fbpx
kruidengeneesmiddelen

Kruidengeneesmiddelen zelf maken

Wil je ook zelf kruidengeneesmiddelen maken? De plantenwereld is krachtig. Er is een schat aan bestanddelen in planten die ze beschermen, tegen het weer, roofdieren (inclusief de mens) en de bodemkwaliteit.

Wanneer we deze plantaardige bestanddelen in verschillende vormen consumeren, kunnen we ook de voordelen plukken. Hoewel, het is cruciaal om te leren hoe deze planten op de juiste manier te bereiden. Je kunt ze bereiden als bijvoorbeeld een zelfgemaakte tinctuur, glyceriet, infusie etc.

Tincturen maken is niet zo ingewikkeld als je zou denken en wanneer je de gemeenschappelijke methoden leert om ze te formuleren, worden de mogelijkheden eindeloos.

Er zijn verschillende manieren om de voordelen van kruiden en andere planten te benutten

Dit zijn:
1. Infusie: is wanneer je planten in water laat trekken om hun heilzame eigenschappen te verzamelen. De meesten van ons zijn gewend of thee te drinken, maar het is niet hetzelfde als een infusie. Een thee drink je meer vanwege de heerlijke aroma’s, maar wil je de vitamines, mineralen en andere medicinale bestanddelen, dan gebruik je een infusie.

2. Afkooksel: hierbij kook je het kruid in water, om de in water oplosbare bestanddelen uit het kruid te onttrekken. Dit is een geweldige methode voor bijvoorbeeld wortels (Ashwagandha bijvoorbeeld) , zaden (Venkelzaad bijvoorbeeld) , schors of Reishi-paddenstoelen.

3. Tinctuur: een oplossing van alcohol. De alcohol haalt de ingrediënten uit de kruiden die anders niet vrij zouden komen. Het biedt krachtige medicinale voordelen. Tincturen hebben meestal meer tijd nodig, meestal een paar weken om de vloeistof volledig te verzadigen met het plantengeneesmiddel (denk bijvoorbeeld aan vanille-extract).

4. Glyceriet: met plantaardige glycerine kan je ook de medicinale bestanddelen uit planten onttrekken. Omdat dit oplosmiddel zoet is, is het ook ideaal voor kinderen.

5. Elixer: Een combinatie van hoing en alcohol is een krachtige manier om de gunstige bestanddelen uit kruiden te onttrekken. Bovendien is het door het gebruik van honing ook heerlijk.

6. Maceraat: Wanneer je kruiden laat intrekken in olie. De plantendelen geven hun vetoplosbare stoffen af. Het resultaat is een hoogwaardig medicinale kruidenolie. Met een kruidenolie kan je diverse cosmetische producten maken, bijvoorbeeld een zalf, crème, deodorant, lotion, zonnebrandolie.

Kruiden kiezen

Het soort kruid dat je gebruikt is afhankelijk waar je het kruidengeneesmiddel voor wil gebruiken – het kan zijn om het immuunsysteem te stimuleren, het zenuwstelsel te kalmeren, de spijsvertering te stimuleren of ontsteking te verminderen. Voor een paar aanbevolen kruiden voor genezing, lees hier meer over adaptogenen.

Hoe maak je een infusie

Een goede algemene vuistregel is 30 gram kruid op 240 gram water.
Enkele geweldige kruiden voor infusies zijn:
• Kamille:  kalmeert en is goed voor de spijsvertering.
• Pepermunt: helpt de spieren van het spijsverteringskanaal te ontspannen en spasmen te verminderen.
• Kaneel: ideaal voor het balanceren van bloedsuiker.
• Gember:  ontstekingsremmend, immuunversterkend en goed voor misselijkheid.
• Zoethout: is een geweldig hulpmiddel bij de spijsvertering en het is antimicrobieel en antibacterieel.
• Kurkuma: sterk ontstekingsremmend en rijk aan kankerbestrijdende eigenschappen.

Afkooksel maken

Gebruik ongeveer 30 gram kruiden op 500 gram water. Doe je kruiden en water in een pot en breng aan de kook. Verlaag het vuur, dek af en laat het 20 tot 45 minuten sudderen tot de helft van de vloeistof overblijft. Zeef de vloeistof, drink dan of gebruik het in culinaire recepten.

Tincturen maken

Tincturen zijn verrassend eenvoudig te maken.

Wat je nodig hebt:
• Kruid naar keuze
• 40% vodka
• 1 glazen pot
• Zeef

Hoe tincturen te maken:
1. Vul de glazen pot voor de helft met kruiden.
2. Voeg wodka toe zodat het niveau van de vloeistof ten minste twee centimeter boven het kruid ligt. Opmerking: als je droge kruiden gebruikt, moet je mogelijk op een later tijdstip meer wodka toevoegen.
4. Sluit de pot goed af.
5. Label de pot met datum, percentage alcohol, kruiden en gebruikte methode.
6. Schud twee keer per dag gedurende één maand.
7. Zeef na een maand de vloeistof met behulp van een zeef of kaasdoek.

Goudsbloem zalf

Maceraat maken, kruidenolie maken

We hebben gezien dat je ook met oliën de geneeskrachtige eigenschappen van planten kan extraheren. Doe je kruiden en olie in een potje. Laat ze ongeveer een paar weken intrekken. Om dit proces te versnellen kan je ook een warmtebron toevoegen. Met deze kruidenolie kan je bijvoorbeeld een zalf maken.

In je eigengemaakte kruidenzalf zitten geen toegevoegde stoffen, dus als je geen schadelijke chemische ingrediënten op je lichaam wil wrijven, zijn zelf gemaakte zalfjes natuurlijk perfect om te gebruiken.

Wist je dan je aan je zalf ook tinctuur kan toevoegen voor extra medicinale voordelen. Of dat je een krachtige medicinale kruidenolie kan maken met alcohol?

Waarom alcohol? Omdat alcohol eenvoudig de gunstige eigenschappen uit planten onttrekt. Op de juiste manier gemaakt, zal alcohol verdampen uit de uiteindelijke kruidenolie.

Wil je meer weten hoe zelf geneeskrachtige kruidenmiddelen kan maken voor een mooie en gezonde huid, schrijf je in voor de cursus ‘kruiden voor een mooie huid’.

Recept Weegbree crème
Weegbree werd vroeger vaak gebruikt als middel tegen brandnetelstekels. Je wrijft de plant over de brandnetelstekelplek heen en je merkt al snel dat de pijn en irritatie veel minder wordt.

Weegbree bladeren hebben antiseptische eigenschappen en kunnen lokaal op de huid worden aangebracht om de genezing van beschadigde huid te bevorderen. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van huidontstekingen,

Je kan weegbree vaak vinden tussen de straattegels. Het is een goed idee om weegbree te drogen aangezien je het dan kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. Droog ze in het donker nadat je hebt geplukt.

Ingrediënten weegbree crème
30 gram bijenwas
250 gram amandelolie
20 gram afkooksel van weegbreebladeren
10 gram kruidentinctuur (bijv. gotu kola, ashwagandha of lavendeltinctuur )voor extra medicinale voordelen. Met een kruidentinctuur wordt de crème ook langer houdbaar.

Bereiding
• Smelt de bijenwas in een pan of in een schaaltje in een pan met warm water.
• Als de bijenwas is gesmolten voeg dan de amandelolie.
• Van het vuur halen.

Verwarm het afkooksel van weegbreebladeren totdat het dezelfde temperatuur heeft als de gesmolten was/olie. Een goede temperatuur om crème te mixen is ongeveer 45 graden.

Voeg onder voortdurend roeren langzaam het weegbree afkooksel aan de bijenwas/olie mengsel totdat een crème ontstaat. Giet het in een glazen potje.

Meer Tips voor kruidengeneesmiddelen
• Snijd de kruiden in kleine stukjes. Dit zorgt voor een groter oppervlak zodat de plantensamenstellingen in de vloeistof kunnen trekken.
• Label uw potten. Label uw kruidengeneesmiddelen met de datum en wat er in zit. Op die manier zal er geen verwarring zijn! (Je denkt misschien dat je je zult herinneren wat alles is. Dat zal je niet doen)
• Begin met een kleine doses. Kruidengeneesmiddelen zijn krachtig. Deze tincturen zijn bedoeld om in kleine hoeveelheden te worden ingenomen. Met een tinctuur heb je maar een paar druppels nodig.