Kurkuma’s ontstekingsremmende, antioxiderende, antimicrobiële en immuunregulerende eigenschappen kunnen helpen bij de behandeling van IBS, voedselallergie en andere aandoeningen die een opgeblazen gevoel veroorzaken. (7)

Het onderzoek rond kurkuma is veelbelovend. Deelnemers aan een studie uit 2004 namen elke dag tabletten van kurkuma-extract gedurende acht weken. Ze rapporteerden minder buikpijn en ongemak, evenals een toename van de waargenomen kwaliteit van leven. De onderzoekers stelden echter dat placebo-gecontroleerd onderzoek nodig is om deze resultaten verder vast te stellen.

In afwachting van nieuw onderzoek kan curcumine worden gebruikt om IBS en andere aandoeningen, zoals diarree en buikkrampen, te behandelen.

In een onderzoek van 2015 wordt het gevarieerde genezingspotentieel van kurkuma benadrukt. Een studie uitgevoerd op dieren onderzocht het effect van kurkuma op IBS, evenals op stemmingsstoornissen die er vaak bij horen, zoals stress, angst en depressie.

Een klinisch onderzoek uitgevoerd in Engeland toonde een daling van 50-60% van de IBS-gerelateerde symptomen na behandeling met gestandaardiseerde kurkuma-extracten gedurende 8 weken. (8)

De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van curcumine kunnen nuttig zijn bij de behandeling van verschillende maagaandoeningen. De antimicrobiële werking van Curcumin kan helpen bij het bestrijden van verschillende infecties die het spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden. (9)

7. Angst en depressie
Symptomen van een opgeblazen gevoel zijn in verband gebracht met angst en depressie. (10)

Een behoorlijk aantal studies levert bewijs dat curcumine gunstig is bij depressie en de werkzaamheid van antidepressiva verbetert. (11)

Studies uitgevoerd op dieren tonen aan dat curcumine de cognitieve functie beschermt tegen milde stress, angst vermindert, geheugen versterkt en de hersenchemicaliën gunstig moduleert om depressieve symptomen te verlichten.

Van curcumine is aangetoond dat het symptomen van angst en depressie bij IBS verzacht door hersenchemicaliën te moduleren die zowel de hersenen als het spijsverteringsstelsel beïnvloeden.(12)

Voorzorgsmaatregelen kurkuma

Hoewel kurkuma kan helpen bij het bestrijden van de oorzaken van een opgeblazen gevoel, kan het in sommige gevallen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dit kan gebeuren als je teveel kurkuma gebruikt. Je kunt het risico op bijwerkingen verminderen door met een kleine dosis te beginnen.

Hoe kan je het gebruiken?
Voeg kurkuma aan je eten.
Maak kurkuma thee van kurkuma, gember en citroen.
Strooi het in hartige gerechten, zoals curry’s en soepen.
Gebruik het om een saladedressing of gekruide mayonaise te maken.

Vergeet niet het in te nemen met piperine. Het opnemen van kurkuma met piperine verhoogt de absorptie en maakt het effectiever. Piperine is een extract van zwarte peper.

Er is minder dan een theelepel piperinepoeder nodig om kurkuma te laten werken. Je kunt ook zoeken naar een kurkuma supplement dat piperine bevat.

Gebruik geen kurkuma totdat je met je arts hebt gesproken over je individuele voordelen en risico’s.

Bron:
https://www.healthline.com/health/turmeric-ibs#takeaway
https://www.rd.com/health/healthy-eating/turmeric-benefits-digestion/
https://www.turmericforhealth.com/turmeric-cures/can-turmeric-ease-bloating
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2062949
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616674
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731878/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20337222/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19204190/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16631530
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2699615/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20485248, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694755
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25251395, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25861416 , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26218141
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26406373, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21409867
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15673996
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15673996
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398870
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8242519
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25046624
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24807589