fbpx
kruidenbitter maken

Kruidenbitter maken

Vandaag gaan we een kruidenbitter maken. Dit recept is een mix van bitters voor de spijsvertering gemaakt met grapefruit, kruiden en specerijen. Terwijl we steeds meer beginnen te houden van de bittere smaak, heeft Ayurveda nooit zijn liefde voor bitters verloren.

Vandaag maken we een bitter drankje met alcohol.

Dit drankje wordt gebruikt vóór de maaltijd (aperitieven) of na de maaltijden (digestieven).

Een reden waarom je de bittere smaak nooit zou willen opgeven is, als je vaak een zware maaltijd gebruikt met grote hoeveelheden koolhydraten, chocolademousse en vet (de zoete smaak). De bittere smaak is het tegenovergestelde van de zoete smaak.

De bittere smaak

De bittere smaak is een krachtig onderdeel van de spijsvertering dat vaak ontbreekt in onze dagelijkse voeding.

De bittere smaak verhoogt de speekselproductie (ons eerste spijsverteringsenzym, dat koolhydraten afbreekt). Dit geeft een opeenvolging van spijsverteringsgebeurtenissen vrij.

Het bevordert ook de galproductie en -afgifte, wat noodzakelijk is voor de vertering van vetten. En dit is slechts het topje van de ijsberg van de voordelen van bitters voor de spijsvertering.

“Om de voordelen van de bittere smaak te krijgen, kun je bitter voedsel eten (zoals andijvie of witlof) of kruidenthee, pastilles of tincturen nemen.

Je krijgt de meeste voordelen als bitters een dagelijks onderdeel van je leven zijn.

Af en toe een bittertje nemen zou kunnen helpen met spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, maar het dagelijks gebruiken van bitters, ondersteunt in grote lijnen de spijsvertering om het gezond en sterk te houden.

Ingrediënten kruidenbitter

Grapefruit
Voordat we ons bitter recept met grapefruit gaan maken, laten we eerst eens kijken naar de ingrediënten. Dit recept gebruikt zowel de vrucht als de schil van een grapefruit.

De vrucht geeft een aangename smaak en de schil voegt extra antioxidanten en een bittere smaak toe.

Neem (Azadirachta indica)
Naast de bittere grapefruitschil is Neem het kruid dat een extra bittere smaak toevoegt. Neembladeren hebben veel gezondheidsvoordelen en worden vaak gebruikt in bittere spijsverteringsmengsels en ter ondersteuning van een gezond cholesterolgehalte.

Gember (zingiber officinale)
Dan is ook gember niet weg te denken uit een kruidenmelange. Deze familie van de kalmoes levert wortelstokken die in elk stadium, van vers tot ouder, een mild en geurig product leveren, dat ook nog goed is voor de spijsvertering. (deze bijv.)

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa)
Hibiscus een scherpe smaak en geeft deze mix een roze tot rode kleur. Hibiscus wordt van oudsher gebruikt om een gezonde bloeddruk te ondersteunen en een hoge bloedsuikerspiegel aan te pakken.

Venkel (Foeniculum vulgare)
Venkel is een van mijn favoriete kruiden tegen winderigheid. Het heeft een aangename aromatische smaak die vaak wordt gebruikt tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid. (deze bijv.)

Zwarte peper (Piper nigrum)
Ik gebruik vaak zwarte peper in mijn recepten. Deze specerij voegt een aangename smaak toe, ondersteunt de spijsvertering en verbetert de verteerbaarheid van alle andere kruiden in dit recept.

Koriander (Coriandrum sativum)
Koriander is een kruid dat alles bij elkaar brengt. Het verdrijft winderigheid en past goed in dit mengsel. Koriander wordt vaak gebruikt om evenwicht te brengen in een recept, hetzij door smaak of energetica.

Zoethoutwortel
Zouthoutwortel is een mooie specerij die zowel zoet als aromatisch is. Zoethout is ongelooflijk zacht is in dit mengsel.

Grapefruit Bitters Recept
Dit bitter recept voor de spijsvertering is perfect voor dagelijks gebruik om een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Ik raad aan om voor elke maaltijd een lepel van dit bittere drankje te nemen.

Ingrediënten
• 1/2  grapefruit
• ½ lepel gedroogde neempoeder
• 1/4 kop gedroogde hibiscusbloemen
• 2 eetlepel gedroogde koriander
• 2 cm zoethoutwortel
• 1 eetlepel gedroogde venkelzaad
• 1 eetlepel gember poeder
• 1 theelepel zwarte peper
• 1/4 kopje honing
• wodka of cognac

Bereidingswijze kruidenbitter
• Snijd de halve grapefruit, inclusief de schil, in stukken.
• Voeg dit toe aan een pot.
• Plaats de rest van de kruiden en specerijen in de pot.
• Voeg honing naar smaak toe.
• De zoetheid van de honing brengt de smaken in het recept naar voren maar is niet bedoeld om de bittere smaak te overheersen.
• Vul de pot met wodka of cognac.
• Bedek en schud goed.
• Bewaar dit op je aanrecht en schud het af en toe.

Ik stel voor om het regelmatig te proeven om te kijken wanneer het je bevalt. Hoewel we tincturen vaak gedurende 4-6 weken laten intrekken, merk ik dat dit na ongeveer twee weken geweldig smaakt.

Houdbaarheid
De Grapefruit Bitter moet je binnen een jaar gebruiken.