fbpx
Kurkuma gezond

Kurkuma gezond

​​De meesten van ons kennen kurkuma van de levendige gele poeder in curry ’s. Velen gebruiken het in de keuken bij het bereiden van Indiase gerechten.

Net als gember is het een hoofdbestanddeel in Indiaas eten en wordt het al duizenden jaren gebruikt. Ook heeft kurkuma een lange geschiedenis (meer dan 4000 jaar ) van medicinaal gebruik in de Ayurvedische kruidentraditie.

De Sanskriet naam voor kurkuma is “Kanchani” wat Gouden Godin betekent. Misschien wel zo genoemd omdat zijn prachtige gouden tint rijkelijk genezing schenkt aan een breed scala van aandoeningen.

Inderdaad, traditioneel wordt kurkuma gebruikt voor schaafwonden, maag-darmkanaalontstekingen, pijn, leveraandoeningen. Het heeft antibacteriële, anti- inflammatoire en antioxidatieve eigenschappen.

Onlangs heeft de wetenschap aangetoond wat de Ayurveda kruidengeneeskunde al duizenden jaren wist. Kurkuma bevat stoffen met geneeskrachtige eigenschappen.De karakteristieke gouden tint komt door curcumine, het belangrijkste bestanddeel in kurkuma dat wordt bestudeerd door wetenschappers.

Het heeft krachtige anti-inflammatoire werking en is een zeer sterke antioxidant.

Smaak: bitter, wrang, scherp, heet.

Effect op dosha: K- (VP+ in overmaat)

Eigenschappen: goed voor spijsvertering, maag, steun tegen leverproblemen, goed tegen  zweren, extern gunstig tegen huidwondjes, antibacterieel, antiseptisch, bloedzuiverend, anti-kanker, ontstekingsremmer, antioxidant, anti-artritisch.

Voordelen Kurkuma

​Antioxidant Schadelijke vrije radicalen worden beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en vele ziekten. Ze veroorzaken oxidatieve schade. Dit is een natuurlijk proces, waarbij de vrije radicalen schade in je lichaamscellen veroorzaken.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo belangrijk zijn, is omdat ze het lichaam beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen. Antioxidanten voorkomen of verminderen de schade en ontsteking veroorzaakt door vrije radicalen. Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren vanwege zijn chemische structuur.

Anti Inflammatoire/ Ontstekingsremmer: Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. Het helpt het lichaam vreemde indringers te bestrijden (zoals bacteriën, virussen, schimmels, chemisch irriterende stoffen, Uv-straling, etc).

Het bestrijdt niet alleen het lichaam tegen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers, maar het herstelt de schade zoveel mogelijk. Zonder ontsteking, kunnen ziekteverwekkers en schadelijke chemische stoffen schade aanrichten aan ons lichaam.

Hoewel ontsteking op korte termijn goed is, kan het een groot probleem worden als het chronisch is en oneigenlijk ingezet wordt tegen de eigen weefsels van het lichaam.

Er wordt nu aangenomen dat chronische ontsteking een belangrijke rol speelt in bijna alle chronische Westerse ziekten. Dit omvat hartziekten, kanker, ziekte van Alzheimer en verschillende degeneratieve aandoeningen.

Alles wat chronische ontsteking kan tegengaan, is daarom van belang bij het voorkomen en zelfs de behandeling van deze ziekten. Het blijkt dat curcumine sterke anti-ontstekingseigenschappen heeft.

Het is zo krachtig dat het overeenkomt met de effectiviteit van sommige anti-ontstekingsgeneesmiddelen, maar dan zonder bijwerkingen.

Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmer is, zou het kunnen helpen bij artritis. In een studie bij patiënten met reumatoïde artritis, was curcumine zelfs effectiever dan een anti-inflammatoir geneesmiddel.

Spijsvertering: Kurkuma bevat choline. Het stimuleert de productie van gal, wat de spijsvertering ondersteunt. In Ayurveda is kurkuma een opwarmend kruid. Dit betekent dat het de spijsvertering of agni stimuleert.

Net als andere kruiden met een bittere smaak die de gal productie stimuleren, wordt kurkuma gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en de symptomen te verlichten in het maag-darmkanaal.

Lever detox en ontgifting van het lichaam: Schadelijke chemische ingrediënten komen voor in ons voedsel, huidverzorgingsproducten, luchtverfrissers, de lucht die we inademen. Hierdoor raakt onze lever overbelast.

Als de lever de toxische belasting niet kan bijhouden, hopen gifstoffen zich op in het lichaam. Een natuurlijke manier om je lever te ontgiften is met kruiden en specerijen. De laatste jaren hebben vele studies aangegeven dat curcumine een belangrijke rol speelt in de behandeling van leverziekten.

Een natuurlijk alternatief voor anti depressiva: Kurkuma wordt al lang gebruikt in de kruidengeneeskunde voor de behandeling van depressie. Een studie bij 60 depressieve patiënten toonde aan dat curcumine even effectief was als Fluoxetine (een antidepressivum, het bekendste merk met deze actieve stof is Prozac).

Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de hersenen kan stimuleren bij het aanmaken van neurotransmitters serotonine en dopamine.

Kanker: Kurkuma biedt een reeks van voordelen voor de gezondheid, zoveel dat het zelfs wordt bestudeerd met betrekking tot ernstige ziekten zoals kanker, Alzheimer, en hart-en vaatziekten.

Onderzoekers hebben curcumine bestudeerd en geconstateerd dat het een heilzaam kruid is in de behandeling van kanker. Studies bij proefdieren hebben aangetoond dat curcumine de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren, uitzaaiingen van kanker, de groei van kanker kan voorkomen.

Daarnaast kan het ook kankercellen vernietigen en sommige vormen van kanker genezen.Of dit ook het geval is bij mensen, moet nog goed getest worden.

​Kurkuma en zwarte peper, een uitstekende combinatie

​De geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma worden niet goed geabsorbeerd door de snelle metabolisme in de lever en darmen.  Uit onderzoek is gebleken dat piperine in zwarte peper de biologische beschikbaarheid van curcumine met 2000% verbetert.

​Kurkuma voor de huid

​•    Kurkuma helpt de beschadigde huid te herstellen. Het wordt gebruikt bij psoriasis en andere inflammatoire huidaandoeningen, zoals eczeem.

•    Aangezien oxidatie en ontsteking een rol lijken te spelen bij veroudering kan curcumine ook hiertegen worden gebruikt. Een kurkuma-masker maken?

•    Vanwege zijn antibacteriële eigenschappen, wordt kurkuma ook gebruikt bij acne en bij ernstige brandwonden. Het is ook nuttig bij het desinfecteren van snij en brandwonden.

•    Een studie heeft aangetoond dat Kurkuma de wondgenezing versnelt. Dit omvat ook de aanpassing van roodheid en oxidatie. Een studie bij ratten heeft aangetoond dat kurkuma effectief is bij wonden.

De resultaten toonden dat de collageensynthese toenam, het verbeterde de wondcontractie en verhoogde de weefselsterkte en celproliferatie rond de wond. Kurkuma toonde ook antioxiderende eigenschappen wat gunstig was voor het genezingsproces.

Veiligheid

Kurkuma kan beter niet medicinaal gebruikt worden door zwangere vrouwen.

Ook interessant:
Is gember het universele medicijn?
Neem een wonderboom
Amla, geweldig voor huid en haar

Bron:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490960
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-008-1300-y
http://www.immunityageing.com/content/7/1/1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757271
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16770527
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320514007036
Frawley, David and Lad, Vasant. (2001) The Yoga of Herbs. Twin Lakes, WI: Lotus Press.