fbpx

Kruidenolie voordelen

Het zelf maken van een kruidenolie heeft vele voordelen

Zo is het de gemakkelijkste manier om te beginnen met het maken van natuurlijke kruidenremedies, zodat je iets bij de hand hebt als je het nodig hebt.

Ik ben dol op het maken van mijn eigen huidverzorgingscrèmes, zalven en serums met kruidenolie.

Voordelen kruidenolie maken

Het is ook een prachtige manier om de verbazingwekkende medicinale voordelen van kruiden in je recepten te krijgen. Dit maakt een geconcentreerde natuurlijke remedie die op zichzelf uitstekend is of als basis voor zalven, lotions, lippenbalsems en crèmes en meer.

Handgemaakte kruidenoliën zijn ook goed voor tientallen pijnen en bij veelvoorkomende kwalen, terwijl het weinig moeite kost. Een remedie die zoveel zorgbehoeften voor de huid dekt.

Kruidenoliën maken is ook geweldig als je net begint aan je natuurlijke kruidenreis, omdat ze gemakkelijk te maken zijn. 

Met verse of gedroogde kruiden

Je kan het makkelijk thuis maken met eenvoudige keukenapparatuur. Het is geen etherische olie. De productie van etherische olie vereist dure destillatie-apparatuur en kost soms honderden ponden om een paar ons etherische olie te produceren.

Handgemaakte kruidenoliën kunnen in je keuken worden gemaakt en hebben niet dezelfde veiligheidsbeperkingen als etherische oliën.

Ik geef in veel gevallen de voorkeur aan kruidenoliën boven etherische oliën en gebruik essentiële oliën alleen voor gevallen waarin ze echt nodig zijn. Bonus: Kruidenoliën zijn veel minder duur dan etherische oliën.

Je kan kruidenoliën maken met verse of gedroogde kruiden in een basis- of dragerolie en vervolgens voeg je hitte toe en laat je het geheel intrekken tot je een kruidenolie hebt die ongeveer een jaar houdbaar is.

In zelfgemaakte cosmetica en verzorgende zalven wordt kruidenolie, ook wel maceraat genoemd.

Hier zijn een paar van mijn favoriete zelfgemaakte kruidenoliën

Deze met kruiden doordrenkte oliën kunnen worden gebruikt in lotion, crème, zalf, insectenwerend middel en badolie. Elk jaar maak ik batches van deze kruidenoliën:

Arnica olie: Ik gebruik dit extern voor kneuzingen, spierpijn en om genezing te versnellen van wonden. (geen open wond).

Weegbree olie: voor snijwonden, schaafwonden en beten. Ik meng weegbree vaak met andere kruiden, maar op zichzelf is deze met kruid doordrenkte olie geweldig voor snijwonden, schaafwonden en beten.

Rozemarijn olie: antibacterieel en geweldig voor haargroei. Ik gebruik dit in zelfgemaakte haarproducten, voor het verzachten van huidirritatie en voor het bestrijden van ziekten.

Lavendel (Lavendula angustifolia)
Met lavendel doordrenkte olie heeft een ontspannend effect op de spieren en een kalmerend effect op de geest. Mensen houden van de kalmerende geur, het helpt hen te ontspannen. 

Sint-janskruid (Hypericum perforatum)  
Deze olie wordt gebruikt voor zenuwpijn en pijnlijke gewrichten. Het is ook een uitstekende remedie voor pijn en littekenvermindering van brandwonden. De verse bloemen en bladeren zullen de olie een diepe robijnrode kleur geven.

Rozenblaadjes
Roos ruikt heerlijk. Het is ideaal voor cosmetisch gebruik en voor kalmerende en ontspannende remedies.

Calendula
Het is geweldig  voor huidgenezing, een antimicrobieel. De olie wordt prachtig oranje-goud. 

Calendula wordt vaak gebruikt voor zonnebrand, jeuk, huiduitslag, ontsteking en wonden die langzaam genezen.

Calendula olie gebruik ik een in zelfgemaakte babylotions en zalven, in gezichtslotions en olie reiniging, evenals in kalmerende remedies zoals natuurlijke genezende zalf.

Calendula-olie is super hydraterend voor droge huidplekken.

Het is verbazingwekkend hoeveel huidproblemen deze eenvoudige, zelfgemaakte kruidenolie kunnen verhelpen, van verzorging van wonden of geïrriteerde huid tot het hydraterende van gedroogde, gebarsten huid of genezing van zweren.

Maak je kruidenolie samen met iemand

Het maken van lavendelolie samen met je kinderen is de beste manier om je kinderen gemotiveerd te krijgen om natuurlijke remedies te gebruiken.

Ik ben opgevoed met kruidenremedies als jong kind. Maar als volwassene was ik overgestapt op de chemische cosmetische producten. Tot ik leerde over de schadelijke gevolgen die ze hebben op het lichaam.

Ik kreeg toen meer waardering voor de levensstijl van mijn oma en leerde hoe ik kruidenoliën kon maken. Het is inmiddels meer dan 30 jaar geleden dat ik kruidenoliën maak.

Bescherm je gezin tegen twijfelachtige ingrediënten

Het is buitengewoon bevredigend om je eigen genezende kruidenoliën te maken. Veel cosmetische, producten, zoals huidoliën, crèmes en lotions, die je in de winkel koopt, bevatten twijfelachtige ingrediënten.

Het belangrijkste om te weten is dat er vele verschillende chemicaliën worden gebruikt in standaard body moisturizers.

Het andere verrassende is dat er veel ingrediënten zijn die niet zijn getest en die wettelijk niet op het etiket hoeven te worden vermeld. Je familie verdient beter.

Wanneer je je eigen kruidenoliën maakt, weet je precies wat je op je huid smeert.
Je weet wanneer het is gemaakt.

Je weet precies wat erin zit, je weet waar de ingrediënten vandaan komen en wat je echt niet kunt kopen, is dat je liefde erin zit.

Je hebt het met je eigen hart en handen gemaakt. Misschien heb je het samen gemaakt met iemand van wie je houdt. Dat is een tastbaar ingrediënt dat je nergens anders zult vinden.

De waarheid is dat het echt cruciaal is voor je gezondheid om opgeleid te worden en je bewust te worden van wat je op je huid aanbrengt. De meeste mensen realiseren het zich niet, maar je huid is je grootste orgaan. Wat je erop aanbrengt, doet ertoe.

Het leuke is dat het maken van je eigen handgemaakte kruidenoliën de beste manier is om echt geïnspireerd te raken om natuurlijke oliën en botanische ingrediënten voor je huid te gebruiken.

De kruidenoliën zijn op zoveel manieren prachtig.

Daarom hou ik van mijn handgemaakte kruidenoliën en geef ze een  centrale plek in mijn medicijnkastje. 

Het hebben van een vertrouwde remedie die je hebt gemaakt en waarmee je je verbonden kunt voelen, kan helpen bij pijn, ontsteking, zwelling, blauwe plekken en het bevorderen van genezing.

Begrijp me nu niet verkeerd, kruidenoliën kunnen niet voor alles zorgen, maar weten dat je toegang hebt tot natuurlijke remedies om voor jezelf te zorgen, zorgt voor een gemoedsrust die daarbij hoort.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzanne
Suzanne

Hallo Raita,
Welke olie gebruik je als basis voor je kruidenolie en wat zijn de verschillen? Ik ben geneigd om olijfolie te gebruiken, maar wil ook graag andere oliën proberen, wat raad je aan?

Met vriendelijke groet,
Suzanne

Lucie
Lucie

En sesam olie is verwarmend. Ik gebruik dagelijks sesam olie en ik kan de thermostaat lager zetten., wat een opluchting. Niet alleen heb ik het minder koud, maar de kleur van mn huid is levendiger, en mijn spier en gewrichtspijnen weg ( wel sneu voor de fysio therapeut). Door deze site heb ik nu reuze zin in het toevoegen van oa gember en goudsbloem om mee te beginnen. Ik verheug me er nu al op